slide show

Sök i bloggen

Chokladbolls fondant

25 April, 2016 - 20:32 / Efterrätter

 
 
 
Äh, vi kör ett recept igen med chokladbollar. Det är faktiskt snart chokladbollens dag så jag förbereder mig hehe.Choklad får man aldrig för mycket av.
 
Först gör du en chokladfondants smet sen trycker du i en chokladboll, på med lite mer chokladfondants smet och in i ugnen 10 minuter. Strö på pärlsocker eller kokos efter gräddningen. Eller kanske både pärlsocker och kokos? Varför snåla liksom hehe.
 
Bilderna får tala för sig själva.
 
 
 
CHOKLADFONDANT
 
100 g smör
100 g mörkt choklad
1 1/4 dl socker
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
1 msk starkt kaffe
en nypa havssalt
 
CHOKLADBOLLAR
 
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk starkt kaffe
 
+Pärlsocker eller kokos
 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med chokladfondanten.
 
Smält smöret. Blanda i chokladen. Lägg i äggen och äggulorna. Vispa.
Rör ner mjöl, socker,kaffe och havssalt.
 
Ta fram en muffinsplåt och smörj ordentligt med smör så inte fondanten fastnar. (Du kan använda muffinsformar om du vill.)
 
Gör chokladbollssmeten.
Mät upp alla ingredinser och rör om allt Forma bollar.
Ta först i en liten klick smet av chokladfondanten. Tryck i en chokladboll.
på med lite chokladfondant till.
Grädda i ugnen ca. 10 minuter.
Strö över pärlsocker eller kokos.
Servera genast.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Snickers chokladbollar

14 April, 2016 - 16:29 / Godis och Praliner

 
 
Strålande vårsol har kommit till Skåne och jag fyllt på med en massa energi. Energin gick till att baka dessa fantastiska chokladbollar.
 
Chokladbollarna har en överraskning inuti, en mjuk och härlig kolakräm smak av vanilj. Dessutom doppas hela bollen i mörkt choklad och rullas i salta jordnötter. Om du väljer ljus eller mörk choklad är förstås en smaksak.
 
Jag älskar bakverk som har en god gömma inuti så det bara rinner ut i mungiporna.
Jag inspirerades av godiset snickers. Där kola, jordnötter och choklad möts i en härlig blandning.
 
Kolakrämen har jag kokat själv, men har man inte tiden eller orken så funkar det lika bra med en klick dulce de leche istället.
Förvara bollarna kallt, men ta gärna fram dem en liten stund innan de ska ätas.
 
 
KOLAKRÄM
 
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1,5 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 msk marsanpulver
 
CHOKLADBOLLAR
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk starkt kaffe
 
+
100 g mörkt choklad
ca. 5dl jordnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
KOLAKRÄM
Ta fram en kastrull och häll i socker, sirap, vaniljsocker och grädde. Låt det koka upp. Tillsätt smör och marsanpulver. När smöret har smält så låt det småputtra i ca 5 minuter. Om den är en aning tjock så är den klar, annars låt den koka lite till. Sätt in kolan i frysen tills den är kall.
 
CHOKLADBOLLAR
 
Nyp ihop alla ingrediser i en bunke.
 
. Ställ in i frysen ca 15 minuter så smeten blir lite fastare.
Rulla bollar.Gör ett litet hål med lillfingret i varje chokladboll.Tryck ner lite kolakräm och en hel jordnöt och nyp sedan ihop bollen.
 
Ställ in in dem i frysen en liten stund så bollarna blir en aning fastare. Smält mörkt choklad och doppa bollarna i den smälta chokladen och rulla runt i hackade jordnötter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Nyttiga bananpannkakor smak av vanilj

13 April, 2016 - 14:13 / Allmänt

 
 
Bananpannkakor har jag sett lite överallt i media, både på facebook och instagram. Jag var skeptisk till en början, men jag hade så fel! Kan det verkligen vara gott?
JA!!!
 
Bananpannkakor är nyttiga och riktigt goda och mättande. Det passar lika bra till frukost, som mellanmål eller middag. Mild i smaken och helt utan gluten passar den hela familjen.
 
Det bästa är att det bara innehåller banan och ägg. Jag kryddade med vaniljpulver och det blev verkligen supersmarrigt. Ni måste bara prova!
 
Mosa en banan sedan knäck i två stycken ägg och rör runt med en visp.
Tillsätt 1 tsk vaniljpulver.
Stek i smör på låg värme.
 
Servera bananpannkakan med färska bär och en klick grädde.
Jag gjorde min nyttiga kokosglass tillsammans med pannkakorna.
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Sega semmelkakor

01 Februari, 2016 - 15:18 / Kakor

 
Snart är det dags igen, semmeldagen. Den 9 Februari, om exakt 9 dagar är det dags!
Då ska det ätas flera semlor och kanske en sådan här kaka.
Jag är tokig i mandelmassa så de här kakorna passar mig perfekt, men sen kan man justera mängden hur mycket man vill ha i kakorna.
 
Kakorna har en smak av vanilj, vit choklad och kardemumma, de påminner om subwaykakorna. De är sega men ändå frasiga ute i kanterna.
 
Kakorna är mjuka när du tar ut dem, de ska alltså inte bli hårda. Sedan vilar kakorna på plåten i 10 minuter så är dem klara.
När kakorna har svalnat så ta på en skiva mandelmassa och uppvispad grädde. Pudra gärna på lite florsocker!
Sen är dem klara!
Mums!
 
 
SEMMELKAKOR
(ca 30 kakor beroende på hur stora du gör dem)
 
150 g smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl farinsocker eller mörkt socker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
150 g vit choklad
1 ägg
1 äggula
en nypa salt
0,5 dl olja
 
VID SERVERING
 ca. 3 dl grädde
100 g mandelmassa
florsocker
 
GÖR SÅ HÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda ihop socker, farinsocker vaniljsocker, kardemumma, bikarbonat, kardemumma och salt.
Häll i en lätt uppvisad äggula och ett ägg.
Tillsätt det smälta smöret, smält vit choklad och oljan.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Rulla små bollar på ett bakplåtspapper och tryck till så kakorna plattas lite.
Grädda nedre ugnen ca 8-9 minuter beroende på hur stora kakor du gör.
De ska vara mjuka och bara lätt bruna i kanterna.
Låt kakorna svalna på plåten.
Vispa upp grädde och lägg i en klick i kakorna och även en skiva mandelmassa.
Pudra på lite florsocker.
 
 

Inlägget har 22 kommentarer

Ljuvliga semmelmums

22 Januari, 2016 - 16:58 / Mjuka kakor

.

Det här är ljusa kärleksmums eller silviakaka eller vad man kallar dem. Ljuvliga är dem i alla fall.
 
En luftig botten sockerkaka smak av kardemumma som toppas av en mandelmassa/kardemumma frosting som avslutas med grädde på toppen. Vad blir resultatet då?
Dessutom i sockerkakan väntas en överraskning med en klick mandelmassa.
Semmelmums!
 
De blir många mjuka kakor av receptet, jag fick ca. 30 stycken.
Men det beror med på hur stora/små man vill ha.
Smörkrämen är supergod, en blandning av mandelmassa, vanilj och kardemumma. Sen kan man avgöra själv om man vill strö på lite kokos på toppen, det blir supergott vilket som.
 
SEMMELMUMS
 
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten
 
+
1 dl mandelmassa
 
SMÖRKRÄM
150 g smör
1,5 dl strösocker
en liten skiva mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
1 krm kardemumma
2 äggulor
 
 
+
Grädde vid servering
 
 
GÖR SÅHÄR
Börja med sockerkakan.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt kallt vatten.
Rör ner de torra ingredienserna bakpulver, mjöl och kardemumma.
Ta fram en form på ca. 20-30 cm beroende på hur tjock du vill ha kakan.
Lägg i bakplåtspapper och smöra bakplåtspappert.
Häll i smeten.
Fördela lite mandelmassa som bollar runt om i kakan.
Grädda ca. 15 minuter 175 grader. (stick ner en sticka och när den är torr är den klar)
Låt svalna.
 
Ta fram en kastrull till smörkrämen.
Smält smöret. Tänk på att ha låg värme på plattan.
 
Tillsätt socker, mandelmassa, vaniljsocker, kardemumma och äggulor och rör ihop.
Bre på smörkrämen på kakan.
Strö ev. på kokos.
Låt stå i frys/kyl en halvtimme.
Skär önskade skivor och spritsa på lite grädde.
 
 
 
 

Inlägget har 5 kommentarer

Rocky road knäck

02 December, 2015 - 12:04 / Godis och Praliner

 
Till jul är det ju okej att äta massa gott, och knäck är en klassisker på julbordet hos oss.
Knäck finns alltid på godisbordet på julafton men även lussekatter är ett måste. Knäck är ett älskat julgodis som både är jättegott och enkelt att göra. Den söta, gräddiga och sega kolan gör ingen besviken.
 
Det brukar bli några satser fram till julafton, de brukar försvinna konstigt nog ur frysen.
 
Den traditionella knäcken är med hackad mandel, men här erbjuder jag ett förslag med rocky roadgodis. Jordnötter, minimarschmallows, pistagenötter och dumle.
 
Du häller upp knäcken i formar och sen låter du den svalna en aning. Sen på med salta jordnötter och pistagenötter och söta dumlebitar och marshmallows.
 
 
KNÄCK
(50 små knäck)
 
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
 
ROCKY ROAD
2 dl minimarshmallows
2 dl salta jordnötter
2 dl pistagenötter
200 g Dumle
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram en stor kastrull och tillsätt vispgrädde, socker och sirap. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. Glöm inte röra om så det inte bränns fast.
 
Koka upp knäcken till 124 grader eller gör kulprovet. Då droppar du lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Sedan testar du om du kan forma smeten till en kula.
Klicka ut smeten i formar.
Låt det svalna en aning.
På med jordnötter, pistagenötter, minimarshmallows och små hackade dumlebitar.
 
Förvara i kyl eller i frys
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 18 kommentarer

Ferrero rocher fudge

01 December, 2015 - 12:42 / Godis och Praliner

 
Mysmånaden har äntligen börjat.
 
Julkalendern på tv har börjat, vi har tänt första ljuset, satt upp adventsstjärnor och kanske finns någon tomte i fönstret.
 
Julen är helt underbart enligt mig, jag tycker det är till och med bättre än högsommarvärmen.
Det är någon speciellt att alla samlas, pynta fönstren, julklappskalender och såklart julbak.
 
Jag fortsätter med ferrero rocher temat fast som en fudge.
En seg och len fudge smak av nutella, hasselnötter och choklad.
 
Receptet är ett enkelt recept med kondenserad mjölk och dessutom behövs ingen temp behövs heller.
Fudgen blir sådär krämig och len i smaken, de påminner faktiskt lite som kladdkaka.
Jag serverar min fudge direkt från frysen för jag föredrar lite hårdare fudge.
 
 
 
Uppe på fudgen smular du våffelstrutar.
Sedan på med ett chokladöverdrag av ljust choklad och rostade hasselnötter.
 
CHOKLADFUDGE
(ca 15*20 cm form)
 
1 burk kondenserad mjölk (inte kokad)
100 g mörkt choklad
60 g smör
1 msk kaffe
1,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
350 g nutella
3,5 dl hasselnötsmjöl
 
 
20 st skalade hela hasselnötterna 
 
KROSSADE VÅFFELSTRUTAR
ca. 8 st
 
CHOKLADÖVERDRAG
100 g ljust choklad
2 dl hasselnötter med 1 msk socker
 
GÖR SÅHÄR
 
Klä en form med bakplåtspapper.
 
Ta fram en kastrull och sätt på spisen på medelhög värme.
(Ha inte för hög värme för då kan de brännas. Om du vill vara på den säkra sidan så gör ett vattenbad.)
Lägg i alla ingredienser i kastrullen utom de hela hasselnötterna. 
 
Rör om hela tiden i ca 10 minuter tills fudgen blir lite trögflytande och chokladen har smält.
 
Häll fudgen i formen. Tryck i de hela hasselnötterna. 
 
Krossa våffelstrutar och strö över fudgen.
In i frysen i 30 minuter.
 
Smält choklad till ditt chokladöverdrag.
Låt chokladen svalna och häll på fudgen och bre ett jämnt lager över.
 
Ta fram en stekpanna. Hacka hasselnötter och häll i stekpannan tillsammans med 1 msk socker.
När hasselnötterna har blivit en aning bruna är det klart.
Tillsätt nötterna uppe på chokladöverdraget.
Låt stå i frysen minst 4 timmar, helst över natten.
Skär önskade bitar.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Hemmagjorda ferrero rocher

23 November, 2015 - 13:04 / Högtider

 
 
 
 
Nu har jag äntligen fått till ett inlägg på bloggen! Bättre sent än aldrig!
 
Det händer just nu mycket i mitt liv så tyvärr så finns inte tiden till att blogga så som jag gjorde innan. Men jag hoppas såklart i framtiden att tiden räcker till så jag kan blogga mer.
 
I förrgår i Skåne föll första snön här i Skåne. Som jag har längtat!
Julkänslan spirar upp och jag var bara tvungen att ta upp några julstakar och stjärnor.
 
Här har vi himmelska hemmagjorda Ferrero Rocher. De man köper i affären är ganska dyra och göra dessa själv är inte alls svårt. Det enda jobbiga är att de ska in i frysen fram och tillbaka.
Ingredinserna jag använder är nutella, hasselnötter, glassvåfflor och choklad och de smakar verkligen som Ferrero Rocher.
 
De här är så krämiga och de blir så goda av de krispiga glassrånet och hasselnötterna.
 
Ni måste bara prova!
 
 
 
 
HEMMAGJORDA FERRERO ROCHER
(ca 10 st)
 
1,5 dl nutella
1 dl hasselnötsmjöl (köp färdigt hasselnötsmjöl eller kör hasselnötterna i matberedaren)
10 st hela hasselnötter
3-4 stycken glassvåfflor
200 g mjölkchoklad
1,5 dl grovt hackade hasselnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram en skål och lägg i nutella.
Tillsätt hasselnötsmjölet och rör om.
In i frysen i 30 minuter så röran blir lite hård.
 
Rulla bollar och tryck i en hel hasselnöt. (Det är väldigt kladdigt, va lite blöt på händerna så blir det lättare)
In i frysen igen en liten stund.
 
Krossa glassvåfflorna så det blir nästan smulor.
Rulla bollarna i smulorna.
 
Smält chokladen över vattenbad.
Hacka hasselnötter och rör i chokladen.
Doppa bollarna i chokladen.
In i frysen igen, 5 min.
Klara!
 
Ta gärna ut dem från frysen 30 minuter innan de ska ätas så de blir sådär krämiga.
 
 
 
 

Inlägget har 28 kommentarer

Somrig sockerbullekladdkaka

22 Augusti, 2015 - 15:51 / Kladdkakor

 
 
 
Hej på er bloggvänner!
 
Det var ett tag sedan jag bloggade. Vi har njutit av ledigheten i solen och även i regnet hehe.
Jag och familjen har varit i Göteborg på Liseberg, på skansen i Stockholm och haft det fantastiskt härligt.
Nu är det tillbaks i rutiner igen och förhoppningsvis lite bloggande.
 
Här har jag slängt ihop en sockerbullekladdkaka. Kladdkakan smakar som vaniljbullar, solskensbullar eller vad ni kallar dem.
 Kladdkakan smakar vanilj och kardemumma och uppe på toppen vilar en len vaniljkräm och smält smör och socker precis som en sockerbulle.
 
Jag använde mig av en 20 cm springform men det funkar även med en standard 24form, tänk bara på att förkorta ugnstiden.
 
SOCKERBULLEKLADDKAKA
 
150 g smält smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
2 1/2 dl vetemjöl
en nypa salt
2 ägg
 
 
2 dl färdig marsankräm eller vaniljkräm
 
Efter gräddning
2 msk strösocker
2 msk smält smör
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Ta fram en bunke och knäck i äggen, tillsätt socker, vaniljsocker, kardemumma mjöl och salt.
Rör sedan tillsammans med de smälta smöret.
 
Bröa och smöra en form 20 cm. (funkar även med 24 cm, fast ha kakan mindre i ugnen bara ca. 10 min)
Häll smeten i formen.
Häll på vaniljkräm i mitten av kladdkakan.
Grädda ca. 20 minuter
 
Låt svalna.
 
Pensla på smält smör och strö över strösocker.
 
 
 
 
 

Inlägget har 29 kommentarer

Chokladkakor med färska jordgubbar

06 Juni, 2015 - 17:48 / Kakor

 
 
Idag känns det som sommaren har kommit här i Kristianstad. 25 grader är det i skuggan, utemöblerna är ute och ikväll väntas grillad mat och en frisk fruktsallad.
 
Den efterlängtade röda gubben är tillbaka. Årets första svenska skörd är bärgad och inleder en fyra månader lång säsong av jordgubbar med vispad grädde inmundigade i grönskande bersåer.
 
Idag bjuder jag på sega chokladkakor med färska jordgubbar på.
Jordgubbar och choklad är en smashhit!
Det man ska tänka på att skiva jordgubbarna väldigt tunt så det inte blir för mycket vätska på kakorna.  Jag använder mig av en äggdelare när jag delar mina gubbar, praktiskt och lätt:)
 
Ha en trevlig nationaldag!
 
 
 
CHOKLADKAKOR
 
350 g mörkt choklad
40 g smör
2 ägg
150 g strösocker (1 3/4 dl strösocker)
1 tsk vaniljsocker
35 g vetemjöl (0,6 dl)
1/2 tsk bakpulver
 
+ 10 st färska jodgubbar
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält chokladen i en kastrull på svag värme tillsammans med smöret. Ställ åt sidan
Vispa upp ägg, socker och vaniljsocker i ca.10 min.
Rör ner mjölet och bakpulvret. Häll sist ner chokladen.
 
Låt stå i kylen i 10 min.
 
Klicka ut en matsked på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på skivade jordgubbar.
Grädda i 175 grader i 8-10 min. Det ska vara mjuka när du tar ut dem. Låt dem vila 10 min på plåten.

Inlägget har 9 kommentarer

Mint chokladcheesecake med oreos

31 Maj, 2015 - 10:37 / Cheesecake

 
 
 
Jag älskar våren. Alla fantastiska färger, allt från blommor till växter. Det känns som dagarna blir längre och en
Nu längtar jag efter fläderblommorna, barnasinnet vaknar och likaså längtan efter en god syrlig fläderblomssaft.
 
Cheesecake är så fantastisk god dessert man kan variera i all oändlighet. Den här en klar favorit!
 
En fräsch cheesecake smak av mint med krossad mörkt choklad, som toppas av krispiga oreokex.
 
Den här mintcheesecake bjöd jag mina kollegor på igår. Jag fick kommentaren av min kollega att det var det godaste han någonsin har smakat. Då blir man så glad.
 
 
OREOBOTTEN
2 paket oreos
70 g smör
 
MINTCHEESECAKE
 
5 dl vispgrädde
en burk kondenserad mjölk 400 g
200 g philadephiaost
1 msk vaniljsocker
1 msk pepparmintsarom
200 g hackad mörkt choklad
 
TOPPING
1 paket oreos
 
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Krossa kexen i en matberedare eller förhand.
Smält smöret och blanda tilllsammans med kexen.
Tryck ut kexblandningen i en 24 cm form.
 
Vispa upp grädden till fyllningen.
Tillsätt kondenserad mjölk, vaniljsocker, pepparmintsarom, hackad mörk choklad och philadelphiaost.
Ställ i frys minst 5 timmar.
 
Dekorera med krossade oreos.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 7 kommentarer

Lyxig bröllopstårta smak av choklad

28 Maj, 2015 - 10:58 / Tårtor

 
Jag fick uppdrag av Kristianstadbladet att baka tre festliga avslutningar på tre olika fester.
Något som är lite mer nyttigt, något klassiskt och något extravagant.
 
Till sommaravslutningen blev det en rulltårtstårta med jordgubbsfrosting och till konfirmationen blev det en nyttig chokladpannacotta med färska bär.
 
Vill ni ta en titt på artikeln och recepten så hittar ni den HÄR
 
 
Till bröllopet så blev det en lyxig chokladtårta med chokladmousse, oreos, jordgubbar, bär och frukter.
Det som är gulligt på den här tårtan är att jordgubbarna som har doppats i choklad och är ett brudpar.
Du doppar bruden i vit choklad.
Brudgummen är först doppad i vit choklad, (in i frysen 5 min) sen doppar man jordgubben på sidorna i mörkt choklad så det blir som en kavaj. Sen tar du en liten tyll i en spritspåse och spritar en fluga och tre små knappar.
 

 

CHOKLADTÅRTA ONE BOWL CHOCOLATE CAKE

 

1.5 dl kakao

3.5 dl socker

3.5 dl mjöl

1.5 tsk bikarbonat

3/4 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3/4 tsk salt

2 ägg

1.5 dl hett vatten

1.5 dl mjölk

1/4 tsk vinäger (Vitvins eller äppelcider)

3 msk olja

2 msk starkt kaffe

 

CHOKLADMOUSSE

3 dl vispgrädde

180 g mörk choklad (går även bra med ljus)

 

CHOKLADSMÖRKRÄM

300 g smör

300 g mörkt choklad

1 dl kakao

1 msk vaniljsocker

1 msk starkt kaffe

2 dl florsocker

 

CHOKLADGANACHE

80 g mörkt choklad

1 dl grädde

10 g smör

 

DEKORATION

2 paket oreos (i tårtan)

500 g färska jordgubbar (i tårtan och uppe på tårtan)

björnbär, blåbär, kiwi

 

BRUDPARET

50 g vit choklad med 1 tsk olja

30 g mörkt choklad med 1 tsk olja

 

 

GÖR SÅHÄR

 

CHOKLADTÅRTA (20 cm form)

Sätt ugnen på 175 grader.

Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.

Tillsätt resten av ingredienserna och vispa med handvisp nån minut så att allt blandas. Smöra och bröa en form och häll i smeten. Grädda ca 30-45 min beroende på storlek. Ta ner en sticka och när den är torr är den klar.

 

CHOKLADMOUSSE

ta fram en kastrull och smält choklad och grädde (det får inte koka). Ställ in i kylen och låt den bli riktigt kall (helst över natten)

Vispa sedan upp med elvisp.

 

MONTERING

Dela kakan i tre olika bottnar.

Lägg på chokladmousse, varvat med oreos och hackade jordgubbar.

 

CHOKLADSMÖRKRÄM

Vispa upp rumstempererat smöret tills det blir vitt och pösigt. detta tar en stund ca. 15 minuter.

Tillsätt florsocker, vaniljsocker, kakao och kaffe och vispa 5 minuter till.

Smält mörkt choklad och häll i försiktigt i smeten och vispa lite till.

Täck tårtan med chokladsmörkrämen. Använd en spatel och försök att få det så slätt som möjligt. Låt tårtan stå i kyl 10 minuter.

 

CHOKLADGANACHE

Hacka chokladen och häll i en kastrull tillsammans med grädde och smör. När chokladen är smält är den klar.

Låt den svalna helt innan du häller på den på din tårta.

Häll försiktigt på chokladen. Låt stå minst 20 minuter i kyl.

 

BRUDPAR SOM JORDGUBBAR

Bruden doppas i vit choklad

Brudgummen doppas först helt i vit choklad (in i frysen 5 minuter) sen doppar du jordgubben i mörkt choklad på sidorna så det blir som en kavaj.

Ta fram en liten tyll med spritspåse och spritsa ut en fluga och tre små knappar.

Dekorera tårtan med brudparet, kiwi, jordgubbar, björnbär, blåbär eller vad du önskar.

 

 


Inlägget har 11 kommentarer

Krämiga toffifeebiskvier

26 Maj, 2015 - 16:23 / Kakor

 
 
Jag har faktiskt aldrig bakat biskvier, så det är hög tid att prova dessa kakor.
 
Världens enklaste botten med riven mandelmassa som blandas ihop med äggvita, varför krångla till det liksom.
I min smörkrämsfyllning tillsatte jag smält choklad och grovt hackad toffifee.
Men det går även att variera med ljust eller vitt choklad om man hellre föredrar det.
 
Efter en stund i frysen så doppade jag dessa i smält mörkt choklad och ringlade över vit choklad.
 
Receptet räcker till ungefär 20 st (kakorna är ca 3 cm)
 
MANDELBOTTEN
 
400 gram mandelmassa
2 äggvitor
 
TOFFIFEEFYLLNING
15 st grovt hackade toffifee
100 g mörk choklad
150 g smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
 
 
+
150 g mörkt choklad
50 g vit choklad
 
GÖR SÅHÄR
Riv mandelmassan och blanda ihop med äggvitan.
Spritsa ut 3 cm runda kakor.
Grädda i 175 grader 10 minuter.
 
Smält chokladen i micron eller över vattenbad.
Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker, äggulor, smält choklad och hackade toffifee.
Bred eller spritsa ut smörkrämen på mandelbottnarna.
Låt stå kallt 10 minuter.
 
Smält mörkt choklad och doppa i.
Ringla över vit smält choklad.
 
 

Inlägget har 6 kommentarer

Hemmagjort violsocker

18 Maj, 2015 - 14:02 / violsocker


Våren är här på riktigt!
 
Alla vårblommor har slagit ut från buskar och träden, nu längtar man ännu mer till sommaren.
 
Min trädgård är full av färgglada, ätbara violer som jag gör använder till att göra violsocker.
Du mortlar bara socker och violer så är det klart.
Du förvarar burken i rumstemperatur och den håller sig i flera veckor, man får tänka på att skaka lite då och då bara.
 
Det är viktigt att det är vilda blommor från trädgård eller skog. Tänk på att tvätta blommorna först innan du börjar mortla. Det är även gott att mortla i lite citronskal eller vaniljstång.
 
Vad kan du använda detta till sen då? 
Ja du kan strö sockret på dina bakverk som cupcakes, kakor, eller kan du göra en sirap av det här och använda i glass eller i din milkshake.
Jag tänkte jag skulle testa mitt socker i glass, pannacottakanske o i teet.
 
 
 
VIOLSOCKER
2 dl nyplockade luktviolblommor
1 dl strösocker
Rensa bort det gröna från blommorna. Strö 1/3 av sockret och hälften av luktviolerna i morteln och mal tills violerna finfördelats och nästan helt sugits upp av sockret. Fyll på med resten av blommorna och successivt resten av sockret under fortsatt malande så att violbladen mals ordentligt och fördelas jämnt i sockret. Den färdiga blandningen ger knappt 1,2 deciliter violsocker bör förbrukas inom några veckor.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 13 kommentarer

Livsfarlig morotskladdkaka

13 Maj, 2015 - 12:20 / Kladdkakor


Det börjar bli varmare i luften, igår gick vi faktiskt med bara t-shirt, det märks man har fyllts med mer energi från solens strålar för att jag står väldigt ofta i köket haha. Mer än vanligt alltså.
 
Jag var inne på bloggen Dessertordisaster som drivs av två tjejer. En blogg som jag verkligen gillar.
Mysigt, enkelt och härliga recept.
Jag fastnade för ett recept då de hade bakat en morotskakakladdkaka. Morotskaka och kladdkaka, inget kan gå fel liksom. hehe.
Jag hade rätt! Vilken kladdkaka!
 
Min son frågade om vi kunde äta denna kaka varje dag, hmm.. kan ju diskuteras.
Jag gillar faktiskt denna kladdkaka bättre än morotskakan för det är kladdigt, saftigt och mer smakrikt.
 
 
 
MOROTSKAKAKLADDKAKA
 

150 g normalsaltat smör

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 dl farinsocker eller ljust muscovadosocker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

1 krm malen ingefära

1 krm salt

120 g finrivna morötter, urkramade ca 1,5 dl rivna morötter

 

CREAM CHEESE FROSTING

200 g philadelphiaost

2 msk mjölk

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret

Rör ihop ägg, socker, farinsocker, vaniljsocker, kanel, kardemumma, salt, kardemumma, ingefära, mjöl och rivna morötter . Rör försiktigt, inte för mycket.

Tillsätt de smälta smöret.

Smöra och bröa en 20 cm form. (Går bra med 24 med men ha den mindre i ugnen då)

Häll i smeten.

Grädda ca. 15 minuter. Stick ner en sticka. Den ska vara torr i kanterna och kladdig i mitten.

 

Rör ihop Philadelphia, vaniljsocker, mjölk, vaniljsocker och florsocker med elvisp tills smeten går ihop till din frosting.

Bre på din kladdkaka, njut!

 

 

Inlägget har 23 kommentarer

Pannacottapaj med rabarber

12 Maj, 2015 - 19:07 / Pajer


Visst är det ett vårtecken av den läckrare sorten när rabarberns späda stjälkar skjuter upp ur marken.
Det är  något speciellt att gå ut i sin egen trädgård och
plocka sin egen rabarber och sedan göra något gott av dem.
 
Den här gången blev det en pannacottapaj.
Ljuvligt färsch men ändå lätt söt pannacotta med smak av vit choklad och vit choklad med syrliga rabarber på toppen. Både för att bryta av med något syrligt mot det lena och söta.
 
Jag använde mig av små minipajer men det går lika bra att göra pajen i en stor pajform. Om ni inte vill ha rabarber går det precis lika bra med jordgubbar eller något annat syrligt.
 
PAJSKAL
 
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
en nypa salt
0,5 dl florsocker
 
PANNACOTTA
 
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 blötlagda gelatinblad
200 g hackad vit choklad
 
ROSTADE RABARBER
1st stor rabarber
2 dl strösocker
1 tsk honung
1 tsk vaniljsocker
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Nyp ihop alla ingredinser till pajskalet Låt den vila 30 minuter.
Grädda i ugnen 175 grader ca. 15 minuter. (Jag använde fyra minipajer men receptet är till en stor pajform)
 
Koka upp din pannacotta
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljsocker.
Tillsätt de blöta gelatinbladen och hackad choklad.
När chokladen är smält så är den klar.
Låt pannacottan  svalna helt innan du tillsätter den i de färdig gräddade pajskalet.
Låt stå i kylen minst 4 timmar.
 
Ta fram en stekpanna till de rostade rabarbern. Skär långa remsor och tillsätt i stekpannan tillsammans med sockret, honungen och vaniljsockret.
Låt de bli en aning mjuka (ca 5-10 minuter) Smaka av tillsätt ev. mer socker
Lägg på rabarbern på din pannacotta och ringla på lite mer honung
 
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Himmelska rulltårtstårtor

11 Maj, 2015 - 10:33 / Tårtor

 
Det närmar sig sommar och det är dags för sommaravslutningar. Då tänker jag direkt på rulltårtor! En rulltårtsbit med en klick grädde och en jordgubbe på toppen.
Jag har gjort en annorlunda rulltårta som har rullats på bredden istället för längden, så blev det som en tårta istället. Jag fick inspirationen av fantastiska Linda som har bloggen call me cupcake. Har ni inte kikat in hos henne? Jo tänkte väl hihi
Frostingen har även baka med Frida haft på sin blogg. Den är verkligen himmelsk! Den är smidig, somrig, och frisk i smaken.
 
Jag har gjort två stycken varianter.
 
Den första är en rulltårta som smakar som kanelbullar.
Den smakar som kanelbullar fast lite mer luftigare i konsistensen. Det är så praktiskt att göra rulltårta, man har ju inte alltid tid att göra kanelbullar så då kan man göra denna varianten som går på 10 minuter.
 
Den andra varianten är en jordgubbsrulltårta. Inne i rulltårtan så tog jag på ett lager äppelmos och runt om spacklade jag med en jordgubbsfrosting men det går lika bra med hallonsylt.
 
Receptet på rulltårtan har min mormor använt när hon har gått i skolan, de tycker jag är helt fantastiskt att jag kan sprida det vidare.
 
KANELBULLSRULLTÅRTA

3 ägg

2 dl strösocker

2 msk vatten

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

en nypa vaniljsocker

1 tsk kanel

 

ÄPPLEFYLLNING

0,5 kg äpplen

3 dl strösocker

3 msk vatten

1 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

 

VANILJFROSTING

3 dl vispgrädde

100 g philadelphiaost

1 msk vaniljsocker

2 dl florsocker

1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,5 tsk kanel

 

GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa upp ägg och socker vitt och pösigt.

Vänd ner vatten, bakpulver, vaniljsocker, kanel och mjöl och rör så lite som möjligt.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt (30x40cm)

Baka mitten av ugnen ca 5 minuter. (håll koll det går snabbt)

Ta fram ett bakplåtspapper till och strö ut strösocker.

Dra bort bakplåtspappert som kakan har gräddats på.

Skär ut 10 cm långa remsor och bre genast på äppelmosen (skär längs bredden på tårtan) Skär fyra lika breda remsor på längden. Börja rulla ihop en av remsorna och "lappa" efter med resterande tre.

 

ÄPPELMOS

Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare.

Ta fram en kastrull och tillsätt vatten, kanel, vaniljsocker och socker låt det koka ca. 20 min tills äpplena är mjuka.

Mixa äpplena eller kör i matberedare.

Smaka av. Tillsätt ev. mer socker om det önskas

 

VANILJFROSTING

Vispa upp grädde hårt i en bunke.

Tillsätt philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker, vaniljpulver och kanel och vispa lite till.

Strö på pärlsocker på rulltårtan.

Sedan spackla vaniljfrosting runt om tårtan. Strö på pärlsocker och dekorera med blommor.

 

 
 
RULLTÅRTA MED JORDGUBBSFROSTING
 

RULLTÅRTSTÅRTA

3 ägg

2 dl strösocker

2 msk vatten

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

 

ÄPPLEFYLLNING

0,5 kg äpplen

3 dl strösocker

3 msk vatten

 

JORDGUBBSFROSTING

3 dl vispgrädde

100 g philadelphiaost

1,5 tsk vaniljsocker

1,5 dl florsocker

3 dl färska hackade färska jordgubbar

GÖR SÅHÄR

Rulltårtan

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa upp ägg och socker vitt och pösigt.

Vänd ner vatten,bakpulver och mjöl och rör så lite som möjligt.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt (30x40cm)

Baka mitten av ugnen ca 5 minuter. (håll koll det går snabbt)

Ta fram ett bakplåtspapper till och strö ut strösocker.

Dra bort bakplåtspappert som kakan har gräddats på.

Skär ut 10 cm långa remsor och bre genast på äppelmosen (skär längs bredden på tårtan) Skär fyra lika breda remsor på längden. Börja rulla ihop en av remsorna och "lappa" efter med resterande tre.

 

ÄPPELMOS

Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare.

Ta fram en kastrull och tillsätt vatten och socker låt det koka ca. 20 min tills äpplena är mjuka.

Mixa äpplena eller kör i matberedare.

Smaka av. Tillsätt ev. mer socker om det önskas

 

JORDGUBBSFROSTING

Vispa upp vispgrädde hårt i en bunke.

Vispa i philadelphiaost, vaniljsocker, florsocker och grovt hackade jordgubbar. Täck rulltårts tårtan med frostingen och dekorera med färska jordgubbar och blommor.

 

 

 

 

 


Inlägget har 19 kommentarer

Carrotcake cheesecake

05 Maj, 2015 - 14:29 / Cheesecake

 
 
 
De flesta håller väl med om att cream cheesefrostingen är den bästa delen av morotskakan, det verkar vettigt att ersätta den med ett tjockt lager av krämig cheesecake.
 
Två av mina favorit kakor samlas för att göra den ultimata muffinsen, en saftig morotskaka med en krämig cheesecake kan ju inte bli annat än bra.
Om du gillar morotskaka eller cheesecake, måste du prova det här!
 
Det är en elegant dessert som jag är säker på att den kommer imponera på gästerna.
Jag tillsatte lime i cheesecaken för frisk smak, men självklart går det att utesluta.
Vid serveringen så hällde jag över lite vit choklad som gifte sig samman med morotskakan och cheesecakefyllningen.
 
 
MOROTSKAKA
(ca.10 st muffins beroende på storlek)
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
en nypa salt
0,70 dl neutral olja
2,5 dl rårivna morötter
 
 
CHEESECAKEFYLLNING
 
200 g philadelphiaost
2 dl socker
2 msk mjöl
1 ägg
 1 tsk vaniljsocker
1 tsk pressad lime
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter.
 
Blanda sedan cheesecakefyllningen i en annan bunke.
Blanda ihop philadelphiaost, socker, mjöl, vaniljsocker och pressad lime. Knäck sedan i ett ägg och rör ihop.
Ta fram muffinsformar.
Varva morotskakssmeten och cheesecakefyllningen.
 
In i ugnen ca. 20-30 minuter beroende på muffins storlek.
Stick ner ett sticka i muffinsen och när den är torr är den klar.
Om du önskar vit choklad så smält bara chokladen och ringla över morotskakscheesecaken.
 
 
 

Inlägget har 28 kommentarer

Äppelpaj kladdkaka med krispigt kaneltäcke

21 April, 2015 - 11:59 / Kladdkakor


Jag erkänner. Jag är kladdkaksberoende.
 
Jag tänker ständigt på kladdkakor, hur man kan få fram annurlunda kladdkakor, hur man kan få recepten bättre osv. Jag kan vakna mitt i natten och komma på en grym grej som jag måste prova när jag vaknar.
 
Har jag blivit knäpp, haha, kanske en smula..
 
Den här kladdkakan är som kanelbullskladdkakan fast med äpplen i och ett krispigt kaneltäcke.
Servera med vaniljsås eller grädde så blir det fantastisk gott.
 
Nu ska jag ta en kopp kaffe i det fina vädret och mumsa i mig en bit äppelpajs kladdkaka.
 
Trevlig tisdag!
 
ÄPPELPAJS KLADDKAKA
 
120 g smör
1,3 dl socker
2 ägg
1 msk äkta vaniljsocker
1 msk kanel
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
 
+
3 äpplen
 
+
2 msk kanel, 1 dl socker
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Ta fram en bunke och knäck i äggen, tillsätt socker, vaniljsocker, kanel, mjöl och salt.
Rör sedan tillsammans med de smälta smöret.
 
Häll smeten i en form. Skala äpplena, skär i skivor och lägg i.
Blanda ihop socker och kanel och strö över kladdkakan.
 
Bröa och smöra en form 20 cm. (funkar även med 24 cm, fast ha kakan mindre i ugnen bara ca. 10 min)
 
Grädda ca. 15 minuter
 
 
 
 
 

Inlägget har 36 kommentarer

Len Noggercheesecake

20 April, 2015 - 16:03 / Cheesecake


Vilket väder vi har idag!
 
Vi har hela 18 grader i Kristianstad, helt otroligt i april!
När solen kommer fram blir jag alltid sugen på glass. Glass i alla sorters former! Syrligt, chokladigt, kakigt etc.
 
Förresten jag ska vara med i Sveriges radio nu på onsdag mellan 10.30-11.30. Glöm inte lyssna då. Jag kommer prata om min blogg och om glass.
 
Här har vi en len cheesecake som smakar som glass som är både len och mjuk i konsistensen. Denna cheesecake smakar härlig vanilj och inne i glassen finns en hemlig nougatgömma.
Precis som noggerglassen!
Uppe på glassen så är det smält mörkt choklad och mjölkchoklad.
 
 
NOGGERCHEESECAKE
 
3 äggvitor
2 äggulor
1,5 dl strösocker
200 g philadelphiaost
3 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
 
NOUGATGÖMMA
 
150 g nougat
 
+50 g mörkt choklad och 100 g mjölkchoklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp äggvitorna.
Ta fram en annan bunke och vispa upp äggulor, vaniljsocker och vanligt socker ca 2 minuter.
Vispa upp grädde i en annan bunke.
Vänd ner äggulesmeten i äggvitorna och sedan vänd ner grädden och philadelphiaosten i en och samma skål.
 
Ta fram en önskad form och häll i smeten. Jag använde en brödform.
Avsluta att lägga på nougat på smeten.
 
Frys minst i 5 timmar.
 
Ta ut den från formen
 
Smält mörkt choklad och mjölkchoklad i ett vattenbad.
Häll över på din cheesecake.
 
 
 
 
 

Inlägget har 20 kommentarer

Att bara vara på Gullmarsstrand

18 April, 2015 - 16:56 / Allmänt

 
 
En tidig onsdagsmorgon tog jag och familjen bilen till Gullmarsstrand som ligger i Fiskebäckskil vid Lysekil. Det är ett hotell med en fantastisk utsikt, god mat och tankero.
Deras tanke med hotellet är att bara vara och finna ro. De har en bastu precis vid vattnet som har en stege ut direkt i vattnet.
 
Gullmarsstrand har ljusa, luftiga restauranger som har en slående havsutsikt, inbjuder till både bröllop och fest med stil och elegans. Deras menyer utgår från lokala råvaror och följer årstidernas variationer. Maten kommer ifrån havets delikatesser i fokus på fisk och skaldjur.
 
På kvällen gick vi till hotellets restaurang och vi beställde en fantastisk musselsoppa. Det var helt klart den godaste soppa jag någonsin har smakat!
En helt otroligt rund smak och en lagom smak av skaldjur, otroligt snyggt upplagt, även min 4 åriga son älskade detta
Jag kommer att drömma om den här soppan länge, länge.
Till huvudrätt beställde vi oxfilé med potatis och grönsaker och min man beställde flundra. Lika bra var det! Helt otroliga smaker på en tallrik.
 
Jag måste även berömma serveringspersonalen som var otroligt kunniga och tog väl hand om både vuxna och barn och även till de otroligt proffsiga kockarna.
 
Vill ni boka det här fantastiska hotellet så klicka in er HÄR
Ni kan även hitta deras facebooksida HÄR
och deras instagram HÄR
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Citronpannacotta paj med lakrits sås

09 April, 2015 - 12:18 / Pajer

 
 
 
 
Igår hade vi en fantastisk dag, det var 15 grader ute och solen sken så skönt.
Jag och min son Vincent tog picknickkorgen och mötte upp min syster och hennes pojkvän i Åhus som ligger utanför Kristianstad. 
Min systers pojkväns föräldrar har ett helt fantastiskt sommarhus som ligger precis vid havet. Köket är helt fantastiskt, ett gammalt kök med en fantastisk spis. Som jag har längtat efter att fotografera där och igår blev det äntligen av.
 
Det här är en krämig citronpannacottapaj med en len lakritssås som toppas med violer.
 
Citron och lakrits är mina favoritsmaker tillsammans. De syrliga lyfter upp den salta lakritssåsen. Ja ni måste prova själva!
 
 
 
CITRONPANNACOTTA
 
BOTTEN
 
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 äggulor
0,5 dl florsocker
 
FYLLNING
 
3 st gelatinblad
1 citron
1 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
 
LAKRITS SÅS
 
3 msk lakritspulver
1 dl grädde
1 dl mörk sirap
1 msk socker
40 g mörkt choklad
15 g smör
 
 
GÖR SÅHÄR
Börja med botten till pajen.
Nyp ihop smör och mjöl. Tillsätt äggulor och florsocker. In i kylen 15 minuter.
Kavla ut och sen grädda pajen 15 minuter i 175 grader.
 
Citronpannacotta
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll grädden och mjölken i en kastrull och låt bli varmt. 
 
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt strösocker, vaniljsocker och riv ner skal från en citron och tryck ut saften från 1/2 citron och rör till det löst upp sig.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen.
Låt pannacottan svalna och häll sedan upp i de färdiggräddade pajskalen.
Låt stå i kyl minst 2 timmar.
 
Lakritssås
Tillsätt alla ingredinser i en kastrull. Låt det småkoka. Min tog ca 12 minuter. När den är en aning trögflytande är den klar. Häll på såsen på pannacottapaj.
 

Inlägget har 4 kommentarer

Påskefterätt- chokladskålar med citron pots de creame

01 April, 2015 - 20:10 / Högtider


Påskriset är uppe, tulpanerna blommar och det är fjädrar i träden så nu är påsken välkommen till Kristianstad.
 
Om ni inte har bestämt påskefterätten har jag ett förslag, chokladskålar med en krämig citronkräm och en klick vispgrädde.
Chokladskålarna är lätta att få till. Det du behöver är mörkt choklad och ballonger. Klicka in på den här länken så förklarar den mer: https://www.youtube.com/watch?v=k71g_GojFQ0
 
En annan bra förklaring hittar du på www.bagerskan.se
Chokladskålarna kan du fylla med vad du vill, glass, grädde, kräm, eller färska bär
 
När chokladskålarna hade varit i frysen 15 minuter fyllde jag de med en himmelsk citronkräm.(Receptet kommer ifrån Donna Hay)
Citronkrämen är så fantastisk! Krämig, lagom syrlig och tillsammans med en klick grädde, jamenvisst!
 
CHOKLADSKÅLAR
 
300 g mörk choklad
6 st små ballonger
 
POTS DE CREME CITRON
 
5 dl vispgrädde
110 g socker (1 dl strösocker)
60 ml citronjuice
Rivet skal från 1 citron
 
 
 
GÖR SÅHÄR
 
 

Blås upp 6 ballonger lite grann. Doppa toppen av ballongen i chokladen tills den är täckt av ett jämnt lager choklad. Se till att chokladen inte är för varm så ballongerna smäller.

Ta fram ett bakplåtspapper och gör en rund ring med choklad och tryck till ballongen. In i frysen minst 15 minuter.

Klicka in på den här länken så förklarar den mer: https://www.youtube.com/watch?v=k71g_GojFQ0
 
 
Sedan gör du citronkrämen.
 
Ta fram en kastrull och koka upp socker och grädde i ca 3 minuter.
Tillsätt citronjuice och citronskal. Sänk värmen (kokar lätt över) och låt det småkoka och rör då och då i ca. 20 minuter. När krämen börjar bli tjock så är den klar. Detta tar mellan 20-30 minuter.
 
Låt krämen stå ca. 3 timmar i kylen
Lägg på krämen i dina chokladskålar och lägg på en klick vispgrädde, bär eller chokladägg.
 
 
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Browniekaka med ferrero rocher

27 Mars, 2015 - 11:15 / Kladdkakor

 
 
 
Äntligen är det fredag.
Här på fredagarna brukar vi ha ett lugnt fredagsmys med popcorn, lite godis, plockmat och se på let´s dance.
 
De här fredagsmyset lyxar vi till det lite extra.
En kladdig brownie fylld med ferrero Rocher som toppas med kokos, blommor och bär. Det blir härligt krispigt av pralinen så det blir så krämigt i munnen.
 
Jag bakade mina brownies i vanliga bullformar men sen satte jag i kakan i en lerkruka. Lite roligt serveringsalternativ och passar nu till påsk.
 
BROWNIE
(ca. 8st)
 
100 g smör
2 ägg
100 g mörkt choklad
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
1 msk kaffe
 
+
8 st ferrero Rocher
 
+
Hallon, röda vinbär, tulpaner, kokosflingor
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält smöret.
Rör ihop torra ingredienserna (kakao, vaniljsocker, socker, mjöl)
Häll i smöret och kaffet och knäck i äggen.
Smält den mörka chokladen och häll i smeten och rör om till en smidig smet.
Häll i 2/3 smet i formar.
Tryck ner en ferrero rocher i varje kaka
Grädda ca. 8-10 minuter 175 grader. (Den ska vara kladdig i mitten)
Dekorera valfritt med blommor, kokos, bär eller
kanske lite påskägg till påsk
 

Inlägget har 7 kommentarer

Ljuvlig riesen och chokladpaj

23 Mars, 2015 - 15:20 / Pajer


Riesen är en väldigt använt godis inom min familj, jag har alltid några liggandes hemma i skafferiet.
Dem funkar till en fredagskväll såsom till en kopp kaffe.
 
Den som inte har provat riesenkolorna har verkligen något att se fram emot: mörk choklad utanpå, kraftig chokladkola inuti, så du får tugga och njuta riktigt länge.

Här har vi en chokladmördeg tillsammans med en krämig chokladfyllning med riesenkolor. Till serveringen är det gott med en klick grädde och färska bär.
 
CHOKLADMÖRDEG
 
100 g smör
0,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
 
FYLLNING
 
20 stycken reisen
100 g mörkt choklad
0,5 dl mjölk
 
GÖR SÅHÄR
 
Skär smöret i tärningar.
Blanda hastigt ihop socker, vetemjöl och kakao.
Slå in degen i plastfolie och låt den stå i frysen i 5 minuter. Kavla ut degen och tryck ut massan i valfria formar. Jag använde väldigt små formar 12 cm. Då räckte det till 5 stycken minipajer.
Grädda i ugnen 10 minuter 175 grader.
 
Ta fram en kastrull och lägg på en värmetålig skål och smält riesen, mörkt choklad och mjölk tillsammans. När chokladen har smält så häll fyllningen i pajformarna.
Grädda i ugnen i 10 minuter 175 grader.
Låt det stå kallt minst 1 h innan servering. Om ni gör pajen dagen innan så ta upp pajen 30 minuter innan den ska ätas.

Inlägget har 7 kommentarer


Arkiv



Kategorier