slide show

Sök i bloggen

Pepparkakspannacotta

21 December, 2014 - 13:38 / Allmänt

 
 
 
 
Nu är det snart jul igen i stugorna.
 
Granen står så grön och grann i stugan, knäcken är gjord, julklapparna ligger under granen och jag bara njuter.
Jag är som ett barn innan jul, det pirrar fortfarande i magen dagarna innan julafton. Att alla i familjen samlas, dricker glögg och äter god julmat är underbart.
 
Efter all julmat så är man ju så mätt och kanske inte är så sugen på gröt. Så varför inte göra något lättare som pepparkakspannacotta? 
 
Jag använde mig av små formar som jag handlade på ica maxi. Visst är den söta? Det funkar även att baka sockerkaka i dem. 
 
PEPPARKAKSPANNACOTTA
 
5 dl vispgrädde
3 stycken gelatinblad
0,5 dl strösocker
1 st vaniljstång
0,5 tsk kanel
1 krm nejlika
1 krm mald ingefära
 
GÖR SÅ HÄR
 
Lägg gelatinen i blöt.
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna.
Koka upp grädde, vaniljstång och socker.
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i grädden.
Plocka ur vaniljstången och blanda i gelatinblad.
 Ta av kastrullen från värmen och låt svalna något. Häll upp i formarna.

 


Inlägget har 0 kommentarer

Smarriga julrecept

17 December, 2014 - 10:07 / Högtider

 
 
 
 
 Jag tänkte tipsa er om ytterligare bakverk som kan passa till julbaket. Vad sägs om en tårta som smakar mozartkulor, hemmagjorda ferrero rocher och saffransgräddbullar?
Nedan så hittar du länkar till alla inlägg.
 
Kom ni ihåg jag tipsade er om den fantastiska bakmattan på pufz.se?
 
Just nu får ni 20 % rabatt om ni anger sabinasweetandsimple vid beställning. Om ni känner en baktokig så är den här vakmattan perfekt, eller varför inte ge den till dig själv?
Du slipper allt kladd, inget fastnar och du kan även ta in mattan i ugnen (230 grader)
Klicka in dig hos www.pufz.se
 
 
 
 
 
 
 
 
Här hittar du julrecepten 
 
 
 
Snickerdoodles med fudge
Pepparkakscookies
Lussebullar
Tårta smak av mozartkulor
Knäckpaj
Hemmagjorda ferrero rocher
Pepparkakscupcakes med brända mandlar
Söta knäckbräck
Rocky road tårta
Vaniljcheesecake på pepparkaksbotten
Saffransgräddbullar
Rocky roadfudge
Mint och chokladfudge
Kladdkaka med polkamaräng

Inlägget har 0 kommentarer

APELSINKAKA

13 December, 2014 - 09:17 / Godis och Praliner

 
 
Mitt i julbaket så är det gott att äta något fräscht och nyttigt. Jag doppar mina apelsiner i riktigt mörkt choklad och strö över lite flingsalt.
Kombinationen ihop blir väldigt gott och saltet förhöjer alla smaker.
 
Om ni vill lyxa till det till helgen så varför inte göra en apelsinkaka med en frisk apelsinfrosting? Jag ramlade över det här receptet på arlas hemsida.
 
Förresten ni har inte glömt att vara med att vinna en Nokia lumia 930??
 
Klicka in här för att vara med i tävlingen.
 
 
 
APELSINKAKA
 
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
175 g rumstemperat smör
3 dl socker
4 ägg
rivet skal från 1 apelsin
1 1/4 dl apelsinsaft

APELSINFROSTING

200 g Philadelphia ost

2 dl florsocker

rivet skal från 1 apelsin + 0,5 dl apelsinsaft

1 dl grädde

 

DEKORATION

Apelsiner, choklad och flingsalt

 

 

GÖR SÅHÄR

 

Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla en rund bakform 20-22 cm i diameter och lägg bakplåtspapper i botten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och socker fluffigt, vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda ner de torra ingredienserna och apelsinskalet i smeten. Rör ner apelsinsaften lite i taget och blanda ordentligt. Fördela smeten jämt i formen och grädda i ugnen i 30-40, (stick ner en sticka) ta ut och låt den svalna helt.

Till frostingen vispar du grädde. Rör ner philadelphiaost, rivet apelsinskal, apelsinsaft och florsocker. Rör om till en jämn smet.

 

Dekorera med apelsiner, eller doppa dem i mörkt choklad med flingsalt.

 

 

 

Inlägget har 2 kommentarer

Pepparkakor med rocky road

11 December, 2014 - 16:27 / Allmänt

 
 
 
 
De här kakorna är bland de godaste jag har ätit, eller om jag tänker efter så är det faktiskt de godaste kakorna jag någonsin har smakat på.
 
Det här är alltså spröda pepparkakor med dumle, marshmallows och salta jordnötter. 
 
Den söta dumlen blir härligt krispig men ändå seg och tillsammans med de rostade jordnötterna och marshmallowsbitarna blir det en magisk kombination.
De här kakorna kommer blir en tradition hemma hos oss iallafall.
 
Jag har använt en hel otrolig bakmatta som finns inne i webb butiken pufz
Kan man bli kär i en bakmatta? Ja tydligen.
Lätt som en plätt knådar du, kavlar ut, sansar bort kakor från din bakmatta. Det behövs inte ens något mjöl. Dessutom tål den ugnsvärme (230 grader) 
 

Bakmattan som har och klarar det mesta! Rejält tilltagen, hela 55×90 cm, praktiskt dubbelsidigt tryck och den klarar upp till 230 grader Celsius.

På ena sidan finns cm-skala och en tabell med de svenska bakmåtten. På andra sidan tum-skala och en tabell med de amerikanska och engelska bakmåtten översatta till ml.

Det enda du inte ska göra är att skära på eller klippa i den.

Fungerar även bra som pyssel- och målarunderlägg. Det funkar även superbra att kavla ut din marsipan på din tårta.

Den här bakmattan är verkligen värd alla pengar. 

Här kan du beställa en 

 

PEPPARKAKOR MED ROCKY ROAD

En sats pepparkaksdeg

eller köpt pepparkaksdeg.

 

Kavla ut pepparkaksdegen tunt. Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Sansa ut kakor.

Lägg på marshmallows, en hel dumle, och salta jordnötter.

In i ugnen nästan längst nere i ca. 6-8 minuter eller tills de får färg.

Dumlen kan rinna ut lite men det gör inget om det rinner ut lite. 

 

Låt de vila ett tag. Njut!

De går utmärkt att frysa dessa kakor.

 

 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Saffranstryfflar med vit choklad

09 December, 2014 - 15:58 / Godis och Praliner

 
 
 
Då är saffransveckan slut och vi har hunnit med en hel recept.
Jag hoppas att jag har inspirerat någon där ute iallafall.
 
Sist ut är en krämig saffranstryffel med vit choklad.
Det som är så bra med tryffel att det är så himla enkelt. Koka upp ingredinserna sen in i kylen några timmar, rulla i florsocker, choklad eller kokos, klart!
 En kopp kaffe till så är dagen komplett!
 
SAFFRANSTRYFFEL
 
3/4 dl vispgrädde
0,25 g saffran
200 g vit choklad
25 g smör
 
Florsocker, choklad eller kokos att rulla i
 
GÖR SÅHÄR
 
Koka upp grädde och saffran. Finhacka chokladen och rör ner i grädden.  Klicka i smöret. Låt stela i kyl 2 timmar, men om du har bråttom så in i frysen någon halvtimme. 
 
Ta upp en klick tryffel med en sked och rulla till en kula. Rulla bollarna i florsocker.
Förvara i kyl.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Gudomlig saffrans kolatårta

08 December, 2014 - 18:04 / Allmänt

 
 
Obeskrivligt god saffran och kolatårta på en mandelbotten! Kolasaffransåsen som du brer över botten får varenda besökare på fall.
 
Det är väldigt mäktigt så det räcker med en liten bit. Servera med en klick grädde och lite blåbär för att balansera upp den söta kolan.
 
Saffransveckan börjar lida mot sitt slut, imorgon är det sista inlägget. Jag hoppas att kunna inspirera er att baka med saffran, det finns ju så mycket mer att baka lussekatter. Saffran är en helt fantastisk krydda. Jag älskar saffran exempel i pannkakor, fiskgryta och paella. 
 
 
MANDELBOTTEN
 
4 äggvitor
2 dl strösocker
175 g malen mandel
1 msk kakao
 
KOLAKRÄM
2 dl grädde
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1,5 tsk vaniljsocker
1 paket saffran
3 msk smör
 
GANERING
 
2 dl vispgrädde
blåbär
 
 
 
GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 175 grader. 

Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget.

Blanda ner mandeln och kakaon utan att röra för mycket.

Lägg bakpapper i botten på en pajform, ca 20-24 cm i diam. Bred ut smeten i pajformen. Grädda ca 35 min i nedre delen av ugnen. Låt bottnen svalna något, lossa den sedan från bakpapperet och lägg den på ett uppläggningsfat.

Kolasaffranskräm Blanda grädde, socker, saffran och sirap i en kastrull. Koka krämen 15–20 min så att den blir tjockflytande. Låt svalna och rör i vaniljsockret och smöret. Låt smöret smälta. Låt såsen svalna en aning

Bred kolasåsen över tårtbottnen. Ställ tårtan kallt minst 4 timmar.

 Garnering 

Vispa grädden. Bred på över kola och saffranskrämen. Fördela bären. 


Inlägget har 5 kommentarer

Polkagris kladdkaka

08 December, 2014 - 16:17 / Allmänt

 
Det här mina vänner är en supergod kladdkaka som smakar polkagris och vit choklad.
I kladdkakssmeten finns det krossade polkagrisar, vit choklad och vaniljsocker. Så kladdkakan blev sådär härligt seg och söt.
 
 
Bilden är tagen med en Lumia 930.
Kameran är verkligen superbra och jag trodde aldrig att kameran var så bra som den var.
 
 
Nu har ni chansen att vinna en Lumia 930.
 
Det ni gör är att ni klicka in er på den här länken.
Sen tävlar ni med ett eget julrecept med bild. Lycka till!
 
 
 
POLKAGRISKLADDKAKA

100 g vit choklad
100 g smör
2 ägg
1,5-2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1,5 tsk pepparmintsarom
en nypa salt
1 msk vaniljsocker
1 dl krossade polkagrisar

efter gräddningen ytterligare 1 dl polkagrisar
 
+ 2 dl grädde
+ 2dl bär
 
GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret med den vita chokladen. Låt chokladen smälta helt.
Mät upp ägg, socker, salt, vaniljsocker, pepparmintsarom och vetemjöl.
Vänd ner smör och den vita chokladblandningen.
Krossa 1 dl polkagrisar och vänd ner i smeten.
Grädda ca. 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten.
När kladdkakan har kommit ut så strö på ännu mer polkagrisar.

Vispa upp grädde.
Klicka upp grädden på din kladdkaka.
Lägg på valfria bär


Inlägget har 1 kommentarer

Saffransmunkar

07 December, 2014 - 13:02 / Allmänt

 
 
Munkar, donut, doughnut eller kanske friterad ring?
 
 
Hemmagjorda munkar är ju så otroligt gott, de ska ätas direkt efter sockerullningen så bara smälter i munnen.
Efter friteringen så rulla munkarna i kanelsocker, det blir så mycket godare tycker jag. Mer smak och mer julkänsla. 
Jag lånade receptet ifrån Arla fast jag gjorde min egen touch på dem.
 
Tänk på att va försiktig med den varma oljan, använd en djup kastrull så det inte svämmar över.
 
Ät munkarna som dem är eller häll på lite glasyr eller varför inte lite vaniljkräm? 
 
 
 
 
SAFFRANSMUNKAR
(20-25 st)
 
75 g smör
25 g jäst
4 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
rivet skal från 1/2 apelsin
15 dl vetemjöl
1 kuvert saffran
 
frityrolja
 
+ 2 dl strösocker
1,5 tsk kanel
 
GÖR SÅHÄR
 

Smula ner jästen i en bunke

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.

Värm till max 37° och häll det över jästen. Tillsätt socker, salt, ägg, apelsinskal, saffran och det mesta av mjölet.

Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock.

Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Hetta upp oljan till ca 180°. Fritera ringarna i omgångar 1 min på varje sida.

Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i strösocker med kanel.

Tips! Har du ingen termometer kan du kontrollera temperaturen genom att lägga en liten brödbit i oljan. Blir den gyllenbrun på 1 min är temperaturen rätt.

 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Saffran och mangoglass

06 December, 2014 - 09:03 / Glass och sorbet

 
 
Obeskrivlig god saffransglass gjord på grädde och kondenserad mjölk.
Glassen får en härlig färg av saffranet och tillsammans med vanilj blev det otroligt gott.
 
Saffran och choklad blir perfekta tillsammans, det blir verkligen aha upplevelse. Smula över lite pepparkakssmulor så är du i nästan i himlen.
 
Receptet på glassen har jag provat innan. Det är ett enkelt och smidigt recept och glassen blir väldigt krämig och len i konsistensen.
Vispa upp grädde sen tillsätt kondenserad mjölk, vaniljstång och saffran.
 
 
 
 
 
SAFFRANSGLASS
 
1 msk vaniljsocker
1 paket saffran
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
5 dl vispgrädde
3 dl fryst mango
 
100 g mörkt choklad
några smulade pepparkakor
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp vispgrädden.
Vispa i kondenserad mjölk, saffran och vaniljsocker.
Sätt in mangon i micron några sekunder så den blir lite varm. Mixa den slät och tillsätt i smeten. 
Häll smeten i pinnglassformar eller en stor form.
 
Vid servering doppa glassarna i mörkt choklad och strö på pepparkakssmulor.
 

Inlägget har 1 kommentarer

Saffransmaränger

05 December, 2014 - 08:34 / Efterrätter

 
 
 
Då är vi inne på de tredje saffransinlägget, Det blev ett god kombination med maränger och saffran.
 
Krispiga och sega maränger som smakar jul. Du bakar marängerna som vanligt fast du tillsätter lite saffran i smeten.
Dekorera marängerna i din juldessert, eller i din glass eller ät den bara som den är.
 
Förvara marängerna i en tätslutande burk så håller dem sig bra (i flera veckor)
 
Ha lite koll på marängerna i ugnen bara så de inte blir bruna och tråkiga. Jag brukar sätta in en extra plåt längst uppe i ugnen så det inte blir för varmt för de gula marängerna. Sen placerar jag marängerna längst nere i ugnen.
Jag använde mig av en stjärntyll när jag spritsade ut marängsmeten, det blev som små gulliga stjärnor.
 
Vill du ha mer tips på hur du ska lyckas med dina maränger. Klicka in här
 
SAFFRANSMARÄNGER
 
3 äggvitor
2 dl socker
1 tsk citronsaft
0,5 g saffran med 1 tsk socker
 
GÖR SÅHÄR
 
 Mortla saffran och socker
Seperara äggulor och äggvitor.
Vispa upp äggvitorna. 
Tillsätt sockret lite i taget.
Ta sist i citronsaften och saffranet. Vispa tills du har en blank maräng (några minuter)
Grädda i ugnen 100 grader ca. 40min-1 h beroende på storlek på marängerna.
 
 
 

Inlägget har 13 kommentarer

Saffranskaka med cream cheese, kola och apelsin

04 December, 2014 - 09:00 / Kakor

 
 
 
Då är saffransveckan i full gång, vi är nu inne på det andra inlägget och nu börjar julkänslan komma sakta men säkert.
 
En saftig saffranskaka som är ljuvlig till julens fester och fikapauser. Har ni inte tid att sätta en bulldeg på jäsning så är den här saffranskakan ett alternativ.
 
På toppen så vilar en frisk cream cheese frosting med lite apelsinsmak.
Sen rev jag på mörkt choklad, sen på med lite söt kolasås och sen lite apelsinskivor på kakan.
 
Apelsinskivorna var verkligen pricken över iet. Smakerna blev mer framträdande och det kändes friskt och fräsht.
 
 
 
SAFFRANSKAKA
 
200 g smält smör
1 pkt saffran
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
CREAM CHEESE FROSTING
200 g cream cheese
2 dl florsocker
1 msk apelsinsaft
1 tsk apelsinskal
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
 
DEKORATION
2 bitar riven mörkt choklad
2 apelsiner
kolasås
 
 
GÖR SÅHÄR

Smörj och bröa en valfri form (jag använde mig av en 24 cm form). Mortla saffranet med lite socker.
Vispa ägg, vaniljsocker och socker poröst.
Tillsätt sen saffran, det smälta smöret och mjölken. Rör ihop, och häll sen i mjölet med bakpulvret, rör igen.
 
Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter 175 grader.
Låt svalna.
 
Vispa sedan ut cream cheesefrostingen.
Vispa upp vispgrädden, vispa sedan i övriga ingredinser och vispa lite till. 
 
Lägg på kakan
Ringla kolasås, riv mörkt choklad och lägg på tunna apelsinskivor.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Saffransmousse med vit choklad och röda vinbär

03 December, 2014 - 08:25 / Efterrätter

 
Nu är det äntligen dags för temavecka! Jag tänkte fram och tillbaka vad jag skulle ha för tema. men tillslut så valde jag saffran. Jag älskar saffran och jag tycker den har en fantastisk smak.
 
Varje dag i en vecka så kommer jag publicera juliga inlägg med saffran.
 
Min vän Bagerskan har också en saffransvecka så jag hoppas ni ska inspireras.
 
En fantastisk mousse med saffransgrädde och vit choklad. Garnera med vit choklad och sockrade vinbär. Syrligheten i vinbären tar fram sötman i moussen och det gillar jag verkligen. 
 
Om ni tycker om saffran så måste ni prova det här. Moussen är kryddig, söt, len och mustig.
 
SAFFANSMOUSSE
 
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 msk socker
1 äggula
1 dl kesella
0,5 g saffran
 
en hand röda vinbär
0,5 dl strösocker
30 g vit choklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa grädden med saffran. Smält chokladen i bitar på svag värme i vattenbad så att den precis smälter.
Vispa upp ägget, äggulan och sockret lätt i en bunke.
Vispa kraftigt och vänd ner kesellan och äggblandningen.
Rör ner grädden och den vita chokladen.
 
Låt den stå i kyl minst 2 timmar.
Hyvla över vit choklad.
Rulla vinbär i socker och lägg på.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Marshmallows smak av hallon och vanilj

02 December, 2014 - 10:55 / Godis och Praliner

 
 
Hemmagjorda marshmallows är så mycket godare än de man köper. Jag gillar inte köpta marshmallows men mina hemmagjorda blev helt fantastiska. 
 
Marshmallowsen är smaksatt med vanilj och hallon. Min favorit blev hallon smaken och tillsammans med den söta vaniljen blev det väldigt smarrigt. Den syrliga smaken av hallon lyfter verkligen uppmarshmallowsen. Dessutom är det helt naturligt ingen karamellfärg eller så utan bara hallon och lite gelatinpulver för att hålla ihop det.
 
Det man gör för att göra egna marshmallows är att man kokar upp en sockerlag, tillsätter gelatin, vispar upp äggvita sen i med sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle.
Sen ska den vispas i 20 minuter på låg fart sen får du en seg massa. Dela upp smeten i två delar, i den ena blir det vaniljsmak och den andra blir det hallon.
Sen ska det in i frysen några timmar. Klipp sedan önskade bitar.
Rulla i florsocker och krossade polkagrisar.
 
Ni måste prova! Det blir otroligt gott.
 
 
 
 
MARSHMALLOWS
 
750 g strösocker
3,75 dl vatten
40 g gelatinpulver
2 dl vatten
3 äggvitor
 
VANILJSMAK
1 msk vaniljsocker
 
HALLONSMAK
3,5 dl hallon
1 msk vatten
0,5 dl socker
1 msk gelatinpulver
 
DEKORATION
2 dl krossade polkagrisar
 
GÖR SÅ HÄR
 
Koka upp 750 g strösocker med 3,75 dl vatten och koka upp tills temperaturen når 122 grader. Under tiden löser du 40 gelatinpulver i 2 dl varmt vatten och håller det varmt. När sockerlagen är klar vispar du 3 äggvitor på hög hastighet..
Vispa ihop sockerlagen och gelatinblandingen.
 
Medan äggvitorna vispas hårt så häll försiktigt i sockerlagen i en tunn stråle långsamt. 
När sockerlagen är i så fortsätt att vispa fast med låg hastighet. Vispa i ca. 20 minuter. Det ska bli en seg massa. När du drar upp vispen ska det ta emot lite och sådär härligt seg.
Ta fram en 20'30 cm form och smörj med neutral olja och sikta över florsocker. 
 
När smeten är klar så ta fram två olika bunkar.
I den ena bunken tillsätter du 1 msk vaniljsocker och rör om.
 
För att göra hallonsmaken kokar du upp hallon, vatten, socker och gelatinpulver. Sila bort kärnorna. Låt det svalna. Häll sedan den andra bunken och rör om.
 
Börja lägg i vaniljmarshmallowsen i formen, Det är väldigt kletigt. Men ett tips är att använda en slät kniv och blöta den med varmt vatten och dra sedan jämnt.
Häll sedan i hallonmarshmallowsen.
 
Låt stå minst 4 timmar i frysen. 
Lossa smeten från formens sidor och klipp med en sax till små eller stora bitar. Rulla i florsocker och strö på krossade polkagrisar.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Microwave Caramels

28 November, 2014 - 16:05 / Godis och Praliner

 
 
Jag har suktat efter dessa karameller på Pinterest och nu fick jag äntligen tillfälle att prova dem.
 
Karamellsmeten tillagas in i micron och efter 6-7 minuter har du en fantastisk söt kola. 
Jag toppade med flingsalt men självklart kan du hoppa över det. Jag älskar sött och salt tillsammans, det är verkligen en himmelsk kombination.
Men du kan toppa din kola med vad du vill, torkade bär, choklad, eller kanske lakritsflingor?
Det bästa är att ha en godistermometer men det funkar även att göra kulprovet. Ha en skål med kallt vatten redo och när du kan forma en boll så är den klar.
 
Det varierar från micro till micro när karamellen är klar,min kola tog ca 7 minuter. Man får börja tempa den efter fem minuter så man får ha lite koll. Karamellen ska koka upp till 110-120 grader. Om du vill ha karamellen hårdare så koka upp den till 125 grader.
 
 
 
KOLA I MICRO
 
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljust muscavadosocker eller farinsocker
1,5 dl sirap
1,5 dl kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
115 g smält smör
 
havssalt till dekoration
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram en fyrkantig form. ca. 20*15 cm och placera i ett bakplåtspapper.
 
Ta fram en stor värmetålig skål och smält smöret i den i micron.
Mät upp övriga ingredinser (socker, farinsocker, sirap, kondenserad mjölk, vaniljsocker och salt) 
Vänd ner i de smälta smöret.
Sätt på micron på hög effekt. Använd en godistermometer. Karamellkolan ska upp till 110-120 grader.
 
När ni tar ut skålen från micron AKTA DET ÄR MYCKET VARMT. Använd grytlappar så ni inte bränner er.
 
Rör sedan och häll sedan i en önskad form. Strö på havssalt.
Låt stå i frysen minst 30 min.
Skär önskade bitar.
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Pepparkakor med kaneltäcke

27 November, 2014 - 16:38 / Högtider

 
 
 
Pepparkakor är en klassiker under julen och detta receptet ger fantastiskt goda kakor med smak av kanel, ingefära, pomeransskal och kryddnejlikor. Pepparkaksdegen är mjuk och lätt att baka ut.
 
Jag dekorerade mina pepparkakor med att pensla lite sockerlag som jag sedan doppade i kanelsocker. Pepparkakorna blev då ännu mer knaprigare och mer smak. Otroligt gott, testa!
 
 
 
 
PEPPARKAKOR
 
3 dl mörk sirap
4 1/2 dl strösocker
1 msk ingefära
1 msk kanel
2 msk mald nejlika
1 msk kardemumma
350 g smör
3 dl grädde
1 kg vetemjöl
1 msk bikarbonat
1 tsk malen pomeransskal
 
+ mjöl till utbakningen
 
SOCKERLAG
 
1 dl socker
2 dl kokande vatten
 
KANELSOCKER
1 dl socker
1 msk kanel
 
GÖR SÅHÄR
 

Smält Smöret. Blanda ihop socker, sirap, pomeransskal, kardemumma, nejlika, kanel, ingefära och nejlika. Rör i grädden.

Tillsätt de smälta smöret.

Blanda ihop 1 kg mjöl med bikarbonaten i en annan bunke. Tillsätt sedan mjölblandningen i pepparkakssmeten.

Knåda ihop smeten.

Låt den stå kallt minst 24 timmar.

Grädda pepparkakorna tills de får färg 200 grader.

 

Dekorera kakorna.

Koka upp sockerlagen. Låt svalna.

Sen doppa kakorna i kanelsocker.

 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Söta knäckbräck

25 November, 2014 - 19:07 / Godis och Praliner

 
 
Knäck är ett måste till julbaket. Det blir ingen jul utan knäck, lussekatter och pepparkakor.
 
Jag brukar dra mig för koka knäck för att det blir så himla kladdigt och det är svårt att få i knäcken i formarna.
Så istället för att fördela smeten i knäckformar så hällde jag knäcksmeten på ett bakplåtspapper istället och det blev helt helt kladdfritt.
In i frysen i en kvart, bryt önskade bitar, klart!
 
Jag rostar alltid mina nötter innan jag tillsätter de i smeten. Det blir mer smak och det blir godare enligt mig, prova vettja!
 
Jag kokar min knäck till exakt 130 grader, då tycker jag den blir lagom seg men ändå lite hård. Sen tillsätter du smör och rostade nötter. Här kan du gå helt bananas. Tillsätt polkagrisar, choklad eller varför inte lite marschmallows och smarties?
 
 
KNÄCKBRÄCK
 
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 msk smör
1 dl hackade mandel
1 dl hackade hasselnötter
 
GÖR SÅHÄR
.
Tillsätt vispgrädde, ljus sirap och socker i en kastrull. Låt det koka upp till 130 grader.
 
Ta fram en annan kastrull och tillsätt hackade nötter. Stek i 1 min på hög värme eller när nötterna får färg.
Vänd ner nötterna i knäcken med smöret.
 
Ta fram en form med ett bakplåtspapper i. Bre ut ett tunt lager knäck. In i frysen minst 20 minuter. Bryt önskade bitar.
 

Inlägget har 7 kommentarer

Pepparkakssirap till kaffe eller latte

20 November, 2014 - 14:50 / Högtider

 
Tänk vad tiden går snabbt!
 
 
Nästa helg är det redan första advent, då ska det pyntas loss här i Håkanssons hus. Lamporna ska upp i fönstren, ljusen ska tändas, alla mina tomtar ska fram.
Sen ska jag dricka massor med glögg och ha julmusiken på högsta volym. 
 
Här har vi en julig sirap som smakar kryddig pepparkaka. Nejlika, kardemumma, kanel, vaniljstång och ingefära.
 När jag kokade upp pepparkakssirapen luktade det så gott i hela huset. Alla fantastiska juldofter, tur sirapen är i kylen så man kan gå och lukta lite då och då.
 
Sirapen ska kokas i 15 minuter, silas av, svalna och sedan är den redo att tillsättas i din varma choklad, kaffe eller din latte. 
 
Det är Nigella som har inspirerat mig att göra den här sirapen. 
 
 
PEPPARKAKSSIRAP
 
2 dl vatten
2 dl strösocker
1/2 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 tsk kanel eller 2 st kanelstänger
2 st hela stjärnanis
1/2 vaniljstång
 
GÖR SÅHÄR
Ta fram en kastrull och tillsätt socker och vatten.
Skär ett snitt i vaniljstången och gröp ur fröna och tillsätt i sirapen. Släng även ner stången.
Tillsätt de andra kryddor.
Låt det koka upp och sen låt det småkoka i 15 minuter tills det blir sirapsliknande.
Sila av.
Låt sirapen svalna.
 
Tillsätt några skedar sirap i din latte, kaffe eller din varma choklad.
Sirapen håller sig flera veckor i kylen.
 
 
 
 

Inlägget har 23 kommentarer

Sega saffranscookies

18 November, 2014 - 13:45 / Högtider

 
 
Andra inlägget för idag!
 
Vi kör på en kaka till som smakar saffran som doppas i smält vit choklad och krossade polkagrisar. 
 
Det viktiga är när man gör dessa kakor är att saffran ska stå tillsammans med sprit en halvtimme innan baket ska sätta igång.
 
Resultatet blir så mycket bättre om man gör så, smaken och den gula färgen kommer då fram ännu mer. Jag gör likadant när jag gör lussekatter. 
 
 
Nu ska jag krypa ner i soffan med en kopp varm glögg och en saffrancookie. Nu kan julen komma!
 
 
SAFFRANSKAKOR
12-14 st
 
 
125 g rumstemperatat smör
2 1/2 dl strösocker
1 ägg
en nypa salt
tsk vaniljsocker
0,5 g saffran med 1 tsk starksprit
1,5 tsk bakpulver
4 dl mjöl
 
+1 dl strösocker till rullningen
 
100 g vit choklad
1 hand krossade polkagrisar
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda saffran och sprit tillsammans och låt stå 30 minuter.
Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.
 
Micra smöret några sekunder så smöret nästan blir smält
 
Vispa upp smör, strösocker med elvisp ca 2 minuter på hög hastighet. Tillsätt ägget och vispa någon minut till.
 
Ta fram en annan bunke och tillsätt de torra ingredinserna (mjöl, salt, vaniljsocker, saffran och bakpulver)
Vänd ner i smörblandningen. Rör om väl och arbeta till en smidig deg. (Jag knådar med mina händer)
 
Rulla bollar och rulla i socker. Platta till kakan något.
 
Grädda 7-10 minuter i mitten av ugnen.
Låt kakorna vila 10 minuter på plåten.
 
Doppa kakorna i vit choklad och strö på krossade polkagrisar
 
 
 

Inlägget har 11 kommentarer

Gingerdoodle cookies

18 November, 2014 - 13:15 / Högtider

 
 
 
Nu är julbakningen igång på riktigt!
 
De här kakorna alltså.
De är sega, krispiga, knäckiga och alldeles underbara.
De här kakorna kommer jag definitivt baka till varje jul. 
 
 
Kakorna får en konsistens som är lite segare på mitten och något knäckigare i kanterna. 
 
Jag tog ut mina kakor exakt efter åtta minuter. Kakorna är mjuka när dem kommer ut från ugnen men när de får vila så blir dem en aning hårdare.
 
Förvara kakorna i en burk eller frys in dem. 
 
 
 
 
GINGERDOODLE
 
 
125 g rumstemperatat smör
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
en nypa salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk ingefära
1,5 tsk bakpulver
4 dl mjöl
 
+1,5 dl strösocker med 2 tsk kanel till rullningen
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.
 
Micra smöret några sekunder så det nästan är smält
 
Vispa upp smör,strösocker och farinsocker med elvisp ca 2minuter på hög hastighet. Tillsätt ägget och vispa någon minut till.
 
Ta fram en annan bunke och tillsätt de torra ingredinserna (mjöl, salt, vaniljsocker, kanel,nejlika, ingefära och bakpulver)
Vänd ner i smörblandningen. Rör om väl och arbeta till en smidig deg. (Jag knådar med mina händer)
 
Rulla bollar och rulla i kanelsocker. Rör ihop socker och kanel till rullingen och rulla kakorna där i. Platta till kakan något.
 
Grädda 7-10 minuter i mitten av ugnen.
Låt kakorna vila 10 minuter på plåten.
 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Pepparkakscheesecake med färska bär

17 November, 2014 - 10:37 / Cheesecake

 
 
Här har vi en underbart len cheesecake smak av vanilj som varvas med pepparkakssmulor. På toppen av tårtan finner vi sommarens goda bär, vinbär, blåbär och björnbär. 
 
Jag bara älskar pepparkakor i cheesecake. Det blir sött, kryddigt och krispigt så det lyfter upp hela cheesecaken. Så fyllningen behöver inte smaka så mycket för pepparkakorna smakar så mycket., härliga smaker av nejlika, kanel och ingefära.
 
Det fina med denna frysta cheesecake är ju att du faktiskt kan förbereda den långt innan och sedan bara ta fram den ur frysen strax innan det är dax att äta.
Jag brukar tina den en halvtimme innan den ska ätas så den är mjuk och len i konsistensen.
 
Jag vet inte hur många cheesecakerecept jag har bakat. Men jag får inte nog av cheesecake, det är nog mitt favorit bakverk. Det är inte för mäktigt, det är krämigt och lätt att slänga ihop.
 
 
 
PEPPARKAKSCHEESECAKE
(20 cm form)
 
40 st pepparkakor
1 msk socker
70 gram smör
 
400 g philiadelpiaost
0,5dl kondenserad mjölk
2 dl grädde
3 äggulor
1 msk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
 
 
+
färska bär (blåbär, björnbär, vinbär)
 
GÖR SÅHÄR
 
Mixa pepparkakorna tills det blir smulor. Smält smöret och häll i sockret och rör om till allt blandar sig. 
Platta ut i en 20 cm form. (behåll lite pepparkakssmulor till nästa lager)
Vispa upp äggulor, socker, vaniljsocker, färskost och kondenserad mjölk.
Vispa upp grädden i en annan bunke. Vänd ner grädden i äggblandningen.
Vänd ner smet i formen (behåll smet till nästa lager)
Fyll på med mer pepparkakssmulor och häll på resten av cheesecakesmeten.
 
Låt stå i frys minst 5 timmar.
Ta fram cheesecaken 20-30 min innan servering.
Dekorera med färska bär.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Saftig mjuk pepparkaka med apelsinfrosting

14 November, 2014 - 10:53 / Allmänt

 
Jag älskar julen, då menar jag ÄLSKAR. Jag älskar att pynta, spela hög julmusik, ha tomtar överallt, dricka flera liter julmust och titta på julkalendern varje morgon.
 
Jag har tjuvstartat lite, jag kunde helt enkelt inte hålla mig längre. Julmusten och glöggen är köpta och de första julklapparna är inslagna. 
Det ska bli så mysigt att ta fram alla ljusstakar, äta goda sillar och köttbullar, baka lussekatter och koka knäck. 
 
 
 
Ett måste i vårt hem till varje jul är en mjuk pepparkaka. Jag vispar smöret med sockret vilket gör så att kakan blir väldigt saftig men ändå luftig. 
 
 
MJUK PEPPARKAKA MED APELSINFROSTING
 
200 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl gräddfil
4 msk pepparkakskryddor
2 tsk kanel
2 tsk mald nejlika
2 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
en nypa salt
 
APELSINFROSTING
80 g smör
6 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 dl färsk saft från apelsin 
1 st apelsin rivet skal
3 msk kondenserad mjölk
200 g philadelphiaost
 
smör och ströbröd till formen
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader, Smöra och bröa en 20 cm form. 
Rör smör och socker pösigt. (ca 5 minuter)
Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt gräddfilen.
Ta fram en annan bunke och blanda mjöl, pepparkakskryddor, kanel, mald nejlika, salt och bikarbonat. 
Rör ner i äggsmeten.  Rör runt till en jämn smet.
 
Grädda nedre delen i ugnen ca. 45-60 minuter. Stick ner en sticka och när den är torr är kakan klar.
Låt kakan svalna.
 
Fortsätt med apelsinfrostingen.
Vispa upp rumstempererat smör, kondenserad mjölk och philadelphiaost. 
Tillsätt florsocker, rivet apelsinskal, apelsinsaft och vaniljsocker. Vispa i ca 1 minut.
 
Dela den mjuka pepparkakan och applicera frosting emellan lagren. Ta även på frosting runt om tårtan.
Dekorera med blommor, björnbär, hallon, blåbär och blad. 
Pudra på lite florsocker.
 

Inlägget har 17 kommentarer

Chokladpaj med nutellafudge och havssalt

09 November, 2014 - 09:56 / Pajer

 
 
 
Jag har något roligt att berätta, jag blir lite fnittrig bara att tänka på det. 
Jag är vinnare av Matbloggspriset 2014 -Bästa bak- och dessertblogg. Jag kan verkligen inte fatta det ännu, det är så overkligt men så roligt.
Motiveringen till att jag vann är:
 
Med bilder som är så vackra och lockande att man får lust att slicka på skärmen inspirerar denna 
blogg sannerligen till bakning. Bilderna är krispiga, fotot snyggt, arrangemangen fina och 
kompositionerna annorlunda. Bakverken i sig är kreativa, mycket personliga och vackra – nästan 
som en kokbok online. 
Man ser verkligen att Sweet and Simple bloggar för att dela med sig av sin passion, och vi kan inte 
göra annat än att tacka och bocka för det.
 
 
Jag vill tacka er läsare att ni läser min blogg, ger mig peppande ord och ger feedback. Det är ni som gör att man blir peppad att blogga och baka ännu mer. Tusen tack!
Tack så mycket matbloggspriset för allting och Sebastien Boudet som var katogoriansvarig. 
 
Idag bjuder jag på en chokladpaj med en nutellafudgefyllning med havssalt på toppen. Chokladpajen är rätt mäktig så en liten form passar perfekt, Kombinationen av havssalt och choklad förhöjer smakerna och fungerar perfekt till en krämig chokladpaj.
 
Receptet på nutellafudge hittade jag inne på bloggen bakverk och fikastunder.
 
CHOKLADPAJSKAL
 
150 g smör
4 dl mjöl
2 msk kakao
0,5 dl florsocker
1 ägg
1 msk vatten
 
NUTELLAFUDGE
 
1,5 dl socker
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl nutella
 
+ 1 tsk havssalt
 
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Kavla ut degen och placera i små formar eller en stor (20 cm)
Grädda i ugnen i 15 minuter.
 
Börja sedan med din krämiga nutellafudge.
Koka upp alla ingredienser utan nutella i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka i 20-30 min ungefär.Gör ett kulprov (häll en klick kola i kallt vatten, det skall inte gå att forma till en boll men den skall bli fast i vattnet, alltså tar man den lite tidigare än en vanlig kola)  för att se om kolan är färdig. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner nutella så att den smälter och att det blir en jämn smet.
Häll smeten i pajen och låt den stå i kyl någon timme,
Strö på havssalt.
 
 
 
 

Inlägget har 15 kommentarer

Spindelnätstårta smak av vanilj och nutella

30 Oktober, 2014 - 12:20 / Glass och sorbet

 
 
En supergod glasstårta smak av vanilj med en chokladig oreokexbotten. Spindelnätet är inte alls svårt att göra själv.
 
Smält nutella och choklad på svag värme och spritsa eller ringla den i en fin stråle i en spiral med början från mitten av tårtan. Dra utåt kanterna från mitten av spiralen med en tandpetare. Nu har du ett fint spindelnät på tårtan.
Om du vill se en video hur man gör så gå in på youtube och sök spiderweb cake så kommer det upp ex antal beskrivningar.
 
 
VANILJGLASSTÅRTA
(20 cm form)
 
1,5 paket oreos
60 g smör
 
2 1/2 dl vispgrädde
1,5 dl creame fraiche
2 äggvitor
1 äggula
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 vaniljstång
 
+ 1 dl nutella
50 g mörk choklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp äggvitorna till fast skum. Vispa i socker lite i taget.
Vispa upp grädden i en annan bunke och vänd ner i äggskumet. Tillsätt creame fraiche, äggulan och vaniljsockret. Rör till en smidig smet.
 
Krossa oreokexen och smält smöret. Rör ihop. Placera i en form och tryck ner massan. Häll på glassen. Låt den stå i frysen någon halvtimme.
Smält nutella och choklad på svag värme. Spritsa ut en spiral i glassen. Dra en tandpetare från mitten av spiralen ut i sidorna.
Låt stå i frysen minst 3 timmar.
 
 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Citruspannacotta med lakritskross

29 Oktober, 2014 - 17:35 / Efterrätter

  •  
     
    Halloween är en högtid jag verkligen gillar. 

    Det är en av de bästa högtiderna. Typiskt halloween för mig är att man
    klär ut sig, har fest och en utskuren pumpa på trappen.

    Vi ska ha en halloweenfest på fredag och förberedelserna är redan i full gång. Det ska bakas glasstårta, chokladbollar som spindlar, fingerkakor och marängspöken. 

    Det här är en frisk pannacotta med alla citrusfrukter av alla slag. Citrusfrukter och lakrits är en superkombination tillsammans, syrligt och salt!

    Jag valde att ha lime, citron och apelsin i min pannacotta men det funkar även med grapefrukt eller någon annan citrusfrukt.

     
    CITRUSPANNACOTTA
     
    3 gelatinblad
    1 apelsin
    1 st lime
     1 citron
    1 tsk vaniljsocker
    0,5 dl strösocker
    3 1/2 dl vispgrädde
     
    +turkisk peppar
     
    GÖR SÅHÄR
    Blöt gelatinbladen i kallt vatten i fem min.
    Pressa ur saften ifrån apelsinen, limen och citronen. Riv ner skal ifrån limen.
    Tillsätt vaniljsocker, socker och grädde. Låt det koka upp. Rör ner gelatinbladen.
    Låt den stå i kyl minst 3 timmar.
    Krossa turkisk peppar och lägg på.
     
 

Inlägget har 0 kommentarer

Ljuvlig lioncheesecake

28 Oktober, 2014 - 12:07 / Cheesecake

 
 
Vi har nu höstlovsvecka och jag har min son hemma från dagis. Det är så mysigt att ha han hemma och åka iväg på spontana utflykter.
 
Idag åkte vi till ett ställe utanför Kristianstad med en picknickkorg. Vi packade med oss en mysig filt, mackor, saft, bullar och cheesecake. 
Platsen känns så fridfull och lugn, solen lyste på oss och vi hade en underbar förmiddag.
 
Lionbars innehåller kex, kola, choklad och rispuffar precis som min cheesecake. I cheesecakefyllningen så tillsatte jag dulce de leche som varvas tillsammans med vaniljkex. På toppen är det en mörk chokladganache med krispiga rispuffar. Jag dekorerade med chokladwafers längst upp.
 
KOLACHEESECAKE
(15-20 cm form, 10-12 pers)
 
400 g philadelphiaost
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker 
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl dulce de leche
 
+ 6 st vaniljwafers
 
CHOKLADGANACHE
 
100 g mörkt choklad
1,5 dl grädde
25 g smör
2 nävar rispuffar
 
+6 st chokladwafers
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp grädden lätt. Vispa ihop med philadelphiaost, strösocker, äggula, vaniljsocker och dulce de leche. Rör om till en smidig smet.
Ta fram en form och häll i lite av smeten. Lägg sedan på vaniljkex och häll på resten av smeten. Låt den stå i frysen minst 5 timmar.
 
Ta fram en kastrull till ganachen (ha låg värme så det inte bränns.)
Lägg i choklad, grädde och smör. När chokladen är smält är den klar.
Låt den svalna helt. Tillsätt rispuffar och rör runt.
Häll på din cheesecake efter du har tagit ut den ur formen. 
Dekorera med chokladwafers.
 
 

Inlägget har 7 kommentarer


Arkiv



Kategorier