slide show

Sök i bloggen

Söta knäckbräck

25 November, 2014 - 19:07 / Allmänt

 
 
Knäck är ett måste till julbaket. Det blir ingen jul utan knäck, lussekatter och pepparkakor.
 
Jag brukar dra mig för koka knäck för att det blir så himla kladdigt och det är svårt att få i knäcken i formarna.
Så istället för att fördela smeten i knäckformar så hällde jag knäcksmeten på ett bakplåtspapper istället och det blev helt helt kladdfritt.
In i frysen i en kvart, bryt önskade bitar, klart!
 
Jag rostar alltid mina nötter innan jag tillsätter de i smeten. Det blir mer smak och det blir godare enligt mig, prova vettja!
 
Jag kokar min knäck till exakt 130 grader, då tycker jag den blir lagom seg men ändå lite hård. Sen tillsätter du smör och rostade nötter. Här kan du gå helt bananas. Tillsätt polkagrisar, choklad eller varför inte lite marschmallows och smarties?
 
 
KNÄCKBRÄCK
 
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 msk smör
1 dl hackade mandel
1 dl hackade hasselnötter
 
GÖR SÅHÄR
.
Tillsätt vispgrädde, ljus sirap och socker i en kastrull. Låt det koka upp till 130 grader.
 
Ta fram en annan kastrull och tillsätt hackade nötter. Stek i 1 min på hög värme eller när nötterna får färg.
Vänd ner nötterna i knäcken med smöret.
 
Ta fram en form med ett bakplåtspapper i. Bre ut ett tunt lager knäck. In i frysen minst 20 minuter. Bryt önskade bitar.
 

Inlägget har 2 kommentarer

Pepparkakssirap till kaffe eller latte

20 November, 2014 - 14:50 / Allmänt

 
Tänk vad tiden går snabbt!
 
 
Nästa helg är det redan första advent, då ska det pyntas loss här i Håkanssons hus. Lamporna ska upp i fönstren, ljusen ska tändas, alla mina tomtar ska fram.
Sen ska jag dricka massor med glögg och ha julmusiken på högsta volym. 
 
Här har vi en julig sirap som smakar kryddig pepparkaka. Nejlika, kardemumma, kanel, vaniljstång och ingefära.
 När jag kokade upp pepparkakssirapen luktade det så gott i hela huset. Alla fantastiska juldofter, tur sirapen är i kylen så man kan gå och lukta lite då och då.
 
Sirapen ska kokas i 15 minuter, silas av, svalna och sedan är den redo att tillsättas i din varma choklad, kaffe eller din latte. 
 
Det är Nigella som har inspirerat mig att göra den här sirapen. 
 
 
PEPPARKAKSSIRAP
 
2 dl vatten
2 dl strösocker
1/2 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 tsk kanel eller 2 st kanelstänger
2 st hela stjärnanis
1/2 vaniljstång
 
GÖR SÅHÄR
Ta fram en kastrull och tillsätt socker och vatten.
Skär ett snitt i vaniljstången och gröp ur fröna och tillsätt i sirapen. Släng även ner stången.
Tillsätt de andra kryddor.
Låt det koka upp och sen låt det småkoka i 15 minuter tills det blir sirapsliknande.
Sila av.
Låt sirapen svalna.
 
Tillsätt några skedar sirap i din latte, kaffe eller din varma choklad.
Sirapen håller sig flera veckor i kylen.
 
 
 
 

Inlägget har 23 kommentarer

Sega saffranscookies

18 November, 2014 - 13:45 / Kakor

 
 
Andra inlägget för idag!
 
Vi kör på en kaka till som smakar saffran som doppas i smält vit choklad och krossade polkagrisar. 
 
Det viktiga är när man gör dessa kakor är att saffran ska stå tillsammans med sprit en halvtimme innan baket ska sätta igång.
 
Resultatet blir så mycket bättre om man gör så, smaken och den gula färgen kommer då fram ännu mer. Jag gör likadant när jag gör lussekatter. 
 
 
Nu ska jag krypa ner i soffan med en kopp varm glögg och en saffrancookie. Nu kan julen komma!
 
 
SAFFRANSKAKOR
12-14 st
 
 
125 g rumstemperatat smör
2 1/2 dl strösocker
1 ägg
en nypa salt
tsk vaniljsocker
0,5 g saffran med 1 tsk starksprit
1,5 tsk bakpulver
4 dl mjöl
 
+1 dl strösocker till rullningen
 
100 g vit choklad
1 hand krossade polkagrisar
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda saffran och sprit tillsammans och låt stå 30 minuter.
Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.

Micra smöret några sekunder så smöret nästan blir smält
 
Vispa upp smör, strösocker med elvisp ca 2 minuter på hög hastighet. Tillsätt ägget och vispa någon minut till.
 
Ta fram en annan bunke och tillsätt de torra ingredinserna (mjöl, salt, vaniljsocker, saffran och bakpulver)
Vänd ner i smörblandningen. Rör om väl och arbeta till en smidig deg. (Jag knådar med mina händer)
 
Rulla bollar och rulla i socker. Platta till kakan något.
 
Grädda 7-10 minuter i mitten av ugnen.
Låt kakorna vila 10 minuter på plåten.
 
Doppa kakorna i vit choklad och strö på krossade polkagrisar
 
 
 

Inlägget har 10 kommentarer

Gingerdoodle cookies

18 November, 2014 - 13:15 / Kakor

 
 
 
Nu är julbakningen igång på riktigt!
 
De här kakorna alltså.
De är sega, krispiga, knäckiga och alldeles underbara.
De här kakorna kommer jag definitivt baka till varje jul. 
 
 
Kakorna får en konsistens som är lite segare på mitten och något knäckigare i kanterna. 
 
Jag tog ut mina kakor exakt efter åtta minuter. Kakorna är mjuka när dem kommer ut från ugnen men när de får vila så blir dem en aning hårdare.
 
Förvara kakorna i en burk eller frys in dem. 
 
 
 
 
GINGERDOODLE
 
 
125 g rumstemperatat smör
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
en nypa salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk ingefära
1,5 tsk bakpulver
4 dl mjöl
 
+1,5 dl strösocker med 2 tsk kanel till rullningen
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.

Micra smöret några sekunder så det nästan är smält
 
Vispa upp smör,strösocker och farinsocker med elvisp ca 2minuter på hög hastighet. Tillsätt ägget och vispa någon minut till.
 
Ta fram en annan bunke och tillsätt de torra ingredinserna (mjöl, salt, vaniljsocker, kanel,nejlika, ingefära och bakpulver)
Vänd ner i smörblandningen. Rör om väl och arbeta till en smidig deg. (Jag knådar med mina händer)
 
Rulla bollar och rulla i kanelsocker. Rör ihop socker och kanel till rullingen och rulla kakorna där i. Platta till kakan något.
 
Grädda 7-10 minuter i mitten av ugnen.
Låt kakorna vila 10 minuter på plåten.
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Pepparkakscheesecake med färska bär

17 November, 2014 - 10:37 / Cheesecake

 
 
Här har vi en underbart len cheesecake smak av vanilj som varvas med pepparkakssmulor. På toppen av tårtan finner vi sommarens goda bär, vinbär, blåbär och björnbär. 
 
Jag bara älskar pepparkakor i cheesecake. Det blir sött, kryddigt och krispigt så det lyfter upp hela cheesecaken. Så fyllningen behöver inte smaka så mycket för pepparkakorna smakar så mycket., härliga smaker av nejlika, kanel och ingefära.
 
Det fina med denna frysta cheesecake är ju att du faktiskt kan förbereda den långt innan och sedan bara ta fram den ur frysen strax innan det är dax att äta.
Jag brukar tina den en halvtimme innan den ska ätas så den är mjuk och len i konsistensen.
 
Jag vet inte hur många cheesecakerecept jag har bakat. Men jag får inte nog av cheesecake, det är nog mitt favorit bakverk. Det är inte för mäktigt, det är krämigt och lätt att slänga ihop.
 
 
 
PEPPARKAKSCHEESECAKE
(20 cm form)
 
40 st pepparkakor
1 msk socker
70 gram smör
 
400 g philiadelpiaost
0,5dl kondenserad mjölk
2 dl grädde
3 äggulor
1 msk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
 
 
+
färska bär (blåbär, björnbär, vinbär)
 
GÖR SÅHÄR
 
Mixa pepparkakorna tills det blir smulor. Smält smöret och häll i sockret och rör om till allt blandar sig. 
Platta ut i en 20 cm form. (behåll lite pepparkakssmulor till nästa lager)
Vispa upp äggulor, socker, vaniljsocker, färskost och kondenserad mjölk.
Vispa upp grädden i en annan bunke. Vänd ner grädden i äggblandningen.
Vänd ner smet i formen (behåll smet till nästa lager)
Fyll på med mer pepparkakssmulor och häll på resten av cheesecakesmeten.
 
Låt stå i frys minst 5 timmar.
Ta fram cheesecaken 20-30 min innan servering.
Dekorera med färska bär.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Saftig mjuk pepparkaka med apelsinfrosting

14 November, 2014 - 10:53 / Allmänt

 
Jag älskar julen, då menar jag ÄLSKAR. Jag älskar att pynta, spela hög julmusik, ha tomtar överallt, dricka flera liter julmust och titta på julkalendern varje morgon.
 
Jag har tjuvstartat lite, jag kunde helt enkelt inte hålla mig längre. Julmusten och glöggen är köpta och de första julklapparna är inslagna. 
Det ska bli så mysigt att ta fram alla ljusstakar, äta goda sillar och köttbullar, baka lussekatter och koka knäck. 
 
 
 
Ett måste i vårt hem till varje jul är en mjuk pepparkaka. Jag vispar smöret med sockret vilket gör så att kakan blir väldigt saftig men ändå luftig. 
 
 
MJUK PEPPARKAKA MED APELSINFROSTING
 
200 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl gräddfil
4 msk pepparkakskryddor
2 tsk kanel
2 tsk mald nejlika
2 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
en nypa salt
 
APELSINFROSTING
80 g smör
6 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 dl färsk saft från apelsin 
1 st apelsin rivet skal
3 msk kondenserad mjölk
200 g philadelphiaost
 
smör och ströbröd till formen
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader, Smöra och bröa en 20 cm form. 
Rör smör och socker pösigt. (ca 5 minuter)
Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt gräddfilen.
Ta fram en annan bunke och blanda mjöl, pepparkakskryddor, kanel, mald nejlika, salt och bikarbonat. 
Rör ner i äggsmeten.  Rör runt till en jämn smet.
 
Grädda nedre delen i ugnen ca. 45-60 minuter. Stick ner en sticka och när den är torr är kakan klar.
Låt kakan svalna.
 
Fortsätt med apelsinfrostingen.
Vispa upp rumstempererat smör, kondenserad mjölk och philadelphiaost. 
Tillsätt florsocker, rivet apelsinskal, apelsinsaft och vaniljsocker. Vispa i ca 1 minut.
 
Dela den mjuka pepparkakan och applicera frosting emellan lagren. Ta även på frosting runt om tårtan.
Dekorera med blommor, björnbär, hallon, blåbär och blad. 
Pudra på lite florsocker.
 

Inlägget har 15 kommentarer

Chokladpaj med nutellafudge och havssalt

09 November, 2014 - 09:56 / Pajer

 
 
 
Jag har något roligt att berätta, jag blir lite fnittrig bara att tänka på det. 
Jag är vinnare av Matbloggspriset 2014 -Bästa bak- och dessertblogg. Jag kan verkligen inte fatta det ännu, det är så overkligt men så roligt.
Motiveringen till att jag vann är:
 
Med bilder som är så vackra och lockande att man får lust att slicka på skärmen inspirerar denna 
blogg sannerligen till bakning. Bilderna är krispiga, fotot snyggt, arrangemangen fina och 
kompositionerna annorlunda. Bakverken i sig är kreativa, mycket personliga och vackra – nästan 
som en kokbok online. 
Man ser verkligen att Sweet and Simple bloggar för att dela med sig av sin passion, och vi kan inte 
göra annat än att tacka och bocka för det.
 
 
Jag vill tacka er läsare att ni läser min blogg, ger mig peppande ord och ger feedback. Det är ni som gör att man blir peppad att blogga och baka ännu mer. Tusen tack!
Tack så mycket matbloggspriset för allting och Sebastien Boudet som var katogoriansvarig. 
 
Idag bjuder jag på en chokladpaj med en nutellafudgefyllning med havssalt på toppen. Chokladpajen är rätt mäktig så en liten form passar perfekt, Kombinationen av havssalt och choklad förhöjer smakerna och fungerar perfekt till en krämig chokladpaj.
 
Receptet på nutellafudge hittade jag inne på bloggen bakverk och fikastunder.
 
CHOKLADPAJSKAL
 
150 g smör
4 dl mjöl
2 msk kakao
0,5 dl florsocker
1 ägg
1 msk vatten
 
NUTELLAFUDGE
 
1,5 dl socker
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl nutella
 
+ 1 tsk havssalt
 
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Kavla ut degen och placera i små formar eller en stor (20 cm)
Grädda i ugnen i 15 minuter.
 
Börja sedan med din krämiga nutellafudge.
Koka upp alla ingredienser utan nutella i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka i 20-30 min ungefär.Gör ett kulprov (häll en klick kola i kallt vatten, det skall inte gå att forma till en boll men den skall bli fast i vattnet, alltså tar man den lite tidigare än en vanlig kola)  för att se om kolan är färdig. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner nutella så att den smälter och att det blir en jämn smet.
Häll smeten i pajen och låt den stå i kyl någon timme,
Strö på havssalt.
 
 
 
 

Inlägget har 15 kommentarer

Spindelnätstårta smak av vanilj och nutella

30 Oktober, 2014 - 12:20 / Glass och sorbet

 
 
En supergod glasstårta smak av vanilj med en chokladig oreokexbotten. Spindelnätet är inte alls svårt att göra själv.
 
Smält nutella och choklad på svag värme och spritsa eller ringla den i en fin stråle i en spiral med början från mitten av tårtan. Dra utåt kanterna från mitten av spiralen med en tandpetare. Nu har du ett fint spindelnät på tårtan.
Om du vill se en video hur man gör så gå in på youtube och sök spiderweb cake så kommer det upp ex antal beskrivningar.
 
 
VANILJGLASSTÅRTA
(20 cm form)
 
1,5 paket oreos
60 g smör
 
2 1/2 dl vispgrädde
1,5 dl creame fraiche
2 äggvitor
1 äggula
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 vaniljstång
 
+ 1 dl nutella
50 g mörk choklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp äggvitorna till fast skum. Vispa i socker lite i taget.
Vispa upp grädden i en annan bunke och vänd ner i äggskumet. Tillsätt creame fraiche, äggulan och vaniljsockret. Rör till en smidig smet.
 
Krossa oreokexen och smält smöret. Rör ihop. Placera i en form och tryck ner massan. Häll på glassen. Låt den stå i frysen någon halvtimme.
Smält nutella och choklad på svag värme. Spritsa ut en spiral i glassen. Dra en tandpetare från mitten av spiralen ut i sidorna.
Låt stå i frysen minst 3 timmar.
 
 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Citruspannacotta med lakritskross

29 Oktober, 2014 - 17:35 / Efterrätter

  •  
     
    Halloween är en högtid jag verkligen gillar. 

    Det är en av de bästa högtiderna. Typiskt halloween för mig är att man
    klär ut sig, har fest och en utskuren pumpa på trappen.

    Vi ska ha en halloweenfest på fredag och förberedelserna är redan i full gång. Det ska bakas glasstårta, chokladbollar som spindlar, fingerkakor och marängspöken. 

    Det här är en frisk pannacotta med alla citrusfrukter av alla slag. Citrusfrukter och lakrits är en superkombination tillsammans, syrligt och salt!

    Jag valde att ha lime, citron och apelsin i min pannacotta men det funkar även med grapefrukt eller någon annan citrusfrukt.

     
    CITRUSPANNACOTTA
     
    3 gelatinblad
    1 apelsin
    1 st lime
     1 citron
    1 tsk vaniljsocker
    0,5 dl strösocker
    3 1/2 dl vispgrädde
     
    +turkisk peppar
     
    GÖR SÅHÄR
    Blöt gelatinbladen i kallt vatten i fem min.
    Pressa ur saften ifrån apelsinen, limen och citronen. Riv ner skal ifrån limen.
    Tillsätt vaniljsocker, socker och grädde. Låt det koka upp. Rör ner gelatinbladen.
    Låt den stå i kyl minst 3 timmar.
    Krossa turkisk peppar och lägg på.
     
 

Inlägget har 0 kommentarer

Ljuvlig lioncheesecake

28 Oktober, 2014 - 12:07 / Cheesecake

 
 
Vi har nu höstlovsvecka och jag har min son hemma från dagis. Det är så mysigt att ha han hemma och åka iväg på spontana utflykter.
 
Idag åkte vi till ett ställe utanför Kristianstad med en picknickkorg. Vi packade med oss en mysig filt, mackor, saft, bullar och cheesecake. 
Platsen känns så fridfull och lugn, solen lyste på oss och vi hade en underbar förmiddag.
 
Lionbars innehåller kex, kola, choklad och rispuffar precis som min cheesecake. I cheesecakefyllningen så tillsatte jag dulce de leche som varvas tillsammans med vaniljkex. På toppen är det en mörk chokladganache med krispiga rispuffar. Jag dekorerade med chokladwafers längst upp.
 
KOLACHEESECAKE
(15-20 cm form, 10-12 pers)
 
400 g philadelphiaost
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker 
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl dulce de leche
 
+ 6 st vaniljwafers
 
CHOKLADGANACHE
 
100 g mörkt choklad
1,5 dl grädde
25 g smör
2 nävar rispuffar
 
+6 st chokladwafers
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp grädden lätt. Vispa ihop med philadelphiaost, strösocker, äggula, vaniljsocker och dulce de leche. Rör om till en smidig smet.
Ta fram en form och häll i lite av smeten. Lägg sedan på vaniljkex och häll på resten av smeten. Låt den stå i frysen minst 5 timmar.
 
Ta fram en kastrull till ganachen (ha låg värme så det inte bränns.)
Lägg i choklad, grädde och smör. När chokladen är smält är den klar.
Låt den svalna helt. Tillsätt rispuffar och rör runt.
Häll på din cheesecake efter du har tagit ut den ur formen. 
Dekorera med chokladwafers.
 
 

Inlägget har 7 kommentarer

Hösttårta med chokladkaka och polkagrismousse

25 Oktober, 2014 - 11:34 / Tårtor

 
 
I torsdags så fyllde jag år så min familj och mina vänner kom hem till oss på mat och efterätt. Riktigt trevligt blev det och många skratt.
 
Till fikan bakade jag en mustig chokladkaka med höstens smaker. Jag funderade en stund på alla smaker som jag relaterar till hösten; äpple, kanel, bär, choklad, kardemumma, rotfrukter, pumpa....
Jag valde tillslut ut kanel och apelsin till min hösttårta.
Det blev en chokladkaka som är en browniebotten med en mörk choklad i och kanel. För att få en syrlig touch så rev jag ner det yttersta apelsinskalet.
 
På kakan så vispade jag ihop en frisk polkagrismousse med vit choklad. Jag toppade med ett gäng björnbär och dekorerade med chokladpinnar runt om.
Jag hittade chokladpinnarna vid glasshyllan i handeln där strösslet står.
 
CHOKLADKAKA
(20 cm form)
 
100 g smör
2 ägg
100 g mörkt choklad
2,5 dl strösocker
1 tsk kanel
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk olja
1/2 tsk bakpulver
2 msk saft från apelsin
1 msk apelsinskal
 
POLKAGRISMOUSSE
 
200 g vit choklad
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
60 g krossade polkagrisar
1 dl florsocker
2 tsk pepparmintsarom
 
DEKORATION
100 g färska/frysta björnbär
50 st mörka glasspinnar
1 msk florsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa lätt ihop socker, ägg och vaniljsocker. 
Smält smöret och den mörka chokladen. Vänd ner i äggblandningen.
Ta fram en annan bunke och häll i alla torra ingredienser. Vetemjöl, kakao, kanel,  bakpulver, rivet apelsinskal. Vänd ner i de blöta ingredienserna. Rör till en smidig smet.
Tillsätt till sist oljan och apelsinsaften.
Grädda längst ner i ugnen ca. 40 minuter. Kakan ska vara en aning kladdig.
Sätt in den i frysen minst 1 timme.
 
Fortsätt sedan med moussen.
Blöt gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. 
Krossa polkagrisarna i en matberedare eller i en mortel.
Vispa upp grädden ganska hårt. Rör sedan ner krossade polkagrisar, smält vit choklad, pepparmintsarom och florsocker.
Micra gelatinbladen några sekunder och rör ner i smeten.
Häll moussen i chokladformen. Låt den stelna i frysen minst 3 timmar.
Dekorera med bär och sätt pinnar runt om tårtan. Pudra på florsocker
 
 
 

Inlägget har 9 kommentarer

Choklad och lakritspudding med grädde och hallon

21 Oktober, 2014 - 11:20 / Choklad


 
 
 Att göra en egen chokladpudding är inte alls svårt. Man kokar upp en rad med ingredinser och låter det småkoka någon minut, låter det stelna i kylen och sen är det klart.
Servera med en klick grädde och lite färska bär.
 
Det blir så mycket godare att göra sin egen chokladpudding än att köpa färdigt pulver i handeln.
Chokladsmaken kommer mer fram, krämigare och lenare när man kokar upp sin egen.
 
Choklad och lakrits är en fantastisk kombo. Lakritssmaken ska inte vara för stark tycker jag utan man ska bara ana att det är lakrits i puddingen. Självklart går det att utesluta lakritsen, men jag rekommderar att prova det!
 
Bilderna blev lite vinter och frostkänsla lite grangrenar, vita dukar och blommor.
 
 
Jag längtar så till julen och vintern.
Att å trampa i snön, dricka varm choklad efter skidbacken, baka lussekatter och dricka glögg. 
 
 
CHOKLADPUDDING MED LAKRITS
 3-4 pers
 
5 dl fet mjölk
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl majsstärkelse
100 g mörkt choklad eller ljust choklad
2 msk kakao
1 tsk lakritspulver eller krossade lakritskarameller
0,5 dl socker
en nypa havssalt
 
3 dl grädde
riven mörkt choklad
en hand färska hallon
 
GÖR SÅHÄR
 
Blanda mjölk, majsstärkelse, havssalt, socker, lakritspulver, mörkt choklad och kakao i en kastrull. Låt krämen koka upp under omrörning och koka någon minut. Smaksätt med vaniljsocker.
Häll upp i glas och låt stelna i kyl 2 timmar.
 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Matbloggspriset

18 Oktober, 2014 - 11:06 / Allmänt


Tänk att lilla jag är nominerad i folkets val i matbloggspriset, tack vare er som har nominerat mig.
Ni anar inte hur glad och tacksam jag är.
 
Nu har tio bloggar gått till final och omröstningen har börjat på facebook så vill ni rösta på mig
så gör man det här
 
Matbloggspriset är den 6 november i Stockholm på mitt-kök mässan. Jag är även nominerad i bästa bakblogg och bästa foto.
Jag är som ett litet barn på julafton wiiiiii!!
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Jordgubbsmoussetårta med savoiardikex doppade i vit choklad

17 Oktober, 2014 - 14:32 / Tårtor

  
 
 
Oktober är en speciell månad då vi kämpar lite extra för bröstcancerforskningen.
Därför vill jag bidra med lite rosa till bloggen också för att hedra dem som kämpar/kämpat mot bröstcancer. 
 
Tårtan innehåller en frisk och syrlig jordgubbsmousse som omringas av savoiardikex, doppade i vit choklad. 
När den ska serveras så är det fint att toppa med lite blommor eller smulade digistivekex.
 
Moussetårtan är enkel att göra, det enda som tar tid är att stelningen.
 
Jag hämtade inspirationen till denna tårtan på en tysk blogg. Kika in på hennes sida den är helt fantastisk!
 
 
 
JORDGUBBSMOUSSE TÅRTA 
(15 cm form, ca 8-10 pers)
 
300 g jordgubbar
6 st gelatinblad
3,5 dl grädde
1/2 rivet skal från citron
1 dl socker
 
15 st savoirdikex
150 g vit choklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Lägg gelatinbladen i blöt.
Vispa upp grädden.
Koka upp jordgubbarna tillsammans med socker och rivet citronskal.
Ta av från kastrullen och mixa till en slät smet. Ta smeten i kastrullen igen och lägg i gelatinbladen. Rör om tills gelatinbladen har smält.
Låt den svalna helt.
Blanda tillsammans med vispgrädden.
Häll moussen i en form. Låt stå i kyl minst 3 timmar.
 
Ta av moussetårtan från formen. 
Smält den vita chokladen och doppa kexen i dem. Placera kexen runt om tårtan och ta ett band runt om tårtan.
Dekorera med blommor.
Det är väldigt gott med några digistivekex uppe på.
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Krispiga daimdrömmar

16 Oktober, 2014 - 11:35 / Kakor

 
 
Jag loggade in på facebook igårkväll och såg att jag var en av finalisterna i folkets val. Det är en sådan stor ära att vara en av de tio finalisterna, jag är väldigt tacksam och otroligt glad.
 
Rösta gör ni  nedan och sedan gilla bilden. Det går enbart att rösta genom att gilla bilden där min blogg syns. 
 
 
Till receptet, det här är krispiga chokladdrömmar med sega daimbitar i. 
Drömmarna blev väldigt spröda och luftiga så den sega daimen passar perfekt i denna ljuvliga kaka.
 
CHOKLADDRÖMMAR
(ca 40-50 st)
 
150 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
1 tsk hjorthornssalt
1 1/2 dl matolja
4 1/2 dl vetemjöl
 
4 st små daim eller två dubbeldaim
 
GÖR SÅ HÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt oljan lite i taget under vispning. Blanda mjöl, hjorthornsalt och kakao och sikta ner i smeten. Blanda snabbt ihop till en deg. Krossa daimen och rör runt i smeten.
 
Rulla små bollar på en plåt. Grädda 10-15 minuter.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Sega choklad och nougatmaränger

13 Oktober, 2014 - 13:29 / Efterrätter

 
 
 
Jag tycker  att en maräng ska vara riktigt stora och ha en seg kladdig kärna. Det är charmigt med när inte alla är lika stora, det behöver ju inte vara så himla perfekt.
Hemligheten är att marängen får stå kvar i ugnen ett tag efter gräddningen. Var även försiktigt med att tillsätta sockret i äggvitorna, bara lite lite i taget.
 
Marängerna är smaksatta med en god mörk choklad och nougat som ger en fin smakbrytning mot den annars ganska söta marängsmeten. 
Servera med en klick grädde eller kanske lite glass med bär?
 
CHOKLADMARÄNGER
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
50 g mörkt choklad
50 g nougat
 
GÖR SÅHÄR

Smält chokladen i ett vattenbad.

Smält chokladen i ett vattenbad. Ta chokladen från värmen och låt den svalna. Micra nougaten några sekunder.Vispa upp äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till ett fast skum.

Ringla ner chokladen  och nougaten äggviteskummet. Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. Varken blanda eller rör om för då kan smeten bli för lös.

Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. 

Grädda i 125 grader i 1 timme. Låt stå kvar i ugnen några timmar efter.

 

 

 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Fläderpannacotta på en chokladbotten

10 Oktober, 2014 - 12:03 / Choklad

 
 
 
 
Vi kör lite pannacotta idag med va? 
 
Är ni sugen på en chokladbakelse kanske?
En frisk och len fläderpannacotta som möter en chokladfudgesås, chokladbottnar och riven choklad.
Jag tycker det är så fint att pynta med blommor på bakverken. De piggar upp lite i desserten och är även en fröjd för ögat. 
 
Receptet är till en stor tårta för 8 personer eller 8 små bakelser. Det som är viktigt är att pannacottan måste vara riktigt kall innan du häller på den på kakan annars blir kakan lätt blöt.
 
CHOKLADBOTTEN
 
100 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
50 g mörkt choklad
1 tsk kaffe
1,5 dl vetemjöl
 
FLÄDERPANNACOTTA
 
4,5 gelatinblad
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
5 dl grädde
1/2 dl socker
2 dl koncentrerad flädersaft
 
CHOKLADFUDGESÅS
 
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk smör
2 msk socker
100 g mörkt choklad
 
 GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och den mörka chokladen. Ta av från plattan.
Tillsätt äggen i blandningen och rör om. Tillsätt även kaffet i detta momentet.
 
Rör ihop de torra ingredinserna (socker,mjöl,vaniljsocker, kakao) och vänd ner i de blöta ingredinserna,
Smöra och bröa en 20 cm form eller 8 st miniformar.
Grädda ca. 12-25 min.
In i frysen minst 1 timme. Kakan ska vara kvar i formen
 
Fortsätt med pannacottan
Lägg gelatinbladen i blöt (minst 5 minuter)
Gröp ur fröna ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädde och socker
Tillsätt gelatinbladen och rör om.
Rör sist i flädersaften.
Låt pannacottan svalna helt. Den ska vara riktigt kall (Du kan ta in den i frysen så går det snabbare)
Häll pannacottan direkt på chokladbotten. 
Låt den stå i kyl minst 3 timmar.
 
Chokladfudgesås
Lossa kakan från formen. Har du inte en löstagbar form så dra en het kniv i sidorna tills kakan lossnar.
Koka upp choklad, socker, smör och grädde tills det blir en tjock sås.
Låt den svalna och häll sedan på din kaka.
Riv över lite choklad.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 8 kommentarer

Höstpannacotta med äpplen och havrecrunch

09 Oktober, 2014 - 16:21 / Efterrätter

 
 
Hösten är verkligen här.
 
 
Jag älskar att få njuta av naturens egna färger, när trädens löv börjar ändra färg till olika nyanser av rött, orange och gult. När temperaturen börjar sjunka och luften känns frisk och skön, och att sätta på sig en mysig halsduk och ta en långpromenad bland löven.
Det är så mysigt att tända ljus på kvällen och kura ihop sig i soffan med en kopp te. 
 
Här har vi en pannacotta med höstsmaker. Kanel, kardemumma, vanilj och äpplen.
Pannacottan är väldigt len och mjuk i konsistensen och den är en aning söt så det krispiga havrecrunchet och de syrliga äpplena lyfter upp desserten.
 
Du kokar en pannacotta och låter den stelna i kylen några timmar sen på med stekta äpplen och lite krispigt crunch. Så har du en variant på äppelsmulpaj.
 
 
VANILJPANNACOTTA
 (4 portioner)
 
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
0,6 dl dl strösocker
3 st gelationblad
0,5 tsk kanel
 
STEKTA ÄPPLEN
 
2 st stora äpplen
1 tsk kanel
1 tsk vatten
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
 
HAVRECRUNCH
0,5 dl havregryn
1 dl strösocker
1 msk smör
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Vaniljpannacotta
Lägg gelationbladen i blöt.
Skär ett snitt i stången och skrapa ut fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk, kanel och socker. Om du använder vaniljsocker lägger du i det i kastrullen med de övriga ingredinserna.
Låt det koka upp och låt puttra i 5 minuter.
Tillsätt gelatinbladen.
Rör om.
Ta upp vaniljstången och häll upp i glas.
Ställ i kylen minst 3 timmar.
 
Stekta äpplen
Dela äpplena och lägg i en stekpanna tillsammans med socker, vaniljsocker, kanel, kardemumma och vatten. Stek dem tills dem blir mjuka. (ca 3 min) 
Lägg på äpplena på pannacottan.
 
Havrecrunch
Häll alla ingredinser i en stekpanna på hög värme. Låt smöret smälta och rör om då och då i ca 2 min. Häll ut crunchen på ett bakplåtspapper och låt det svalna en aning. Häll crunchet på äpplena.
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Seg kladdkaka med toffifeekräm

06 Oktober, 2014 - 19:28 / Kladdkakor

 
 
 
Nu är det dags för kladdkaka igen.
 
Jag hoppas att ni inte tröttnar. Jag letar ständigt efter nya kladdkaksrecept och experimenterar mig fram till de bästa receptet på kladdkaka. Den ska ju vara sådär chokladig, seg, rinnig och bara smälta i munnen.
 
 
Istället för att blanda ihop ägg och sockret så vispade jag upp det pösigt istället. I smeten tillsatte jag även olivolja som gör kladdkakan mer kompakt och seg.
 
På kladdkakan vilar ett sött toffifeetäcke. För att göra krämen smälter man ner toffifee, smör och grädde och låter det vila i kylen i en halvtimme.
 
KLADDKAKA
 
100 g smör
1 dl olivolja
1 dl kakao
1 1/2 dl mjöl
en nypa salt
2 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
 
TOFFIFEEKRÄM
12 st toffifee
0,7 dl grädde
40 g smör
40 g mjölkchoklad
 
DEKORATION
8 st toffifee
en hand hasselnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Blanda ihop de torra ingredienserna. (mjöl, kakao, salt)
Vänd ner i äggsmeten och rör om väl.
Smöra och bröa en form. Sen häll i smeten.
Grädda ca 15 min. Kakan ska vara kladdig. In med kakan i frysen en stund. 
 
Smält ner smör och grädde.
Tillsätt sedan toffifee och mjölkchoklad och låt det smälta på svag värme.
Ställ in i kyl och låt den bli helt kall. Bre på toffifeekrämen. Dekorera med toffifee och hasselnötter.
 
 
 
 

Inlägget har 41 kommentarer

Sega chokladkakor smak av rocky road

26 September, 2014 - 13:48 / Kakor

 
 
 Underbara höst. Jag har planterat lite ljung i trädgården och lite vårlökar.
Igår så gjorde jag en höstkrans till att hänga upp på dörren. Vill ni ta en titt på den får ni kolla in min instagram. 
Jag dekorerade den med mossa, löv, kastanjer, bär och kottar. 
På hösten är det så ruggigt och kallt så då är det så mysigt att vara inne och pyssla och tända några ljus. 
 
 
De här kakorna alltså. 
Krispiga på utsidan och härligt sega inuti.
 
De här är chokladkakor som smakar som brownie/kladdkaka. Jag har bakat de här kakorna innan och de är verkligen helt oslagbara. De smakar mycket choklad och det är även ett lätt recept.
Man vispar upp ägg, socker och vaniljsocker pörost. Häller i vetemjöl, bakpulver, smält choklad och smör i smeten, rör om, o in i kylskåpet en stund.
 
I kakorna tryckte jag i marschmallows, dumle och jordnötter.
Det var så gott att ha i saltade jordnötterna i kakorna. De söta smakerna blev då mer balanserade och förhöjande.
 
 
Tänk på att ta ut dem i tid från ugnen bara. De är mjuka när man tar ut dem men blir sedan hårda när de har svalnat på plåten.
 
 
BROWNIEKAKOR
 
 SALTADE BROWNIES KAKOR
(ca 15-20 st)
350 g mörkt choklad
40 g smör
2 ägg
150 g strösocker
1 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
35 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
 
 
 
20 st marschmallows
10 stycken Dumle
en hand jordnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält chokladen i en kastrull på svag värme tillsammans med smöret. Ställ åt sidan
Vispa upp ägg, socker och vaniljsocker i ca.10 min.
Rör ner mjölet och bakpulvret. Häll sist ner chokladen.
 
Låt stå i kylen i 10 min.
 
Klicka ut en matsked på en plåt med bakplåtspapper. Tryck i marschmallows, Dumle och jordnötter.
Grädda i 175 grader i 8-10 min. Det ska vara mjuka när du tar ut dem. Låt dem vila 10 min på plåten.
 
 
 
 

Inlägget har 31 kommentarer

Laktosfri smoothie

25 September, 2014 - 11:22 / Lemonad och drycker

 
Här har vi en riktiig vitaminkick!
 Jag brukar slänga ner frysta bär, frukt, kokosolja och avocado i min smoothie. Oftast tillsätter jag avocado i så det blir riktigt krämigt och lent.
Det bästa med den här smoothien att den är helt laktosfri och supernyttig. Det kanske låter märkligt med avocado men det är verkligen supergott. Ni måste prova!
 
Du kan slänga ner vilka bär du vill. Hallon, björnbär, blåbär ja vad du nu önskar. Du får justera vattenmängden i receptet beroende på hur krämig/lös du vill ha den.
 
Jag är ingen morgonmänniska så smoothie passar perfekt för mig. Snabbt, enkelt och gott.

SMOOTHIE
(1 stort glas eller två små)
 
1 avocado
2 nävar frysta bär (hallon, blåbär, björnbär)
2 dl kallt vatten
1 tsk kokosolja
1 äpple
 
GÖR SÅHÄR
 
Gröp ur avocadon. Dela äpplet och gröp ur äpplehuset.
Mixa alla ingredinser med en mixer.
Justera vattenmängden hur krämig du vill ha den.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Len chokladkräm

24 September, 2014 - 17:31 / Choklad

 
 
 
Choklad.
Det är något speciellt med choklad.
Det finns inget godare än en kladdig kladdkaka med mycket choklad i. Jag äter gärna min choklad direkt från förpackningen och kryper ner i soffan och ser på en bra film.
 
Den här chokladkrämen är väldigt len i konsistensen och smakar mycket choklad. Vilket jag älskar. Om man vill ha chokladkrämen mildare så funkar även ljust choklad eller vitt choklad.
 
Jag var i en affär utanför Kristianstad och såg dessa underbara små skedar. Jag såg genast bilder på fina förrätter, såser och lyxiga desserter. 
Som sagt chokladen är väldigt mäktig och smakar mycket så lite bär till gör desserten är inte fel. Toppa med lite mer choklad, vit choklad och lite valnötter.
 
Egentligen är det ett glassrecept   Så det funkar lika bra att göra chokladglass av receptet. 
 
CHOKLADKRÄM
(6 personer)
 
400 g kondenserad mjölk
180 gram mjölk
170 gram vispgrädde
170 gram mörk choklad
25 g kakao
1 tsk kaffe
1 tsk vaniljextrakt
en nypa havssalt
7 gram majsstärkelse
1 tsk kallt vatten
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram en kastrull och vispa ihop kondenserad mjölk, mjölk och grädde. Vispa ihop den på svag värme.
Låt den koka upp.
Ta av från kastrullen och tillsätt hackad choklad, kakao,kaffe, vaniljsocker och havssalt. Låt sjuda på svag värme. Rör om då och då för de bränns lätt. Låt det sjuda i 5 minuter. 
 
Blanda ihop majsstärkelse och vatten och blanda i chokladsmeten. Rör om.
Låt krämen svalna i en halvtimme i rumstemperatur.
Ta in chokladkrämen i kylen i 5 timmar eller i frysen 3 timmar.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 8 kommentarer

Sega och krispiga pollykakor

22 September, 2014 - 11:47 / Små kakor

 
Grundreceptet är ett chocolate chip cookies recept som blandas tillsammans med polly.
Kakorna är rätt söta så om man vill bryta av det söta så strö över lite havssalt efter bakningen.
 
De är fullpackade med pollygodis och de är härligt  mjuka, tjocka och en aning sega! Knepet är att våga ta kakorna ur ugnen i tid, medan de ännu är mjuka så de blir mjuka och sega istället för torra och hårda. Låt kakorna även svalna i 5 minuter på plåten och flytta sedan och svalna på ett galler. Dessa kakor rekommenderas varmt och jag kommer defintivt baka de här igen.
 
 
POLLYKAKOR
300 g smör
250 g farinsocker inte ljust muscavadosocker
50 g strösocker
2 ägg
315 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 påse polly
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa upp smör, ljust muscavadosocker eller farinsocker och strösocker.
Vispa i ett ägg i taget. Vispa tillen fluffig smet. 
Ta fram en annan bunke och blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt, bakpulver och bikarbonat.
Blanda tillsammans med smörblandningen.
Tillsätt polly och rör om.
Rulla en boll och lägg på bakplåtspappert.
In i ugnen ca. 12 minuter.
Låt svalna.
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Äpple och snickerspaj

19 September, 2014 - 14:50 / Allmänt

 
 
 
Jag har varit sugen på äppelpaj ett bra tag. Jag har en tendens att göra bakverk med en twist o det blev även i det här fallet. Jag tillsatte snickers, äpple, kola och jordnötter.
Jag behöver inte säga hur gott det är va..? Bilderna får tala för sig själva.
 
 
Då kör vi!
En krispig mördegsbotten med syrliga äpplen, några klickar dulce de leche, snickersbitar och för att avrunda allt slängde jag på ett gäng med jordnötter.
Servera gärna glass eller vispgrädde till. Pajen är ganska söt så en klick grädde till så blir pajen komplett.
 
Nu är det fredag så då får man unna sig en bit paj och en stor kopp kaffe, slänga sig i soffan och ta fram filten och bara vara.
 
 
ÄPPEL SNICKERS PAJ
 
mördeg (eller köp färdig mördeg)
200 gram smör
4,5 dl vetemjöl
2 msk socker
1-2 msk kallt vatten
 
Äppelfyllning
4 stora äpplen
2 msk socker
1,5 tsk kanel
150 g dulce de leche (eller mer om man vill ha det)
 
150 g snickers
en näve jordnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
mördeg
 
Arbeta snabbt ihop mördegen, för hand eller i maskin.
Låt stå i kyl 30 minuter.
Kavla ut degen och placera i pajformen. 
Nagga pajen och in i ugnen i 175 grader i 10 minuter.
Skala och skär tunna äpplebitar.
Placera i pajen.
Strö över lite socker och kanel.
Klicka i lite dulce de leche.
Låt den gräddas i 175 grader i ca. 20 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut pajen och tryck i hackade snickers och häll över jordnötter.
Låt stå i ugnen ca 5 minuter till.
 
Låt den svalna.
Servera grädde eller glass till.
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Chokladbotten med nougatkräm

17 September, 2014 - 15:43 / Choklad

 
 
Jag är ofta inne på instagram och kollar runt på fina bilder. Jag fastnade för en bild och ville gärna återskapa den. Tårtan hade en våffelstrut uppe på tårtan som innehöll färska bär. Så fyndigt och fiffigt!
 
Chokladbottenreceptet är ifrån  Donna hay fast jag tog inte i lika socker som det står i receptet. Engelska/amerikanska bakverk kan vara så nedrans söta, visst sött är gott men det är inte gott med för sött.
 
Så resultatet blev en maffig och luftig chokladbotten som efterföljs av tre lager nougatkräm. Uppe på tårtan toppade jag med två våffelstrutar och färska bär.
 
På sidorna krossade jag våffelstrutar och ganerade runt sidorna. Det är väldigt gott med de knapriga kexen till tårtan.
 
Jag använde fyra stycken engångs pajformar. Perfekt och smidigt! 
 
 
CHOKLADBOTTEN
375 ml vatten
190 g smör
50 g kakao
450 g mjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
550 g socker
3 ägg
180 ml mjölk
2 tsk vaniljsocker
 
 
NOUGATKRÄM
5 dl grädde
 300 g nougat
 
 
4 stycken våffelstrutar
färska bär
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret tillsammans med vattnet och kakao. När smöret är smält så sätt åt sidan.
Ta fram en bunke och häll i mjöl, bikarbonat, socker och vaniljsocker. 
Tillsätt ägg och mjölk. Rör om.
 
Bröa och smöra formarna.
Häll smeten i 4 st engångs pajformar eller i en 20 cm form.
 
Grädda 65-70 min om du har en hel form om du har engångsformar tar det ca. 15 minuter innan den är klar.
Stick ner en sticka och när den är torr så är den klar.
Låt svalna.
 
Börja sedan med nougatkrämen.
Vispa upp grädden ganska hårt.
Smält nougaten och häll i grädden. Rör om.
Ta lite nougatkräm på varje lager och även runt om tårtan.
Krossa två våffelstrutor och placera runt tårtan.
Lägg på en våffelstrut och lägg på färska bär.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 72 kommentarer


Arkiv



Kategorier