slide show

Sök i bloggen

Plommonkompott med kola och flingsalt

30 Juli, 2014 - 19:29 / Efterrätter

 
 
Vilka fantastiska sommardagar vi har haft de senaste dagarna. Jag har befunnit mig på stranden och badat , igår var det hela 25 grader i havet.
 
Idag är det regn i Skåne och jag kan med gått samvete baka och blogga. Vilket jag tycker är rätt skönt. Lite regn och moln behövs ibland, men man ska ju inte klaga hihi.
 
Grannens plommonträd har blommat och vi fick lyckan att plocka hur mycket plommon vi ville. Jag fyllde en helg korg med plommon och jag ställde mig bland kastrullerna och gjorde en fantastisk plommonkompott. Syrlig, somrig och så frisk i smaken.
 
Ät den som den är eller servera med lite mascarponemousse, dulce de leche och flingsalt. Smakerna blir magiska ihop. Som vanligt har jag använt mig av fantastiska Pampas delis kola.
 
Sötningen till kompotten får ni justera själva det beror på hur söta plommonen är. Man får smaka sig fram helt enkelt.
 
 PLOMMONKOMPOTT
 
350 g plommon
3 msk vatten
ca. 1,5 dl socker eller honung
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
 
MASCARPONEMOUSSE
1 dl mascarpone
2 dl vispgrädde
0,5-1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ts citronsaft
 
0,5 dl dulce de leche
några nypor havssalt
 
GÖR SÅHÄR
 
Börja med kompotten.
Tvätta plommonen och ta bort kärnan. Lägg i dem i en kastrull tillsammans med vatten, socker, vaniljsocker och kanel.
Låt det koka upp och när plommonen är mjuka så är det klart. Mixa till en slät smet.
 
Låt det svalna.
 
Du fortsätter med mascarponemoussen.
Vispa upp vispgrädden med en elvisp. Rör ner mascarpone, florsocker, vaniljsocker och citronsaft. Men rör inte för mycket för då kan moussen bli en aning rinnig.
 
Ta fram fyra glas och häll i plommonkompott och marscarponemousse. Klicka dit lite kola och strö över havssalt.
 

Inlägget har 1 kommentarer

Mums mums med kexchokladbotten

24 Juli, 2014 - 11:50 / Kakor

 
 
Mums-mums består av chokladdoppat äggviteskum med kex i botten och är en stor favorit bland många.

Jag valde att byta ut kexet mot kexchoklad istället, jag spritsade ut gräddbullsfyllningen med en rund tyll på kexchokladet och hällde över smält mörkt choklad, strödde över lite kokosflingor och dekorerade med lite bär.
 
Ojoj.. så gott det här blev!
 
Av receptet blir det ca 10 stycken kakor och det går utmärkt att frysa in dem.
 
 
MUMS MUMS MED KEXCHOKLAD
 
3 paket kexchoklad
 
MUMS MUMS FYLLNING
3 äggvitor
1 dl socker
1,5 msk florsocker
2 msk kallt vatten
1 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
10 stycken rån
ev.kokos
 
200 g mörkt choklad
0,5 tsk olja
 
GÖR SÅHÄR
Dela kexchokladen.
Blötlägg gelatinbladen.
Börja med att vispa upp äggvitorna. Tillsätt lite socker i taget till en maräng. Tillsätt sedan florsockret och vaniljsockret.
Ta fram en kastrull och lägg i de blöta gelatinbladen med 2 msk vatten.
Häll sedan gelatinet i marängen och rör om väl.
 
Spritsa ut fyllningen på kexchokladen. Sätt dem i frysen i 10 minuter så dem sätter sig lite.
Smält chokladen och häll varje kaka.
Strö över kokosflingor och dekorera ev. med bär.
 
 
 

Inlägget har 8 kommentarer

Choco taco icecream

21 Juli, 2014 - 18:42 / Glass

 
 
 
 
 
Glass och jag är bästa vänner under sommaren. 
 
Nu är vi ännu närmare vänner hehe.
 
Det här är en krispig chokladtaco med vanilj och chokladglass som doppas i mörkt choklad och hasselnötter.
 
Jag bakade mina egna rån i ugnen som sen är torkade på en grillpinne efter dem var färdiggräddade så de blir vikta precis som en taco.
Det är så himla lätt och smidigt i ugnen! Här behövs inget rånjärn här inte.
 
Men se upp man får vakta ugnen noga, fort går det!
 
 
Fyll sen dina rån med din favoritglass, doppa i choklad och strö på lite nötter. Jajamen!
Lite kladdigt blir det men vad gör det hehe
 
CHOCO TACO ICECREAM
 
GLASSRÅN
 
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 äggvitor
 
Vispa upp dina äggvitor.
Vispa upp smör, vaniljsocker och socker pösigt.
Vänd ner i äggvitorna och tillsätt mjölet.
Rör om.
Rita ut 15 cm cirklar på ett bakplåtspapper.
Klicka på en klick smet och bre ut riktigt tunnt. Grädda 200 grader i mitten av ugnen ca. 5 minuter. (Håll utkik) När rånen har blivit en aning bruna i kanterna är dem klara.
Ta en skål och lägg på en grillpinne och lägg på rånet. Låt dem ligga där i 15 minuter.
 
Fyll din taco med valfri glass. Jag valde en vanilj och chokladglass.
 
Doppa i mörkt choklad (du behöver ca 100 g)
Hacka valfria nötter och strö över (1 näve)
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Iskaffe

17 Juli, 2014 - 17:05 / Lemonad och drycker

 
 
 
I högsommar värmen så kanske man inte är så sugen på en het kopp kaffe. Så då passar det perfekt med iskaffe. Du fryser in riktigt starkt kaffe eller espresso.
Sen fyller du ett glas med kall mjölk och sen är det bara att njuta. Lägg dig ner i solstolen med en bra tidning och njut! Sommaren är för kort så man får ta vara på varje sekund.
 
Jag lyxade till det och hällde även i lite vaniljsirap. Vaniljsirap är väldigt lätt att fixa till själv. Du kokar upp 2,5 dl socker och 2,5 dl vatten sen tillsätter du en vaniljstång (skär ett snitt i vaniljstången) och låt sirapen koka upp till en seg konsistens. Ta upp vaniljstången, klart!
 
 
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Nutella crêpes

16 Juli, 2014 - 09:31 / Efterrätter

 
 
I år blev det dessvärre ingen Italien resa för oss utan vi får njuta här i underbara Sverige. Det finns så mycket fint här, det blir småland och göteborg för oss. 
 
Något jag saknar är det nutellacrêpes. Vid varje hörn så säljer dem nutellacrêpes i Italien. Det smakar som en tunn pannkaka som sedan fylls det med nutella och pudras med florsocker.
Crêpes kan ätas som förrätt, huvudrätt eller efterrätt beroende på vad man fyller dem med. Jag valde de söta såklart!
 
 
Jag använde mig av ett crepésjärn men det går lika bra med ett vanligt järn. Ta hjälp av en stekspade och bred ut smeten så det blir riktigt tunna crêpes.
 Det blir ungefär 10 st crepes av receptet. 
 
NUTELLA CRÊPES
3,5 dl mjöl
en nypa salt
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
6 1/2 dl mjölk
20 g smör
nutella och florsocker efter behag ev. Banan

 

GÖR SÅHÄR
Blanda ihop mjöl, salt, socker och vaniljsocker.
Tillsätt ägg och mjölk lite i taget.
Smält smöret och tillsätt i smeten
Låt svälla i 20-25 minuter i kylen.
Smält lite smör i en stekpanna. Ta hjälp av en stekspade och bred ut smet och grädda tunna crêpes.
Bred på ett lager nutella och ev. lite banan.
Vik crêpesen som en halvmåne sen vik en gång till. Pudra över florsocker.
 

Inlägget har 28 kommentarer

Kokossorbet med citron

11 Juli, 2014 - 11:51 / Glass

 
 
Högsommaren värmen är äntligen här! Igår var det hela 30 grader i skuggan! Igår fyllde min son Vincent år så då var det kalas här. Vincent fick göra sin alldeles egna jordgubbstårta. Han var stolt som en tupp när han visade upp sin tårta.
 
Jag har aldrig ätit färsk kokosnöt innan utan jag har alltid köpt på burk. Den färsta kokosnöten var så fantastisk, vilken smak och så friskt! Det gick lättare att öppna kokosnöten än vad jag trodde. Det var bara att slå med en hammare runt om kokosnöten så öppnades den och det kom ut kokossaft. Jag sökte på youtube, öppna en kokosnöt och jag följde klippet där hur jag skulle gå till väga att öppna kokosnöten.
 
Med kokossaften så gjorde jag en svalkande och frisk sorbét. Det passar ypperligt nu i den här värmen. Jag tillsatte lite citronsaft med för att bryta av den söta kokosen. Spara köttet det är minst lika gott. Ett roligt sätt att servera kokosnöten är att ha glassen i kokosnöten.
 
Sorbet är en lättare variant av glass som görs på frukt eller bär, socker, och ibland också äggvita. Sorbet är ljuvligt läskande en varm sommardag eller som uppfriskande dessert efter en god middag.
 
Den smälter tyvärr väldigt fort. Om man vill den ska hålla längre så tillsätt 1 tsk gelatinpulver. Men jag hoppade det. Det går så fort att äta upp sorbeten ändå. Så fantastisk god!
 
KOKOSSORBET
 
400 g färsk kokossaft eller kokosmjölk
1 stycken citronsaft
1 dl vatten
3 dl socker
1 tsk glykos
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram en kastrull och häll i kokossaft, citronsaft, vatten, glykos och socker. Låt det koka upp.
Lägg ev. ner ett blött gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver
 
Häll i en burk med lock och in i frysen. Rör om första 2 timmarna eller kör i glassmaskin.
 

Inlägget har 3 kommentarer

Svalkande röda vinbär och hallon isglass

04 Juli, 2014 - 11:51 / Glass

 
 
 
 
Vädret har väl varit lite si sådär i vårt kalla Sverige. Men snart så kommer värmen!
 
Jag längtar efter att sitta ute och grilla och dricka gott sent in på småtimmarna, gå barfota och ha sand mellan tårna.
Men så länge får vi njuta av glass, god mat, dricka en kopp kaffe och vara tillsammans med familjen.
 
Det är hur lätt som helst att göra egen pinnglass. Jag tänker tillbaka när jag och min mamma gjorde egen pinnglass och jag blev mäkta stolt. Då blandade vi bara saft och vatten och den blev lite klen i smaken.
De här glassarna smakar mer och är väldigt svalkande.  De är även friska, fräscha och välsmakande.
 
Du kan byta ut bären om du vill mot melon eller någon annan frukt. Ni får justera honungs/socker mängden själva beroende på hur söta du vill dina glassar ska vara.
 
Förresten, jag är med i en tävling som Ica har, jag tävlar med min grillade kladdkaka.
 
 
Det hade varit supersnällt om ni röstade på mig och man kan rösta varje dag i julimånad. De andra bidragen är himmelska, man vill bara äta upp alltihop!
 
Om  ni vill rösta på mig klicka här
 
 Rösta på mig i årets grillmästare 2014
 
 
RÖDA VINBÄR OCH HALLON ISGLASS
(4 små glassar)
 
4 dl hallon
1 dl röda vinbär
1 dl vatten
3 msk honung eller 1 dl socker
 
GÖR SÅHÄR
Koka upp hallon,vatten, röda vinbär honung/socker
Sila bort kärnorna. 
Fyll upp dina glassar i pinnglassformar.
Frys ca 4 timmar eller mer tills det är klara.
 

Inlägget har 3 kommentarer

Grillad kladdkaka

03 Juli, 2014 - 20:34 / Kladdkakor

 
 
 
 
 Jag tävlar i årets grillmästare 2014
                          
 
Baka en kaka på grillen? Ja, det går faktiskt! 
Passa på att göra en kladdkaka efter ni har grillmiddagen. Gör en kladdkakssmet och häll i en form, sätt kakan på grillen och på med grillocket. Min kaka tog ca 20 minuter men man får ha lite koll.
 
Visst är det härligt att grilla! All mat man grillar, oavsett om det är kött, grönsaker eller desserter, smakar så speciellt och gott. Vår familj grillar även på vintern, det ser nog rätt roligt ut när vi står ute och grillar när det snöar ute.hihi. 
 
En kladdkaka med dulce de leche, äpplen och valnötter. Mums! Den söta kolakrämen tillsammans med de syrliga äpplena blir en klokren kombination, och lite krispiga nötter på! Oh, jag är i himmeln. Jag valde att göra kladdkakan i en bakform och äpplena i aluminumfolie för att få ut maximalt ut av smakerna.
 
Servera gärna med en klick vaniljglass och grillat frukt. Man kan grilla ananas, jordgubbar, melon, kiwi ja bara fantastin sätter gränser.
 
Tänk på att inte ha för varmt på grillen för då bränns det lätt så det bästa är när det bara är lite glöd. 
 
KLADDKAKA
 
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
2 dl socker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
en nypa alt
 
1/2 burk dulce de leche (200 g)
2 äpplen med 1 msk vaniljsocker och 1 tsk kanel
1 näve valnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält smöret. Låt svalna. Knäck i äggen.
Ta fram en annan bunke och lägg i alla torra ingredinserna.
Vispa ihop.
Smöra och bröa en form. (Jag brukar bröa med kakao)
Skala och skär äpplena. Strö på lite socker, vaniljsocker och kanel. Lägg i äppelskivorna i alumniumfolie som ett litet paket.
Lägg kladdkakan på grillgallret och äppelpaket för sig och lägg på locket. Låt det grillas ca 20 min. Den ska vara kladdig i mitten.
Direkt efter gräddningen så bre på ett lager dulce de leche och lägg på äppelskivorna och strö över hackade valnötter.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 9 kommentarer

Supersaftig nutella morotskaka

01 Juli, 2014 - 16:18 / Tårtor

 
 
Det här är ett spännande recept på morotskaka, där nutella har smugit sig in bland ingredienserna. Som fyllning använde jag den klassiska philadelphiaostfrostingen fast jag har tillsätt lite vispad grädde i så den inte blir lika "tung".
 
Den här chokladtårtan är den saftigaste och godaste jag har gjort. Den är både luftig, saftig och otroligt god. Är du en chokladälskare så måste du prova denna.
Jag använde mig av engångspajformar för det går snabbare i ugnen och dessutom smidigare. Morotskaka tar rätt så långt tid i ugnen annars.
 
 
 
MOROTSKAKA 
20 cm form eller en gångsformar 10 cm
 
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl riven morot
2 tsk bakpulver
2 dl mjöl
1,5 dl kakao
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 tsk ingefära
en nypa salt
1 1/2 dl neutral olja
350 g nutella
1 tsk kaffe
 
CREAM CHEESE FROSTING
2 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
CHOKLADÖVERDRAG
200 g mörk choklad
1,5 dl grädde
1 tsk smör
 
DEKORATION
50 g valnötter
bär (körsbär och vinbär)
2 tsk florsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 160 grader.
Vispa ägg och socker i några minuter.
Riv morötterna och vänd ner i smeten.
Vänd ner resten av ingredinserna och rör om. (mjöl, kakao, kaffe, vaniljsocker, olja, kanel, ingefära, salt och nutella)
 
Häll smeten i en bröad form (15 cm) men går även bra med 20 cm. Eller använd engångsformar så går det snabbare.
Låt den graddas ca 50-60 min. Stick ner ett sticka och när den är torr är den klar.
 
Dela ev. kakan i tre delar.
Vispa upp vispgrädde och vispa i philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker.
Fördela för på varje lager.
 
Gör sedan chokladöverdraget.
Smält den mörka chokladen med vispgrädde och smör. Låt de svalna helt innan du häller på chokladen på din kaka.
Dekorera med hackade valnötter och bär. Sila på lite florsocker.
 
 
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Munkmuffins

30 Juni, 2014 - 11:40 / Kakor

 
 
 
 För mig är munkar mycket mer än en kaka, det väcks mycket minnen. När jag var liten åkte vi till nöjesparker varje sommar och där de hade munkar i alla möjliga smaker och formar, chokladdopp, strössel, vaniljkräm, glasyr!
 Härligt nygjorda munkar i kanelsocker doppade i choklad är en smak av himmel.
 
Kom ni ihåg när jag gjorde bombilonis? Bombilonis är som en fluffig munk med vaniljkräm.Oj, oj oj vilka bullar! Som ni kanske har förstått så älskar jag Italien. Varje morgon köper vi en påse bombolonis vid stranden och mumsar i oss.
 
De här munkmuffinsarna är inte så tokiga heller. De är fluffiga men ändå lite kompakta som munkar är. Efter gräddningen penslar man på smält smör med kanelsocker eller alternativt citronglaze på.
Munkmuffinsen smakar allra bäst samma dag som man har bakat dem.
 
 
 
MUNKMUFFINS
 (ca. 12 st)
 
212 g vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver (6 g)
en nypa salt
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
150 g smält smör
150 g socker
1 ägg
1,9 dl mjölk
 
KANELSOCKER
50 g smält smör
1 dl socker
1 tsk kanel
 
GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en bunke och tillsätt alla torra ingredienser (vetemjöl, bakpulver, salt, kanel, ingefära, socker)
Ta fram en annan bunke och tillsätt alla blöta ingredienser. (smör, ägg, mjölk)
Blanda ihop.
Baka 18-22 minuter.
Låt svalna.
 
Smält smör och pensla på bullarna.
Blanda socker och kanel och doppa bullarna i sockret.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Sega toffifeekakor

27 Juni, 2014 - 18:23 / Kakor

 
 
Jag var inne på en tysk blogg och såg hennes fantastiska toffiffeekakor. Jag kände hur det saftades i munnen o jag blev helt såld på dessa chokladkakor. En chokladkaka allt i ett, choklad, nougat, hasselnötter och kola det kan ju inte bli annat än bra.
 
Jag bara älskar toffifee, en seg kola omgiven av nougatkräm och mörkt choklad, sen hasselnöten i mitten är pricker över iet. 
 
Receptet är väldigt enkelt. Man smälter bara smör, choklad och socker. Sen tillsätter man bara övriga ingredinser. Rulla sedan runda bollar och tryck dit en toffifee, klicka dit lite dulce de leche och lägg på lite mer smet på så den täcker hela toffifeen.
Grädda i 8-10 minuter och strö över lite havssalt. En kopp kaffe på detta så är det bara att njuta.
 
 
TOFFIFFEE KAKOR
(ca 8-10 kakor)
 
110 g smör
350 g farinsocker
55 g kakao
2 ägg
1/2 tsk bakpulver
260 g vetemjöl
100 g mörk choklad
1 krm salt
 
8 st toffifee
1 dl dulce de leche
Några nypor havssalt
50 g mörkt choklad 
 
GÖR SÅHÄR
  Smält smöret tillsammans med den mörka chokladen. Tillsätt farinsockret.
Rör i övriga ingredinserna. 
Rulla bollar och tryck i en toffifee och lägg på 1 tsk dulce de leche. Platta till lite smet så den täcker toffiffeen.
Grädda 175 grader ca 8-10 minter.
Strö över havvsaltn och ringla över 50 g mörk choklad 
 Låt svalna.
 
 
 
 

Inlägget har 5 kommentarer

Svalkande jordgubbsmilkshake

26 Juni, 2014 - 19:10 / Lemonad och drycker

 
 
Sommarvädret har inte kommit igång ännu, men vad gör det? Milkshake funkar ju alltid.
 
 Här har vi en lyxig milkshake som är gjord på jordgubbar, vaniljkvarg, vaniljglass och mjölk.
Vaniljkvargen gör milkshaken lite mer krämig i konsistensen vilket jag gillar.
Den här är en vansinnigt god jordgubbsmilkshake och dessutom så enkel att göra. Det går även att byta ut jordgubbarna mot andra bär.
 Om man vill lyxa till det kan man vispa upp lite vispgrädde och spritsa på toppen. 
 
Jag brukar försöka se till att alltid ha jordgubbar och andra bär i frysen så jag alltid är redo för en milkshake. Men nu har vi lite lyx att kunna köpa färska bär i handeln. Det gäller att passa på nu!
 
 
Jag höftar lite när jag gör min milkshake så ni får lägga till mer eller mindre på ingredinserna om ni önskar det.
 
JORDGUBBSMILKSHAKE
ca. 3 pers
 
500 g jordgubbar
1 dl mjölk
1 dl vaniljkvarg
100 g vaniljglass
 
GÖR SÅHÄR
Mixa ihop allt med en mixer.
Vispa lite grädde och spritsa ut. Lägg på en jordgubbe.
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Black magic cake

24 Juni, 2014 - 15:51 / Tårtor

 
 
  
 
Jag var inne och surfade på Pinterest och där såg jag en fantastisk tårta. Genast la jag receptet i "jag vill baka den här tårtan"  mappen. Nu har jag tagit tag i saken och bakat den här, black magic cake.
 
En chokladkaka enligt mig ska vara luftig, smaka mycket choklad, kladdig och den ska vara saftig. Det är den här kakan!
 
Det är ett ganska enkelt recept och kakan funkar både som sockerkaka och tårtbotten. Det är gott med något syrligt till som vispgrädde eller vaniljglass och lite bär på toppen. Jag smälte lite mörkt choklad och lät det rinna längs sidorna och sen dekorerade jag med körsbär och vinbär.
 
Du ska ta ut kakan när den fortfarande är lite kladdig i mitten. Då tycker jag den blir som allra godast. Det gör inget om kakan är lite för kladdig, hellre för kladdig än torr och tråkig.
 
 
 
BLACK MAGIC CAKE
 
400 g socker
220 g mjöl
65 g kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk havsalt
2 ägg
240 ml mjölk
160 ml starkt kaffe
120 ml olja
2 tsk äkta vaniljsocker
 
GÖR SÅHÄR
Mät upp alla ingredinser.  Sätt ugnen på 175 grader.
 
Rör ihop socker, mjöl, kakao, bakpulver och havssalt.
Vispa i ägg, mjölk, kaffe, olja och vaniljsocker tills allt har blandats.
Grädda ca. 30-35 minuter. Kakan ska vara lite kladdig.
Servera med smält choklad och en klick glass eller grädde. Dekorera med bär.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 18 kommentarer

Ljuvlig jordgubbsmousse med maränger

19 Juni, 2014 - 07:30 / Efterrätter

 
 
Imorgon är det äntligen midsommar! Va jag ska kränga nypotatis och gräddfilsås, jordgubbar, lax, lite ostpaj och sill. Inte just i den ordningen hehe. Eller kanske förresten. 
 
Är ni ute i sista minuten och inte vet vad ni ska göra till efterrätt imorgon? Då har jag ett förslag och det är en superenkel frisk jordgubbsmousse. Det är bara vispa upp grädde, mixa jordgubbarna och tillsätta lite vaniljsocker, rivet limeskal, florsocker och philadelphiaost. 
Om du vill ha moussen en aning fastare så smält två gelatinblad med lite jordgubbssaft i micron och rör ner i moussen. 

Det är gott att servera maränger till, fler jordgubbar, krossade digistivekex eller kanske lite riven vit choklad. 
Receptet räcker till 3 pers ungefär. 

GLAD MIDSOMMAR!

JORDGUBBSMOUSSE

250 g jordgubbar 
0,5 dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
100 g philadelphiaost
1,5 dl grädde
Rivet skal från 1 lime 

GÖR SÅHÄR

Mixa jordgubbarna. 
Vispa upp grädden. Rör i philadelphiaost, vaniljsocker, florsocker, de mixade jordgubbarna och rivet limeskal. 
Låt stå i kyl någon timme. 



Inlägget har 16 kommentarer

Att lyckas med sina maränger

18 Juni, 2014 - 18:15 / Allmänt

 
 
Maräng är så gott till glass, mousse och till tårta. En syrlig lemonmeringuepie med en söt maräng är en av mina favorit pajer. 
 
Att lyckas med maränger kan ibland vara svårt. Marängerna spricker, blir bruna och några kanske blir fula. Jag tänkte dela mig av några tips för att lyckas.
 
Använd rumstempererade äggvitor
Tillsätt citronsaft för att få ett fast skum och även för marängerna inte ska bli lika bruna.
Häll i sockret försiktigt i bunken och lite i taget så det inte blir sockerkristaller i marängen.
Vispa marängen tills du kan vända bunken upp och ner.
 
Ha låg temperatur i ugnen, endast 100 grader så de gräddas långsamt. Mina minimaränger tog ca 40 minuter i ugnen och när du kan lyfta upp marängen från bakplåtspappert är dem klara.
Sätt en plåt längst uppe i ugnen och en längst nere. Placera sen marängerna längst nere i ugnen.
 
 
 
 
Jag använder det här receptet
 
3 äggvitor
2 dl socker
1 tsk citronsaft
 
GÖR SÅHÄR

Seperara äggulor och äggvitor.
Vispa upp äggvitorna. 
Tillsätt sockret lite i taget.
Ta sist i citronsaften. Vispa tills du har en blank maräng.
Grädda i ugnen 100 grader ca. 45min-1 h beroende på storlek på marängerna.
 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Avocadoröra med räkor, koriander och mango

17 Juni, 2014 - 19:45 / Mat

 
 
 
 
 
Via bloggen började jag prata med en tjej från Göteborg som har en annan bakblogg som heter sugarcoated. Vi märkte snabbt att vi är var lika bak och fotogalna.
Hon har en fantastisk blogg med fina och spännande bakverk samtidigt som hon fotograferar så fint. Har ni inte kollat in henne så får ni göra det här
 
Jag berättade innan för Malin (sugarcoated) att jag ville prova att göra en avocadokräm men jag visste inte vad jag servera till. Skaldjur skulle det nog bli.
Malin sa att hon tyckte mango och koriander är fantastiskt till.
Hade hon rätt? Oh ja. Vilken förrätt!! 
 
Det blev en avocadokräm med gräddfil, vitlök, lime och en nypa chili. Jag serverade räkor tillsammans med vitlök, koriander, lime och salt. Den här aptitretaren vill man bara ha mera. 
 
Midsommar är ju så himla underbart. Potatis, gräddfilssås, senapsill, jordgubbar och tillbringa tid tillsammans, det kan inte bli bättre. Jag hoppas innerligt att det blir sol i år. Vi brukar alltid ha oturen att det regnar.
 
AVOCADOKRÄM
(4 pers)
 
3 avocado
1 dl gräddfil
1/2 chili
1 vitlöksklyfta
ett kryddmått salt
saft från 1 lime
 
RÄKOR MARINERADE I KORANDER OCH LIME
2 nävar med räkor
1/2 saft från lime
15 kvistar koriander
1 mango
1 tsk olivolja
 
DEKORATION
Några kex havre tunnbrödskex
 
GÖR SÅHÄR
Dela och gröpa ur avocadon och mixa ihop med de andra ingredinser till en slät smet.
Lägg i krämen i önskade glas.
 
Skala räkorna och hacka mangon i små bitar. Lägg i en skål och rör om.
Tillsätt lite olivolja. Tillsätt koriander och saft från lime.
Servera med tunnbrödskex.
 
 
 
 

Inlägget har 28 kommentarer

Syrlig fläderkladdkaka

09 Juni, 2014 - 11:25 / Efterrätter

 
 Trädgårdarna är som allra vackrast ju nu. Lavendel, rabarber, jordgubbar, fläder, och rosor i alla tankbara färger. 
 
Det växer fläderblommor ca 100 meter ifrån mitt hus. Att bara plocka, lukta och synen är helt fantastisk. Det är något speciellt att plocka sin alldeles egnaskörd. Men man får bara vara försiktig så man inte plockar den giftiga röda bären. Jag plockar aldrig bären utan bara blommorna.
 
En variant på kladdkaka med den härliga smaken av fläder. Fläder är för mig en riktigt somrig fräsch smak och doft. Denna kakan går att variera ,smakar gott i sig själv, men vispad fluffig grädde och några jordgubbar nu i bärtider blir ju inte helt fel.
 
Jag vispade upp grädde och tillsatte flädersaft och lite vaniljsocker. Grädden blev så härlig i konsistensen och fantastisk att jobba med. 
 
Kladdkakan blir väldigt syrlig tillsammans med den syrliga grädden så det är jättegott med något bär på som balanserar upp smakerna. Jordgubbar, blåbär eller hallon kanske? 
 
 
FLÄDERKLADDKAKA
(20 cm form)
 
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 citron saft och skal
1/2 dl flädersaft
 
FLÄDERGRÄDDE
3 dl grädde
0,5 dl flädersaft
1 tsk vaniljsocker
 
DEKORATION
100 g bär
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Smöra och bröa en form.
 
Vispa upp ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och saften från citronen, koncenterad flädersaft, smöret och mjöl.
Grädda i ugnen ca 35 minuter.
Låt svalna.
 
Vispa upp grädden. Tillsätt vaniljsocker och flädersaft.
Dekorera med bär.

Inlägget har 15 kommentarer

Passion och citronmarängpaj i ett glas

07 Juni, 2014 - 20:47 / Efterrätter

 

Vilken fantastisk helg jag har haft fast den är ju inte slut än. Jag och min familj tog en tripp till Blekinge skärgård där vi hyrde en båt och fiskade torsk.
 
Min son har aldrig åkt båt eller fiskat förut och han älskade det. Det blev fyra torskar som fick följa med oss hem för att grillas. Lite nypotatis till, sallad och en kall gräddfilsås.
Gott? Ja bara förnamnet.
 
Vi var väldigt mätta efter måltiden så då fick det bli något lättare, fräsht och syrligt till efterrätt.
 
Så det fick bli en citron och passionsfruktspaj i ett glas. Curden gjorde jag tidigare i veckan så det var lätt att bara slänga ihop den här desserten. Lite smulade digistivekex, passioncurd och lite maräng på toppen som bränns med en brännare.
 

 PASSION OCH CITRONMARÄNG PAJ I ETT GLAS

 
BOTTEN
8-10 digistivekex
 
PASSION OCH CITRONCURD
1 citron saft och skal
3 passionsfrukter
1 dl socker
1 ägg
1 äggula
25 g smör
 
MARÄNG
4 äggvitor
0,5 dl socker
 
GÖR SÅHÄR
 
Gör din curd först. Ta fram en kastrull med vatten och lägg på en värmetålig skål.
Tillsätt socker, citronsaft, passionsfrukter och citronskal.
När sockerkristallerna är borta tillsätt äggen och smöret. Låt stå på låg värme och rör om då och då. När den börjar tjockna är den klar. Min curd tog 15 min.
 
Vispa upp äggvitorna till hårt skum. Tillsätt lite socker i taget. När marängskålen går att vända upp och ner över huvudet är den klar.
 
Montering
Krossa digistivekex och fördela i glas.
Fördela curd och marängen. Ta fram en brännare och bränn på toppen. Servera genst.

Inlägget har 3 kommentarer

Saftiga flädercupcakes med jordgubbsfrosting

03 Juni, 2014 - 18:09 / Cupcakes

 
Fläderblomssaft är en utav mina favoritdrycker. I veckan gjorde jag min första saft och redan har två flaskor försvunnit. Det får nog bli några satser till. Jag funderar på en flädersirap, flädercheesecake, flädercurd... Tror ni det kan funka?
 
Idag blandande jag ner lite av saften i min cupcakesmet. Det blev supergott tillsammans med sommarens första jordgubbar.
 
Jag bara älskar muffinsreceptet, alla ingredienser i en skål och dessutom är muffinsen minst lika god dagen efter. Förvara i en påse eller frys in dem.
 
Det blir rätt många cupcakes av receptet ca. 10-15 stycken. Men vad gör det hehe.
 
 
FLÄDERCUPCAKES 
4 ägg
250 g rumstemperat smör
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
en nypa salt
2 tsk bakpulver
4 tsk mjölk
1 tsk vaniljpulver
1 st rivet citronskal
0,5 dl koncentrerad flädersaft
 
JORDGUBBSFROSTING
4 äggvitor
3 dl socker
Saft från 1 citron
350 g mjukt smör
1 dl mosade jordgubbar
 
GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa alla ingredinser med en elvisp ca. 30 sekunder.
Fördela alla cupcakes i muffinsformar.
Grädda ca 15 minuter i ugn.
Låt svalna.
 
Börja sedan med marängsmörkrämen.
Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en bunke. Vispa marängen hårt över kokande vattenbad tills den uppnår 65 grader. Sockerkristallerna ska ha smält. Tag av från värmen och vispa med elvisp/hushållsassistent på hög hastighet tills den har svalnat. Min maräng tog 10 minuter att svalna.
 
Klicka i smöret lite i taget under långsam omrörning. Rör i mosade jordgubbar.
Klicka på dina cupcakes och dekorera med jordgubbar.
 
 
 
 
 

Inlägget har 84 kommentarer

Söt paj med en kryddig äppelfyllning

30 Maj, 2014 - 11:50 / Pajer

 
 
Den här äppelpajen blev en succé med de aromatiska kryddorna kanel, ingefära och vaniljsocker.
De karamelliserade hasselnötterna gör din äppelpaj extra knaprig.
 
Det  man ska tänka på att använda mogna äppeln men man kan använda syrliga äppeln med men då får man sockra lite extra i kompotten bara. 
 
Som botten använde jag en krispig mördeg som gräddas tillsammans med en kryddig äppelkompott. 
 
När pajen har svalnat en aning så på med lite vaniljgrädde, nötter och färska bär.
 
 Nu kan fredagsmyset börja!
 
MÖRDEG
3 dl mjöl
120 g smör
1 äggula
1 dl florsocker 
1 tsk kanel 
 
ÄPPELKOMPOTT
4 mogna äpplen
2 dl socker 
1 tsk kanel 
1 tsk färsk ingefära
1 tsk vaniljsocker 
3,5 dl vatten
 
VANILJGRÄDDE
3 dl grädde 
1 tsk äkta vaniljsocker 
 
NÖTKROKANT
1 dl socker 
3 msk vatten
1 msk ljus sirap 
1 dl hackade hasselnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
Knåda ihop mördegen och låt den vila 30 minuter innan du kavlar ut den. Fyll 4 små pajer (11 cm)eller 1 stor form på 24 cm.
 
Skala äpplena och skiva skivor. Ta fram en kastrull och koka upp tillsammans med vatten, socker och kryddorna.
När äpplena är mjuka är det klart. 
Mixa till en slät smet. 
 
Häll kompotten i mördegsskalet. Låt gräddas ca. 15 min. När mördegsskalet börjar bli brunt är det klart.
Låt pajen svalna en aning. 
 
Ta fram en stekpanna och tillsätt hackade hasselnötter, sirap, socker och vatten. Låt hasselnötterna gå ihop med sockret. Sen är det klart . Ev. behöver du hacka nötterna igen om det blev för stora bitar.
Servera pajen med en klick vaniljgrädde, nötkrokant och färska bär/frukter.
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Kladdkaka med extra allt

26 Maj, 2014 - 20:34 / Kladdkakor

 
 
Idag tänkte jag dela mig utav ett extra lyxigt recept på kladdkaka. Finns det något så gott och framför allt så gott som kladdkaka?  
 
Jag som mamma har inte alltid tiden till att baka komplicerade bakverk så då passar en kladdkaka perfekt. Inget vispande bara i med alla ingredinser i en skål och röra om lite grann. Det kanske därför kladdkaka har blivit så populärt. Enkelt, gott och kladdigt.
 
Den perfekta kladdkakan ska vara riktigt kladdig, smaka mycket choklad och man ska känna smaken av vanilj en aning.
Jag använder alltid ett hemmagjort vaniljsocker då jag bakar, det blir en mer rundare och godare smak.
 
I min lyxiga kladdkaka vilar en vaniljcheesecake, kolakräm, chokladganache och center. Mycket och maffigt jo man tackar.  Men så gott!
 
 
KLADDKAKA
 
200 g smält smör
4 ägg
5 dl socker
1 dl kakao
1 msk äkta vaniljsocker
en nypa salt
3 dl vetemjöl
1 tsk kaffe
 
CHEESECAKE
 
300 g philadelphiaost
200 g kondenserad mjölk
0,7 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
 
KOLAKRÄM
1/2 dl sirap
2 dl grädde
0,5 dl socker
0,5 dl farinsocker
50 g smör
1,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
 
CHOKLADGANACHE
200 g mörkt choklad
2 dl vispgrädde
 
DEKORTION
300 g center
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält smöret. Låt svalna.
Knäck i äggen.
Blanda de torra ingredinserna och blanda sedan tillsammans med äggen och smörblandningen.
Häll i en 20 cm form. 
 
Gör vaniljcheesecaken.
Vispa ihop alla ingredinser lätt med en visp och häll på smeten på kladdkakan.
In i ugnen 175 grader ca. 30 min. 
 
Låt den svalna och in med den i frysen minst 1 timme.
 
Koka upp din kolakräm. Häll i alla ingredinser i en kastrull och låt det koka upp, sänk värmen och rör om då och då.  När den blir en aning tjock är den klar. Min tog 10 minuter innan den blev klar.
Låt svalna helt.
 Häll i formenoch in i frysen
Koka upp chokladganachen. Smält choklad med grädde. Låt svalna helt och häll i formen. Låt stå i frysen minst 1 timme.
Ringla över 50 g smält center. Dekorera med resterande center.

Inlägget har 14 kommentarer

Banana split tårta

21 Maj, 2014 - 17:30 / Tårtor

 
 
 
Idag testade jag ett nytt recept i mitt kök. Här är en version av desserten banana split.
Bananbottnar med fluffig vaniljgrädde, banan och chokladfudgesås. Så otroligt enkelt och det behöver faktiskt inte vara svårare än så heller. 
Sommaren bjuder till många trevliga fikastunder, i trädgården, på altanen, under utflykten och på stranden, med kaffe, te eller något svalkande att dricka och en god kaka.
 
Banankakan är  god och saftig som passar bra som efterrätt med en klick grädde eller glass.
Den här kakan är perfekt att göra om du har överblivna bananer med brunt skal som inte är så roliga att äta men perfekta för den här kakan. 
 
 
BANANKAKA
(15-20 cm form)
 
75 g smör
2 mogna bananer
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 dl mjölk
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
 
FYLLNING
 4 dl grädde med 1 tsk vaniljsocker
2 bananer
 
CHOKLADFUDGESÅS
1 1/2 grädde
1 msk socker
100 g mörkt choklad
1 tsk smör
 
DEKORATION
2 nävar färska körsbär
50 g mörkt choklad
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form.
Smält smöret och häll i mjölken.
Vispa upp ägg och socker pösigt.
Vänd ner mjöl, kanel, bakpulver, bikarbonat, mosade bananer och vaniljsocker.
Rör i smörblandningen.
Grädda i ugnen 1 timme.
 
Du fortsätter med chokladfudgesåsen. Koka upp grädde, socker, choklad och smör. När den blir en aning trögflytande så är den klar.
 
Dela banankakan i tre delar.
Fyll tårtan med vispad grädde med vaniljsocker, skivad banan och chokladsåsen.
Dekorera med körsbär och smält choklad.
 
 
 

 
 

Inlägget har 32 kommentarer

Hemmagjord sandwichglass som är doppade i mjölkchoklad

20 Maj, 2014 - 16:05 / Glass

 
 
Det känns som sommaren är här på riktigt.
Det var för varmt för att bara sitta i trädgården så idag blev det första doppet i poolen. Värmen gör mig sugen på glass och iskalla drycker.
 
Då blir det återigen glass då men denna gången som sandwich. En chokladkaka med en krämig vaniljglass som doppas i mjölkchoklad.
Jag strödde över lite flingsalt på den söta chokladen.
Saltet gör så smakerna förhöjs och det blir inte lika sött.
 
Självklart kan du hoppa över saltet och välja strössel, kokos, eller varför inte chokladbitar? Denna glassandwich kan förberedas och förvaras i frysen tills du får oväntat besök.
Använd en hemmagjord glass eller om du har dåligt med tid så funkar det med färdigköpt med. hehe.
 
 
 
CHOKLADKAKA
3 ägg
1 dl socker
3/4 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
 
0,5 liter vaniljglass
eller
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa ägg och socker lätt. Sikta potatismjölet, kakaon,vaniljsockret och bakpulvret och vänd ner i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i formen. Häll smeten i en 30 x 40 cm form.
Grädda 225 grader i 5 minuter.
Låt svalna. Ansa ut runda ringar och gör några hål med en tandpetare i kakan.
Fyll dina kakor med glass.
 

Inlägget har 6 kommentarer

Rhubtoffee pie

17 Maj, 2014 - 20:28 / Pajer

 
 
 
 
 
 
 
 Oh, det känns som sommaren är här! När jag körde till jobbet i morse klockan halv 7 så var det redan 12 grader ute. Kan sommaren redan vara här? Jag hoppas verkligen det! Fram med badpoolen och grillen!
 
Banoffee pie är en av mina favoritdesserter. Spröda digistivekex, skivade bananer, söt dulce de leche och massor av grädde på toppen.
 
Istället för bananer så använde jag rostade rabarber. Om det blev gott? Jajamen!
Den syrliga rabarbern lyfter upp hela efterrätten och tillsammans med de knapriga chokladkexen blev det enastående. Kolakrämen är ifrån Pampas delis som vanligt. Den är så otrolig krämig och lagom söt och dessutom är den färdig så det är bara att börja använda.
 
Om man vill kan man byta ut rabarberna mot jordgubbar, hallon eller blåbär går det precis lika bra. Men det gäller att passa på nu i rabarbertider.
Jag tänkte jag skulle hinna med rabarbersaft, sirap och lite mer rabarberpaj.
Jag längtar så till jordgubbarna kommer. Det kommer bli friska smoothies och en hel del bakverk.
 
Här kommer receptet! Trevlig lördag!
 
OREOBOTTEN
(20 cm form 3-4 pers)
150 g oreokex
50 g smält smör
 
1 stjälk (250 g) rabarber 
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
1 burk dulce de leche (400 g)
3 dl grädde
20 g mörkt riven choklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält smöret.
Krossa kexen och blanda med kexen.
Lägg i en form.
Låt stå i frys någon minut.
Ta fram en stekpanna och stek rabarbern med sockeret och vanilj tills rabarbern är mjuk. 
Placera ut rabarbern i formen.
Lägg på ett lager dulce de leche.
Vispa upp grädde och klicka på.
Riv ev. lite riven choklad.

Inlägget har 38 kommentarer

Persika cheesecake

13 Maj, 2014 - 13:57 / Cheesecake

 
 
Då var det dags för cheesecake igen. Den här gången blev det en fryst cheesecake med en tydlig karaktär av citron och persika. 
 
Min syster bad mig att testa en persikacheesecake för hon ville bjuda det på hennes student. Självklart ställer man upp hehe! Friska smaker i cheesecake är så gott och är en favorit här hemma. Persika, passionsfrukt, citron, apelsin, lime....
 
För att få en stark smak så behövs en persikaessens eller en smaksättare från soda stream.
 
Jag använde färska persikor men det går lika bra med konserverade persikor på burk.
 
 
 
DIGISTIVEKEX
13 digistivekex
75 g smält smör
 
FYLLNING
300 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
3 dl mixade persikor (ca 6 st persikor)
1,5 tsk persikaessens eller persika sodastream
1 burk kondenserad mjölk
Rivet citronskal från 1 citron 
 
 
PERSIKARIPPEL
1 dl mixade persikor (2 st persikor)
 
GÖR SÅHÄR
 
Krossa kexen i en matberedare. Smält smöret och rör samman.
Tryck ut massan i en 20 cmform.
 
Ta bort skalet ifrån persikorna och mixa till en slät smet.
 
Vispa upp philadelphiaosten mjuk med en elvisp, tillsätt den kondenserade mjölken och vispa med elvisp 30 sekunder till. Tillsätt florsocker, citronskal, vaniljsocker, persikasmeten och persikaessens/soda stream smak.
Häll i formen.
Mixa persika och häll i smeten. Ta en tandpetare och gör lite mönster.
Låt stå i frys minst 4 timmar.
 
 
 

Inlägget har 34 kommentarer




Arkiv



Kategorier