slide show

Sök i bloggen

Spindelnätstårta smak av vanilj och nutella

30 Oktober, 2014 - 12:20 / Allmänt

 
 
En supergod glasstårta smak av vanilj med en chokladig oreokexbotten. Spindelnätet är inte alls svårt att göra själv.
 
Smält nutella och choklad på svag värme och spritsa eller ringla den i en fin stråle i en spiral med början från mitten av tårtan. Dra utåt kanterna från mitten av spiralen med en tandpetare. Nu har du ett fint spindelnät på tårtan.
Om du vill se en video hur man gör så gå in på youtube och sök spiderweb cake så kommer det upp ex antal beskrivningar.
 
 
VANILJGLASSTÅRTA
(20 cm form)
 
1,5 paket oreos
60 g smör
 
2 1/2 dl vispgrädde
1,5 dl creame fraiche
2 äggvitor
1 äggula
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 vaniljstång
 
+ 1 dl nutella
50 g mörk choklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp äggvitorna till fast skum. Vispa i socker lite i taget.
Vispa upp grädden i en annan bunke och vänd ner i äggskumet. Tillsätt creame fraiche, äggulan och vaniljsockret. Rör till en smidig smet.
 
Krossa oreokexen och smält smöret. Rör ihop. Placera i en form och tryck ner massan. Häll på glassen. Låt den stå i frysen någon halvtimme.
Smält nutella och choklad på svag värme. Spritsa ut en spiral i glassen. Dra en tandpetare från mitten av spiralen ut i sidorna.
Låt stå i frysen minst 3 timmar.
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Citruspannacotta med lakritskross

29 Oktober, 2014 - 17:35 / Efterrätter

  •  
     
    Halloween är en högtid jag verkligen gillar. 

    Det är en av de bästa högtiderna. Typiskt halloween för mig är att man
    klär ut sig, har fest och en utskuren pumpa på trappen.

    Vi ska ha en halloweenfest på fredag och förberedelserna är redan i full gång. Det ska bakas glasstårta, chokladbollar som spindlar, fingerkakor och marängspöken. 

    Det här är en frisk pannacotta med alla citrusfrukter av alla slag. Citrusfrukter och lakrits är en superkombination tillsammans, syrligt och salt!

    Jag valde att ha lime, citron och apelsin i min pannacotta men det funkar även med grapefrukt eller någon annan citrusfrukt.

     
    CITRUSPANNACOTTA
     
    3 gelatinblad
    1 apelsin
    1 st lime
     1 citron
    1 tsk vaniljsocker
    0,5 dl strösocker
    3 1/2 dl vispgrädde
     
    +turkisk peppar
     
    GÖR SÅHÄR
    Blöt gelatinbladen i kallt vatten i fem min.
    Pressa ur saften ifrån apelsinen, limen och citronen. Riv ner skal ifrån limen.
    Tillsätt vaniljsocker, socker och grädde. Låt det koka upp. Rör ner gelatinbladen.
    Låt den stå i kyl minst 3 timmar.
    Krossa turkisk peppar och lägg på.
     
 

Inlägget har 0 kommentarer

Ljuvlig lioncheesecake

28 Oktober, 2014 - 12:07 / Cheesecake

 
 
Vi har nu höstlovsvecka och jag har min son hemma från dagis. Det är så mysigt att ha han hemma och åka iväg på spontana utflykter.
 
Idag åkte vi till ett ställe utanför Kristianstad med en picknickkorg. Vi packade med oss en mysig filt, mackor, saft, bullar och cheesecake. 
Platsen känns så fridfull och lugn, solen lyste på oss och vi hade en underbar förmiddag.
 
Lionbars innehåller kex, kola, choklad och rispuffar precis som min cheesecake. I cheesecakefyllningen så tillsatte jag dulce de leche som varvas tillsammans med vaniljkex. På toppen är det en mörk chokladganache med krispiga rispuffar. Jag dekorerade med chokladwafers längst upp.
 
KOLACHEESECAKE
(15-20 cm form, 10-12 pers)
 
400 g philadelphiaost
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker 
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl dulce de leche
 
+ 6 st vaniljwafers
 
CHOKLADGANACHE
 
100 g mörkt choklad
1,5 dl grädde
25 g smör
2 nävar rispuffar
 
+6 st chokladwafers
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp grädden lätt. Vispa ihop med philadelphiaost, strösocker, äggula, vaniljsocker och dulce de leche. Rör om till en smidig smet.
Ta fram en form och häll i lite av smeten. Lägg sedan på vaniljkex och häll på resten av smeten. Låt den stå i frysen minst 5 timmar.
 
Ta fram en kastrull till ganachen (ha låg värme så det inte bränns.)
Lägg i choklad, grädde och smör. När chokladen är smält är den klar.
Låt den svalna helt. Tillsätt rispuffar och rör runt.
Häll på din cheesecake efter du har tagit ut den ur formen. 
Dekorera med chokladwafers.
 
 

Inlägget har 6 kommentarer

Hösttårta med chokladkaka och polkagrismousse

25 Oktober, 2014 - 11:34 / Tårtor

 
 
I torsdags så fyllde jag år så min familj och mina vänner kom hem till oss på mat och efterätt. Riktigt trevligt blev det och många skratt.
 
Till fikan bakade jag en mustig chokladkaka med höstens smaker. Jag funderade en stund på alla smaker som jag relaterar till hösten; äpple, kanel, bär, choklad, kardemumma, rotfrukter, pumpa....
Jag valde tillslut ut kanel och apelsin till min hösttårta.
Det blev en chokladkaka som är en browniebotten med en mörk choklad i och kanel. För att få en syrlig touch så rev jag ner det yttersta apelsinskalet.
 
På kakan så vispade jag ihop en frisk polkagrismousse med vit choklad. Jag toppade med ett gäng björnbär och dekorerade med chokladpinnar runt om.
Jag hittade chokladpinnarna vid glasshyllan i handeln där strösslet står.
 
CHOKLADKAKA
(20 cm form)
 
100 g smör
2 ägg
100 g mörkt choklad
2,5 dl strösocker
1 tsk kanel
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk olja
1/2 tsk bakpulver
2 msk saft från apelsin
1 msk apelsinskal
 
POLKAGRISMOUSSE
 
200 g vit choklad
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
60 g krossade polkagrisar
1 dl florsocker
2 tsk pepparmintsarom
 
DEKORATION
100 g färska/frysta björnbär
50 st mörka glasspinnar
1 msk florsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa lätt ihop socker, ägg och vaniljsocker. 
Smält smöret och den mörka chokladen. Vänd ner i äggblandningen.
Ta fram en annan bunke och häll i alla torra ingredienser. Vetemjöl, kakao, kanel,  bakpulver, rivet apelsinskal. Vänd ner i de blöta ingredienserna. Rör till en smidig smet.
Tillsätt till sist oljan och apelsinsaften.
Grädda längst ner i ugnen ca. 40 minuter. Kakan ska vara en aning kladdig.
Sätt in den i frysen minst 1 timme.
 
Fortsätt sedan med moussen.
Blöt gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. 
Krossa polkagrisarna i en matberedare eller i en mortel.
Vispa upp grädden ganska hårt. Rör sedan ner krossade polkagrisar, smält vit choklad, pepparmintsarom och florsocker.
Micra gelatinbladen några sekunder och rör ner i smeten.
Häll moussen i chokladformen. Låt den stelna i frysen minst 3 timmar.
Dekorera med bär och sätt pinnar runt om tårtan. Pudra på florsocker
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Choklad och lakritspudding med grädde och hallon

21 Oktober, 2014 - 11:20 / Choklad


 
 
 Att göra en egen chokladpudding är inte alls svårt. Man kokar upp en rad med ingredinser och låter det småkoka någon minut, låter det stelna i kylen och sen är det klart.
Servera med en klick grädde och lite färska bär.
 
Det blir så mycket godare att göra sin egen chokladpudding än att köpa färdigt pulver i handeln.
Chokladsmaken kommer mer fram, krämigare och lenare när man kokar upp sin egen.
 
Choklad och lakrits är en fantastisk kombo. Lakritssmaken ska inte vara för stark tycker jag utan man ska bara ana att det är lakrits i puddingen. Självklart går det att utesluta lakritsen, men jag rekommderar att prova det!
 
Bilderna blev lite vinter och frostkänsla lite grangrenar, vita dukar och blommor.
 
 
Jag längtar så till julen och vintern.
Att å trampa i snön, dricka varm choklad efter skidbacken, baka lussekatter och dricka glögg. 
 
 
CHOKLADPUDDING MED LAKRITS
 3-4 pers
 
5 dl fet mjölk
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl majsstärkelse
100 g mörkt choklad eller ljust choklad
2 msk kakao
1 tsk lakritspulver eller krossade lakritskarameller
0,5 dl socker
en nypa havssalt
 
3 dl grädde
riven mörkt choklad
en hand färska hallon
 
GÖR SÅHÄR
 
Blanda mjölk, majsstärkelse, havssalt, socker, lakritspulver, mörkt choklad och kakao i en kastrull. Låt krämen koka upp under omrörning och koka någon minut. Smaksätt med vaniljsocker.
Häll upp i glas och låt stelna i kyl 2 timmar.
 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Matbloggspriset

18 Oktober, 2014 - 11:06 / Allmänt


Tänk att lilla jag är nominerad i folkets val i matbloggspriset, tack vare er som har nominerat mig.
Ni anar inte hur glad och tacksam jag är.
 
Nu har tio bloggar gått till final och omröstningen har börjat på facebook så vill ni rösta på mig
så gör man det här
 
Matbloggspriset är den 6 november i Stockholm på mitt-kök mässan. Jag är även nominerad i bästa bakblogg och bästa foto.
Jag är som ett litet barn på julafton wiiiiii!!
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Jordgubbsmoussetårta med savoiardikex doppade i vit choklad

17 Oktober, 2014 - 14:32 / Tårtor

  
 
 
Oktober är en speciell månad då vi kämpar lite extra för bröstcancerforskningen.
Därför vill jag bidra med lite rosa till bloggen också för att hedra dem som kämpar/kämpat mot bröstcancer. 
 
Tårtan innehåller en frisk och syrlig jordgubbsmousse som omringas av savoiardikex, doppade i vit choklad. 
När den ska serveras så är det fint att toppa med lite blommor eller smulade digistivekex.
 
Moussetårtan är enkel att göra, det enda som tar tid är att stelningen.
 
Jag hämtade inspirationen till denna tårtan på en tysk blogg. Kika in på hennes sida den är helt fantastisk!
 
 
 
JORDGUBBSMOUSSE TÅRTA 
(15 cm form, ca 8-10 pers)
 
300 g jordgubbar
6 st gelatinblad
3,5 dl grädde
1/2 rivet skal från citron
1 dl socker
 
15 st savoirdikex
150 g vit choklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Lägg gelatinbladen i blöt.
Vispa upp grädden.
Koka upp jordgubbarna tillsammans med socker och rivet citronskal.
Ta av från kastrullen och mixa till en slät smet. Ta smeten i kastrullen igen och lägg i gelatinbladen. Rör om tills gelatinbladen har smält.
Låt den svalna helt.
Blanda tillsammans med vispgrädden.
Häll moussen i en form. Låt stå i kyl minst 3 timmar.
 
Ta av moussetårtan från formen. 
Smält den vita chokladen och doppa kexen i dem. Placera kexen runt om tårtan och ta ett band runt om tårtan.
Dekorera med blommor.
Det är väldigt gott med några digistivekex uppe på.
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Krispiga daimdrömmar

16 Oktober, 2014 - 11:35 / Kakor

 
 
Jag loggade in på facebook igårkväll och såg att jag var en av finalisterna i folkets val. Det är en sådan stor ära att vara en av de tio finalisterna, jag är väldigt tacksam och otroligt glad.
 
Rösta gör ni  nedan och sedan gilla bilden. Det går enbart att rösta genom att gilla bilden där min blogg syns. 
 
 
Till receptet, det här är krispiga chokladdrömmar med sega daimbitar i. 
Drömmarna blev väldigt spröda och luftiga så den sega daimen passar perfekt i denna ljuvliga kaka.
 
CHOKLADDRÖMMAR
(ca 40-50 st)
 
150 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
1 tsk hjorthornssalt
1 1/2 dl matolja
4 1/2 dl vetemjöl
 
4 st små daim eller två dubbeldaim
 
GÖR SÅ HÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt oljan lite i taget under vispning. Blanda mjöl, hjorthornsalt och kakao och sikta ner i smeten. Blanda snabbt ihop till en deg. Krossa daimen och rör runt i smeten.
 
Rulla små bollar på en plåt. Grädda 10-15 minuter.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Sega choklad och nougatmaränger

13 Oktober, 2014 - 13:29 / Allmänt

 
 
 
Jag tycker  att en maräng ska vara riktigt stora och ha en seg kladdig kärna. Det är charmigt med när inte alla är lika stora, det behöver ju inte vara så himla perfekt.
Hemligheten är att marängen får stå kvar i ugnen ett tag efter gräddningen. Var även försiktigt med att tillsätta sockret i äggvitorna, bara lite lite i taget.
 
Marängerna är smaksatta med en god mörk choklad och nougat som ger en fin smakbrytning mot den annars ganska söta marängsmeten. 
Servera med en klick grädde eller kanske lite glass med bär?
 
CHOKLADMARÄNGER
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
50 g mörkt choklad
50 g nougat
 
GÖR SÅHÄR

Smält chokladen i ett vattenbad.

Smält chokladen i ett vattenbad. Ta chokladen från värmen och låt den svalna. Micra nougaten några sekunder.Vispa upp äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till ett fast skum.

Ringla ner chokladen  och nougaten äggviteskummet. Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. Varken blanda eller rör om för då kan smeten bli för lös.

Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. 

Grädda i 125 grader i 1 timme. Låt stå kvar i ugnen några timmar efter.

 

 

 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Fläderpannacotta på en chokladbotten

10 Oktober, 2014 - 12:03 / Choklad

 
 
 
 
Vi kör lite pannacotta idag med va? 
 
Är ni sugen på en chokladbakelse kanske?
En frisk och len fläderpannacotta som möter en chokladfudgesås, chokladbottnar och riven choklad.
Jag tycker det är så fint att pynta med blommor på bakverken. De piggar upp lite i desserten och är även en fröjd för ögat. 
 
Receptet är till en stor tårta för 8 personer eller 8 små bakelser. Det som är viktigt är att pannacottan måste vara riktigt kall innan du häller på den på kakan annars blir kakan lätt blöt.
 
CHOKLADBOTTEN
 
100 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
50 g mörkt choklad
1 tsk kaffe
1,5 dl vetemjöl
 
FLÄDERPANNACOTTA
 
4,5 gelatinblad
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
5 dl grädde
1/2 dl socker
2 dl koncentrerad flädersaft
 
CHOKLADFUDGESÅS
 
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk smör
2 msk socker
100 g mörkt choklad
 
 GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och den mörka chokladen. Ta av från plattan.
Tillsätt äggen i blandningen och rör om. Tillsätt även kaffet i detta momentet.
 
Rör ihop de torra ingredinserna (socker,mjöl,vaniljsocker, kakao) och vänd ner i de blöta ingredinserna,
Smöra och bröa en 20 cm form eller 8 st miniformar.
Grädda ca. 12-25 min.
In i frysen minst 1 timme. Kakan ska vara kvar i formen
 
Fortsätt med pannacottan
Lägg gelatinbladen i blöt (minst 5 minuter)
Gröp ur fröna ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädde och socker
Tillsätt gelatinbladen och rör om.
Rör sist i flädersaften.
Låt pannacottan svalna helt. Den ska vara riktigt kall (Du kan ta in den i frysen så går det snabbare)
Häll pannacottan direkt på chokladbotten. 
Låt den stå i kyl minst 3 timmar.
 
Chokladfudgesås
Lossa kakan från formen. Har du inte en löstagbar form så dra en het kniv i sidorna tills kakan lossnar.
Koka upp choklad, socker, smör och grädde tills det blir en tjock sås.
Låt den svalna och häll sedan på din kaka.
Riv över lite choklad.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 7 kommentarer

Höstpannacotta med äpplen och havrecrunch

09 Oktober, 2014 - 16:21 / Efterrätter

 
 
Hösten är verkligen här.
 
 
Jag älskar att få njuta av naturens egna färger, när trädens löv börjar ändra färg till olika nyanser av rött, orange och gult. När temperaturen börjar sjunka och luften känns frisk och skön, och att sätta på sig en mysig halsduk och ta en långpromenad bland löven.
Det är så mysigt att tända ljus på kvällen och kura ihop sig i soffan med en kopp te. 
 
Här har vi en pannacotta med höstsmaker. Kanel, kardemumma, vanilj och äpplen.
Pannacottan är väldigt len och mjuk i konsistensen och den är en aning söt så det krispiga havrecrunchet och de syrliga äpplena lyfter upp desserten.
 
Du kokar en pannacotta och låter den stelna i kylen några timmar sen på med stekta äpplen och lite krispigt crunch. Så har du en variant på äppelsmulpaj.
 
 
VANILJPANNACOTTA
 (4 portioner)
 
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
0,6 dl dl strösocker
3 st gelationblad
0,5 tsk kanel
 
STEKTA ÄPPLEN
 
2 st stora äpplen
1 tsk kanel
1 tsk vatten
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
 
HAVRECRUNCH
0,5 dl havregryn
1 dl strösocker
1 msk smör
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Vaniljpannacotta
Lägg gelationbladen i blöt.
Skär ett snitt i stången och skrapa ut fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk, kanel och socker. Om du använder vaniljsocker lägger du i det i kastrullen med de övriga ingredinserna.
Låt det koka upp och låt puttra i 5 minuter.
Tillsätt gelatinbladen.
Rör om.
Ta upp vaniljstången och häll upp i glas.
Ställ i kylen minst 3 timmar.
 
Stekta äpplen
Dela äpplena och lägg i en stekpanna tillsammans med socker, vaniljsocker, kanel, kardemumma och vatten. Stek dem tills dem blir mjuka. (ca 3 min) 
Lägg på äpplena på pannacottan.
 
Havrecrunch
Häll alla ingredinser i en stekpanna på hög värme. Låt smöret smälta och rör om då och då i ca 2 min. Häll ut crunchen på ett bakplåtspapper och låt det svalna en aning. Häll crunchet på äpplena.
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Seg kladdkaka med toffifeekräm

06 Oktober, 2014 - 19:28 / Kladdkakor

 
 
 
Nu är det dags för kladdkaka igen.
 
Jag hoppas att ni inte tröttnar. Jag letar ständigt efter nya kladdkaksrecept och experimenterar mig fram till de bästa receptet på kladdkaka. Den ska ju vara sådär chokladig, seg, rinnig och bara smälta i munnen.
 
 
Istället för att blanda ihop ägg och sockret så vispade jag upp det pösigt istället. I smeten tillsatte jag även olivolja som gör kladdkakan mer kompakt och seg.
 
På kladdkakan vilar ett sött toffifeetäcke. För att göra krämen smälter man ner toffifee, smör och grädde och låter det vila i kylen i en halvtimme.
 
KLADDKAKA
 
100 g smör
1 dl olivolja
1 dl kakao
1 1/2 dl mjöl
en nypa salt
2 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
 
TOFFIFEEKRÄM
12 st toffifee
0,7 dl grädde
40 g smör
40 g mjölkchoklad
 
DEKORATION
8 st toffifee
en hand hasselnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Blanda ihop de torra ingredienserna. (mjöl, kakao, salt)
Vänd ner i äggsmeten och rör om väl.
Smöra och bröa en form. Sen häll i smeten.
Grädda ca 15 min. Kakan ska vara kladdig. In med kakan i frysen en stund. 
 
Smält ner smör och grädde.
Tillsätt sedan toffifee och mjölkchoklad och låt det smälta på svag värme.
Ställ in i kyl och låt den bli helt kall. Bre på toffifeekrämen. Dekorera med toffifee och hasselnötter.
 
 
 
 

Inlägget har 41 kommentarer

Sega chokladkakor smak av rocky road

26 September, 2014 - 13:48 / Kakor

 
 
 Underbara höst. Jag har planterat lite ljung i trädgården och lite vårlökar.
Igår så gjorde jag en höstkrans till att hänga upp på dörren. Vill ni ta en titt på den får ni kolla in min instagram. 
Jag dekorerade den med mossa, löv, kastanjer, bär och kottar. 
På hösten är det så ruggigt och kallt så då är det så mysigt att vara inne och pyssla och tända några ljus. 
 
 
De här kakorna alltså. 
Krispiga på utsidan och härligt sega inuti.
 
De här är chokladkakor som smakar som brownie/kladdkaka. Jag har bakat de här kakorna innan och de är verkligen helt oslagbara. De smakar mycket choklad och det är även ett lätt recept.
Man vispar upp ägg, socker och vaniljsocker pörost. Häller i vetemjöl, bakpulver, smält choklad och smör i smeten, rör om, o in i kylskåpet en stund.
 
I kakorna tryckte jag i marschmallows, dumle och jordnötter.
Det var så gott att ha i saltade jordnötterna i kakorna. De söta smakerna blev då mer balanserade och förhöjande.
 
 
Tänk på att ta ut dem i tid från ugnen bara. De är mjuka när man tar ut dem men blir sedan hårda när de har svalnat på plåten.
 
 
BROWNIEKAKOR
 
 SALTADE BROWNIES KAKOR
(ca 15-20 st)
350 g mörkt choklad
40 g smör
2 ägg
150 g strösocker
1 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
35 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
 
 
 
20 st marschmallows
10 stycken Dumle
en hand jordnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält chokladen i en kastrull på svag värme tillsammans med smöret. Ställ åt sidan
Vispa upp ägg, socker och vaniljsocker i ca.10 min.
Rör ner mjölet och bakpulvret. Häll sist ner chokladen.
 
Låt stå i kylen i 10 min.
 
Klicka ut en matsked på en plåt med bakplåtspapper. Tryck i marschmallows, Dumle och jordnötter.
Grädda i 175 grader i 8-10 min. Det ska vara mjuka när du tar ut dem. Låt dem vila 10 min på plåten.
 
 
 
 

Inlägget har 31 kommentarer

Laktosfri smoothie

25 September, 2014 - 11:22 / Lemonad och drycker

 
Här har vi en riktiig vitaminkick!
 Jag brukar slänga ner frysta bär, frukt, kokosolja och avocado i min smoothie. Oftast tillsätter jag avocado i så det blir riktigt krämigt och lent.
Det bästa med den här smoothien att den är helt laktosfri och supernyttig. Det kanske låter märkligt med avocado men det är verkligen supergott. Ni måste prova!
 
Du kan slänga ner vilka bär du vill. Hallon, björnbär, blåbär ja vad du nu önskar. Du får justera vattenmängden i receptet beroende på hur krämig/lös du vill ha den.
 
Jag är ingen morgonmänniska så smoothie passar perfekt för mig. Snabbt, enkelt och gott.

SMOOTHIE
(1 stort glas eller två små)
 
1 avocado
2 nävar frysta bär (hallon, blåbär, björnbär)
2 dl kallt vatten
1 tsk kokosolja
1 äpple
 
GÖR SÅHÄR
 
Gröp ur avocadon. Dela äpplet och gröp ur äpplehuset.
Mixa alla ingredinser med en mixer.
Justera vattenmängden hur krämig du vill ha den.
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Len chokladkräm

24 September, 2014 - 17:31 / Choklad

 
 
 
Choklad.
Det är något speciellt med choklad.
Det finns inget godare än en kladdig kladdkaka med mycket choklad i. Jag äter gärna min choklad direkt från förpackningen och kryper ner i soffan och ser på en bra film.
 
Den här chokladkrämen är väldigt len i konsistensen och smakar mycket choklad. Vilket jag älskar. Om man vill ha chokladkrämen mildare så funkar även ljust choklad eller vitt choklad.
 
Jag var i en affär utanför Kristianstad och såg dessa underbara små skedar. Jag såg genast bilder på fina förrätter, såser och lyxiga desserter. 
Som sagt chokladen är väldigt mäktig och smakar mycket så lite bär till gör desserten är inte fel. Toppa med lite mer choklad, vit choklad och lite valnötter.
 
Egentligen är det ett glassrecept   Så det funkar lika bra att göra chokladglass av receptet. 
 
CHOKLADKRÄM
(6 personer)
 
400 g kondenserad mjölk
180 gram mjölk
170 gram vispgrädde
170 gram mörk choklad
25 g kakao
1 tsk kaffe
1 tsk vaniljextrakt
en nypa havssalt
7 gram majsstärkelse
1 tsk kallt vatten
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram en kastrull och vispa ihop kondenserad mjölk, mjölk och grädde. Vispa ihop den på svag värme.
Låt den koka upp.
Ta av från kastrullen och tillsätt hackad choklad, kakao,kaffe, vaniljsocker och havssalt. Låt sjuda på svag värme. Rör om då och då för de bränns lätt. Låt det sjuda i 5 minuter. 
 
Blanda ihop majsstärkelse och vatten och blanda i chokladsmeten. Rör om.
Låt krämen svalna i en halvtimme i rumstemperatur.
Ta in chokladkrämen i kylen i 5 timmar eller i frysen 3 timmar.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 8 kommentarer

Sega och krispiga pollykakor

22 September, 2014 - 11:47 / Små kakor

 
Grundreceptet är ett chocolate chip cookies recept som blandas tillsammans med polly.
Kakorna är rätt söta så om man vill bryta av det söta så strö över lite havssalt efter bakningen.
 
De är fullpackade med pollygodis och de är härligt  mjuka, tjocka och en aning sega! Knepet är att våga ta kakorna ur ugnen i tid, medan de ännu är mjuka så de blir mjuka och sega istället för torra och hårda. Låt kakorna även svalna i 5 minuter på plåten och flytta sedan och svalna på ett galler. Dessa kakor rekommenderas varmt och jag kommer defintivt baka de här igen.
 
 
POLLYKAKOR
300 g smör
250 g farinsocker inte ljust muscavadosocker
50 g strösocker
2 ägg
315 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 påse polly
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa upp smör, ljust muscavadosocker eller farinsocker och strösocker.
Vispa i ett ägg i taget. Vispa tillen fluffig smet. 
Ta fram en annan bunke och blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt, bakpulver och bikarbonat.
Blanda tillsammans med smörblandningen.
Tillsätt polly och rör om.
Rulla en boll och lägg på bakplåtspappert.
In i ugnen ca. 12 minuter.
Låt svalna.
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Äpple och snickerspaj

19 September, 2014 - 14:50 / Allmänt

 
 
 
Jag har varit sugen på äppelpaj ett bra tag. Jag har en tendens att göra bakverk med en twist o det blev även i det här fallet. Jag tillsatte snickers, äpple, kola och jordnötter.
Jag behöver inte säga hur gott det är va..? Bilderna får tala för sig själva.
 
 
Då kör vi!
En krispig mördegsbotten med syrliga äpplen, några klickar dulce de leche, snickersbitar och för att avrunda allt slängde jag på ett gäng med jordnötter.
Servera gärna glass eller vispgrädde till. Pajen är ganska söt så en klick grädde till så blir pajen komplett.
 
Nu är det fredag så då får man unna sig en bit paj och en stor kopp kaffe, slänga sig i soffan och ta fram filten och bara vara.
 
 
ÄPPEL SNICKERS PAJ
 
mördeg (eller köp färdig mördeg)
200 gram smör
4,5 dl vetemjöl
2 msk socker
1-2 msk kallt vatten
 
Äppelfyllning
4 stora äpplen
2 msk socker
1,5 tsk kanel
150 g dulce de leche (eller mer om man vill ha det)
 
150 g snickers
en näve jordnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
mördeg
 
Arbeta snabbt ihop mördegen, för hand eller i maskin.
Låt stå i kyl 30 minuter.
Kavla ut degen och placera i pajformen. 
Nagga pajen och in i ugnen i 175 grader i 10 minuter.
Skala och skär tunna äpplebitar.
Placera i pajen.
Strö över lite socker och kanel.
Klicka i lite dulce de leche.
Låt den gräddas i 175 grader i ca. 20 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut pajen och tryck i hackade snickers och häll över jordnötter.
Låt stå i ugnen ca 5 minuter till.
 
Låt den svalna.
Servera grädde eller glass till.
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Chokladbotten med nougatkräm

17 September, 2014 - 15:43 / Choklad

 
 
Jag är ofta inne på instagram och kollar runt på fina bilder. Jag fastnade för en bild och ville gärna återskapa den. Tårtan hade en våffelstrut uppe på tårtan som innehöll färska bär. Så fyndigt och fiffigt!
 
Chokladbottenreceptet är ifrån  Donna hay fast jag tog inte i lika socker som det står i receptet. Engelska/amerikanska bakverk kan vara så nedrans söta, visst sött är gott men det är inte gott med för sött.
 
Så resultatet blev en maffig och luftig chokladbotten som efterföljs av tre lager nougatkräm. Uppe på tårtan toppade jag med två våffelstrutar och färska bär.
 
På sidorna krossade jag våffelstrutar och ganerade runt sidorna. Det är väldigt gott med de knapriga kexen till tårtan.
 
Jag använde fyra stycken engångs pajformar. Perfekt och smidigt! 
 
 
CHOKLADBOTTEN
375 ml vatten
190 g smör
50 g kakao
450 g mjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
550 g socker
3 ägg
180 ml mjölk
2 tsk vaniljsocker
 
 
NOUGATKRÄM
5 dl grädde
 300 g nougat
 
 
4 stycken våffelstrutar
färska bär
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret tillsammans med vattnet och kakao. När smöret är smält så sätt åt sidan.
Ta fram en bunke och häll i mjöl, bikarbonat, socker och vaniljsocker. 
Tillsätt ägg och mjölk. Rör om.
 
Bröa och smöra formarna.
Häll smeten i 4 st engångs pajformar eller i en 20 cm form.
 
Grädda 65-70 min om du har en hel form om du har engångsformar tar det ca. 15 minuter innan den är klar.
Stick ner en sticka och när den är torr så är den klar.
Låt svalna.
 
Börja sedan med nougatkrämen.
Vispa upp grädden ganska hårt.
Smält nougaten och häll i grädden. Rör om.
Ta lite nougatkräm på varje lager och även runt om tårtan.
Krossa två våffelstrutor och placera runt tårtan.
Lägg på en våffelstrut och lägg på färska bär.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 72 kommentarer

Krämig kantarellpaj

15 September, 2014 - 18:08 / Mat

 
 
 
Jag har fått ett nytt intresse och det är svampplockning. Jag har blivit helt beroende eller ska man säga besatt.  Den här hösten har jag letat i alla olika tänkbara skogar och jag har lärt mig så mycket om massa olika svampsorter.
Jag använde en svamp app på telefonen  som jag hade med ut i skogen för att hitta rätt svamp. Det gäller att vara försiktig så man inte tar giftiga svampar.
Jag har hållt mig att plocka trattkantareller, kantareller och karljohans svamp. 
 
Det är så gott med kantareller och särkilt om man plockar dem själv. Jag brukar steka svampen i smör som jag sedan lägger på en toast eller gör en smarrig soppa.
 
Något som är fantastiskt gott är kantarellpaj. Denna enkla men lyxiga paj är perfekt att bjuda gästerna på. Kantareller och ost är en riktigt fin kombination, och tillsammans med äggstanningen så hoppar smaklökarna.
Servera gärna med en krispig sallad och en klick cream fraiche.
Jag har valt att tillsätta i purjolök men det går lika bra med gul lök eller chalottenlök.
 
Jag tillsätte även lite broccoli i några minipajer om ni också vill göra det så bara tillsätt 150 g broccoli. 
 
 
 
 
KANTARELLPAJ
 
PAJDEG
125 g smör
3 dl vetemjöl
en nypa salt
2 msk kallt vatten
 
FYLLNING
ca. 1 liter kantareller
1 purjulök
1 tsk smör
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl ost i tärningar
havssalt
saltpeppar
 
GÖR SÅHÄR
 
Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa, gärna i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform (28 cm) eller fyra små pajer.
Nagga degen med en gaffel. Grädda i ugnen i 200 grader i 10 minuter.
Stek kantarellerna och purjulöken i en stekpanna och låt kantarellen svettas. 
När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med havssalt.
Lägg i lite svampmix i pajfomen och tillsätt även hackad ost.
Vispa sedan ihop äggstanningen. Vispa lätt ihop ägg, mjölk och grädde. Häll på pajen.
Grädda sedan i ugnen ca. 40 min beroende på hur stor pajform du använder.
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Kladdkaka med marsfyllning och choklad

12 September, 2014 - 20:22 / Allmänt

 
 Kladdkaka, kladdkaka, ja nu är det dags igen. 

Kladdkaka får jag aldrig nog av. 
På kladdkakan vilar en marsfyllning tillsammans med krispiga rice crispie.

På toppen är det chokladganache och en nypa havssalt. 
Marsfyllingen är rätt söt så havssaltet både bryter och framträder chokladen. 

Jag använde ett vanligt recept på kladdkaka. Googla eller sök på mina gamla kladdkakor. 

 
 
MARSKAKAFYLLNING
 
4 st mars (totalt 204 gram)
5 dl rice krispie
1 tsk havssalt
 
CHOKLADÖVERDRAG
150 g mörkt eller ljust choklad
50 smör
 
DEKORATION
en nypa havssalt
några oreos
 
GÖR SÅHÄR
 
Gör en vanlig kladdkaka först. Jag använde en 20 cm form. 
Smält mars i ett vattenbad (tar lite tid)
Mät upp rice krispie och häll på flingsalt. Häll över marschokladen. Rör om.
Häll på marsfyllningen på din kladdkaka. 
Låt stå i frys minst 20 minuter.
Smält mörkt/ljust choklad och smör i ett vattenbad. Häll på marsfyllningen.
Strö över havssalt och dekorera med några oreos.
 

Inlägget har 13 kommentarer

Frasiga pannkakor med färska bär och vispgrädde

12 September, 2014 - 11:43 / Efterrätter

 
 
 
Pannkakor finns det något godare? Med sylt, grädde och färska bär, ibland serverar jag även bacon till. Visst låter det lite skruvat? Men det blir jättegott jag lovar, som ugnspannkaka ungefär.
 
Jag är en riktig pannkaksmänniska. Jag kan äta pannkakor flera gånger i veckan utan att tröttna på det. Det tråkiga är att min man och min son inte tycker om pannkakor. Men de har börjat gilla mina pannkakor nu när jag serverar bacon till och tillsätter lite vaniljsocker i smeten. Man måste ju tycka om pannkakor hihi.
 
 
Doften av nystekta pannkakor är något speciellt och roligt är det att göra dem med. Min son älskar att stå vid järnet och göra pannkakor särkilt de små plättarna. Han blir så stolt när han klarar av att vända pannkakorna och bjuda oss på middag.
 
Jag använder ett plättjärn från Ica maxi. Jag bara älskar det järnet. Aldrig har en pannkaka fastnat i järnet som det kan göra om man använder ett gammalt järn.
 
Ett tips är att låta smeten stå i 30 minuter innan grädding. Det blir så mycket lättare. Om man gör på direkt så kan de lätt falla i sönder och det blir pannkaka hoho;)
 
Unna dig något extra gott i helgen med en god pannkaksfrukost, brunch eller lunch. 
Trevlig helg!
 
PANNKAKOR
 
 
1 liter mjölk
6 dl mjöl
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
 
TILLBEHÖR
vispgrädde
sylt
bacon
färsta bär
 
GÖR SÅHÄR
Vispa ihop mjölk och ägg.
Tillsätt lite mjöl i taget och vispa till en smidig smet utan klumpar.
Tillsätt vaniljsockret sist.
Låt stå i kyl minst 30 minuter innan gräddning.
 
Stek pannkakorna med lite smör i pannkaksjärnet.
 
Servera med grädde, sylt, bär eller något annat gott.
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

SUPERSAFTIGA VANILJ-ÄPPLECUPCAKES

10 September, 2014 - 18:52 / Cupcakes

 
 
 
 
 
Jag var inne på den fantastiska bloggen Sweetopia och läskades av hennes vaniljcupcakes. Jag bakade efter hennes recept fast jag rörde i lite rivet äpple i smeten. Man får ju passa på nu när det är äpplesäsong när man har så gott om äpplen.
 
Muffinsen blev verkligen supersaftiga, luftiga och len aning syrliga. Jag tog på ett lager dulce de leche, vispade lite vispgrädde och klickade på. På toppen hyvlade jag lite mörkt choklad, och sen var det bara att njuta. 
 
 
Hemligheten för en saftig cupcake är att vispa smöret riktigt länge. Jag vispade mitt smör i 5 minuter så smöret blev smidigt och lent i konsistensen. Ett annat tips att använda äkta vaniljsocker, de är helt klart värt att lägga några kronor mer på ett bra vaniljsocker.
Man kan faktiskt göra sitt eget vaniljsocker. Dela en vaniljstång och blanda tillsammans med 2 dl socker rör runt lite då och då. Sådär!
 
En annan sak att använda rumstemperade ingredinser för att inte smeten ska skära sig. Äggen kan stå framme över natten eller några timmar innan bak. Smöret ska vara riktigt rumstemperat (Jag brukar micra några sekunder)  
 
Det blir rätt många cupcakes av receptet. Det blir ca. 20 st beroende på storlek. Muffinsarna går utmärkt att frysa in och ta upp vid behov ;)
 
 
 
ÄPPLECUPCAKES
 
350 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
227 g smör
400 g strösocker
4 ägg
237 ml mjölk
2 tsk äkta vaniljsocker
1 st rivet äpple
 
 
Efter gräddning
1 dl dulce de leche
3 dl vispgrädde
50 g mörkt choklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät upp alla ingredinserna med en hushållsvåg.
Vispa upp smör och socker pösigt i ca 5 minuter.
Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa lite till. 
 
Rör ner de torra ingredinserna (mjöl, bakpulver och vaniljsocker)
Rör sist i mjölken och de rivna äpplet. 
 
Fördela i muffinsformar.
Grädda ca. 10-15 minuter beroende på storlek. Stick ner en sticka och om den är torr så är den klar.
 
Låt de svalna under en handduk.
Ta på ett lager dulce de leche och sedan vispad grädde.
Hyvla över lite mörkt choklad
 
 
 
 

Inlägget har 5 kommentarer

Saftig snickerdoodlekaka med björnbärsglasyr

09 September, 2014 - 11:38 / Mjuka kakor

 
 
Den här sockerkakan smakar helt fantastiskt, den gick åt i ett nafs här hemma.Denna kaka har smak och konsistens av sockerkaka, men med inslag av brunt socker. 
Denna kaka erbjuder det bästa av båda krispigt och mjuka texturer: krispig kanel socker skorpa på utsidan och ett saftigt inslag på insidan, för att inte nämna den himmelska doften som kommer att fylla ditt kök. Det skulle vara lika läckra för frukost (!), brunch eller dessert. Om du också är en Snickerdoodle fan så är den här är kakan för dig! Det är verkligen inte sista gången jag gör denna kaka, o snabbt går det med!
 
 
 En snickerdoodle sockerkaka med ett krispigt kanelcrisp som görs på socker och kanel. På sockerkakan hällde jag på en syrlig björnbärsglasyr som gifter sig med alla härliga smaker.
 
Jag använde mig av en liten form från Maxi men såklart går det lika bra med en vanlig sockerkaksform.
 
 
SNICKERDOODLEKAKA
 
180 g smör
1 1/2 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
2 dl gräddfil
1 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
KANELCRISP OCH BRÖA SOCKERKAKSFORMEN
2 dl strösocker
0,5 dl kanel
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa kraftigt ihop smör och socker. Knäck i äggen, ett i taget sedan gräddfilen, farinsockret och mjölken.
Blanda ner de torra ingredinserna.
Blanda ihop socker och kanel och bröa med socker och kanelblandningen.
Häll i lite smet i sockerkakssmeten. Häll på lite socker och kanelblandning och häll i resterande smet.
Avsluta med mer kanelcrisp
Grädda i ugnen i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
 
Testa att stick ner en sticka när den är klar.
 
Låt den svalna under handduk.
 
Ta fram en kastrull och koka upp 0,5 dl bär med 1 dl socker.
Låt den svalna helt.
Blanda tillsammans med 1,5 dl florsocker och rör om.
Bred ut glasyren på din kaka.
 
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Glass tiramisu

05 September, 2014 - 10:11 / Efterrätter

 
 
Vi är inne i Septembermånad, var tog egentligen Augustimånad vägen? Tiden har gått så sjukt fort och nu får man gå tillbaka till vardagen igen.
 
Sensommar är faktiskt helt underbart. Det är inte för varmt och inte för kallt och man kan ändå gå i tshirt utan att frysa.
Under septembermånad spenderar jag mycket tid i trädgården. Jag städar undan sommaren, plockar äpplen från träden och tar de sista bären.
 
Här har vi en sensommardessert med savoiardokex i botten som dränks i kaffe och ev. konjak som toppas med vaniljglass.
Egentligen har man marscarponefyllning men ibland tycker jag det kan bli lite för tungt. Att ta glass istället blir mer friskt och sen är det ju kul med lite omväxling.
 
Gör din egen glass eller om du är busig kan du köpa färdig glass.
 
Ta fram några glas och tryck i några kex. Häll på starkt kaffe (ev. likör eller konjak) och toppa med lite glass och riv över lite mörkt choklad.
Snabbt, enkelt och gott. Varför krångla till det så mycket?
 
 
 

Inlägget har 5 kommentarer

Gudomlig björnbärsmousse

27 Augusti, 2014 - 18:46 / Efterrätter

 
 
Sensommaren har kommit. Nu gäller det att suga in solens strålar och fylla på med dvitamin för den långa hösten.
 
Nu har björnbären mognat här nere i Skåne och är rena guldgruvan enligt mig. Jag blir som ett litet barn när jag plockar bär i skogen. -Kolla här så mycket bär! Kolla så stora! 
 
Vi passade på att plocka mycket björnbär som ska sedan frysas ner som senare ska användas till bakverk och till smoothies. Men lite bär behöll jag till den här underbara björnbärsmoussen.
 
Jag trodde först att det inte skulle smaka så mycket för björnbär smakar inte så mycket i sig. Men va fel jag hade. Björnbärssmaken kommer fram ännu mer i moussen och det blev så syrligt, sött och fräscht på samma gång.
 
Dessutom går den här desserten på 5 minuter. Ja, 5 minuter.
Du vispar upp vispgrädde med socker och vaniljsocker. 
Du mixar björnbären och häller i grädden. Rör om! Sådär, klart!
Ät den som den är eller gör som jag har gjort. Jag smulade lite digistivekex i ett glas, på med lite björnbärsmousse och lite mer björnbär.
 
 
BJÖRNBÄRSMOUSSE
 (ca 4 pers)
 
3 dl björnbär
4 dl grädde
1 msk vaniljsocker
0,5 dl socker
 
GÖR SÅHÄR
Vispa upp vispgrädden med socker och vaniljsocker.
Mixa björnbären och tillsätt i grädden.
Rör om
 
 
 
 

Inlägget har 3 kommentarer


Arkiv



Kategorier