slide show

Sök i bloggen

Krämig kantarellpaj

15 September, 2014 - 18:08 / Mat

 
 
 
Jag har fått ett nytt intresse och det är svampplockning. Jag har blivit helt beroende eller ska man säga besatt.  Den här hösten har jag letat i alla olika tänkbara skogar och jag har lärt mig så mycket om massa olika svampsorter.
Jag använde en svamp app på telefonen  som jag hade med ut i skogen för att hitta rätt svamp. Det gäller att vara försiktig så man inte tar giftiga svampar.
Jag har hållt mig att plocka trattkantareller, kantareller och karljohans svamp. 
 
Det är så gott med kantareller och särkilt om man plockar dem själv. Jag brukar steka svampen i smör som jag sedan lägger på en toast eller gör en smarrig soppa.
 
Något som är fantastiskt gott är kantarellpaj. Denna enkla men lyxiga paj är perfekt att bjuda gästerna på. Kantareller och ost är en riktigt fin kombination, och tillsammans med äggstanningen så hoppar smaklökarna.
Servera gärna med en krispig sallad och en klick cream fraiche.
Jag har valt att tillsätta i purjolök men det går lika bra med gul lök eller chalottenlök.
 
Jag tillsätte även lite broccoli i några minipajer om ni också vill göra det så bara tillsätt 150 g broccoli. 
 
 
 
 
KANTARELLPAJ
 
PAJDEG
125 g smör
3 dl vetemjöl
en nypa salt
2 msk kallt vatten
 
FYLLNING
ca. 1 liter kantareller
1 purjulök
1 tsk smör
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl ost i tärningar
havssalt
saltpeppar
 
GÖR SÅHÄR
 
Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa, gärna i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform (28 cm) eller fyra små pajer.
Nagga degen med en gaffel. Grädda i ugnen i 200 grader i 10 minuter.
Stek kantarellerna och purjulöken i en stekpanna och låt kantarellen svettas. 
När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med havssalt.
Lägg i lite svampmix i pajfomen och tillsätt även hackad ost.
Vispa sedan ihop äggstanningen. Vispa lätt ihop ägg, mjölk och grädde. Häll på pajen.
Grädda sedan i ugnen ca. 40 min beroende på hur stor pajform du använder.
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Kladdkaka med marsfyllning och choklad

12 September, 2014 - 20:22 / Allmänt

 
 Kladdkaka, kladdkaka, ja nu är det dags igen. 

Kladdkaka får jag aldrig nog av. 
På kladdkakan vilar en marsfyllning tillsammans med krispiga rice crispie.

På toppen är det chokladganache och en nypa havssalt. 
Marsfyllingen är rätt söt så havssaltet både bryter och framträder chokladen. 

Jag använde ett vanligt recept på kladdkaka. Googla eller sök på mina gamla kladdkakor. 

 
 
MARSKAKAFYLLNING
 
4 st mars (totalt 204 gram)
5 dl rice krispie
1 tsk havssalt
 
CHOKLADÖVERDRAG
150 g mörkt eller ljust choklad
50 smör
 
DEKORATION
en nypa havssalt
några oreos
 
GÖR SÅHÄR
 
Gör en vanlig kladdkaka först. Jag använde en 20 cm form. 
Smält mars i ett vattenbad (tar lite tid)
Mät upp rice krispie och häll på flingsalt. Häll över marschokladen. Rör om.
Häll på marsfyllningen på din kladdkaka. 
Låt stå i frys minst 20 minuter.
Smält mörkt/ljust choklad och smör i ett vattenbad. Häll på marsfyllningen.
Strö över havssalt och dekorera med några oreos.
 

Inlägget har 11 kommentarer

Frasiga pannkakor med färska bär och vispgrädde

12 September, 2014 - 11:43 / Efterrätter

 
 
 
Pannkakor finns det något godare? Med sylt, grädde och färska bär, ibland serverar jag även bacon till. Visst låter det lite skruvat? Men det blir jättegott jag lovar, som ugnspannkaka ungefär.
 
Jag är en riktig pannkaksmänniska. Jag kan äta pannkakor flera gånger i veckan utan att tröttna på det. Det tråkiga är att min man och min son inte tycker om pannkakor. Men de har börjat gilla mina pannkakor nu när jag serverar bacon till och tillsätter lite vaniljsocker i smeten. Man måste ju tycka om pannkakor hihi.
 
 
Doften av nystekta pannkakor är något speciellt och roligt är det att göra dem med. Min son älskar att stå vid järnet och göra pannkakor särkilt de små plättarna. Han blir så stolt när han klarar av att vända pannkakorna och bjuda oss på middag.
 
Jag använder ett plättjärn från Ica maxi. Jag bara älskar det järnet. Aldrig har en pannkaka fastnat i järnet som det kan göra om man använder ett gammalt järn.
 
Ett tips är att låta smeten stå i 30 minuter innan grädding. Det blir så mycket lättare. Om man gör på direkt så kan de lätt falla i sönder och det blir pannkaka hoho;)
 
Unna dig något extra gott i helgen med en god pannkaksfrukost, brunch eller lunch. 
Trevlig helg!
 
PANNKAKOR
 
 
1 liter mjölk
6 dl mjöl
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
 
TILLBEHÖR
vispgrädde
sylt
bacon
färsta bär
 
GÖR SÅHÄR
Vispa ihop mjölk och ägg.
Tillsätt lite mjöl i taget och vispa till en smidig smet utan klumpar.
Tillsätt vaniljsockret sist.
Låt stå i kyl minst 30 minuter innan gräddning.
 
Stek pannkakorna med lite smör i pannkaksjärnet.
 
Servera med grädde, sylt, bär eller något annat gott.
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

SUPERSAFTIGA VANILJ-ÄPPLECUPCAKES

10 September, 2014 - 18:52 / Cupcakes

 
 
 
 
 
Jag var inne på den fantastiska bloggen Sweetopia och läskades av hennes vaniljcupcakes. Jag bakade efter hennes recept fast jag rörde i lite rivet äpple i smeten. Man får ju passa på nu när det är äpplesäsong när man har så gott om äpplen.
 
Muffinsen blev verkligen supersaftiga, luftiga och len aning syrliga. Jag tog på ett lager dulce de leche, vispade lite vispgrädde och klickade på. På toppen hyvlade jag lite mörkt choklad, och sen var det bara att njuta. 
 
 
Hemligheten för en saftig cupcake är att vispa smöret riktigt länge. Jag vispade mitt smör i 5 minuter så smöret blev smidigt och lent i konsistensen. Ett annat tips att använda äkta vaniljsocker, de är helt klart värt att lägga några kronor mer på ett bra vaniljsocker.
Man kan faktiskt göra sitt eget vaniljsocker. Dela en vaniljstång och blanda tillsammans med 2 dl socker rör runt lite då och då. Sådär!
 
En annan sak att använda rumstemperade ingredinser för att inte smeten ska skära sig. Äggen kan stå framme över natten eller några timmar innan bak. Smöret ska vara riktigt rumstemperat (Jag brukar micra några sekunder)  
 
Det blir rätt många cupcakes av receptet. Det blir ca. 20 st beroende på storlek. Muffinsarna går utmärkt att frysa in och ta upp vid behov ;)
 
 
 
ÄPPLECUPCAKES
 
350 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
227 g smör
400 g strösocker
4 ägg
237 ml mjölk
2 tsk äkta vaniljsocker
1 st rivet äpple
 
 
Efter gräddning
1 dl dulce de leche
3 dl vispgrädde
50 g mörkt choklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät upp alla ingredinserna med en hushållsvåg.
Vispa upp smör och socker pösigt i ca 5 minuter.
Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa lite till. 
 
Rör ner de torra ingredinserna (mjöl, bakpulver och vaniljsocker)
Rör sist i mjölken.
 
Fördela i muffinsformar.
Grädda ca. 10-15 minuter beroende på storlek. Stick ner en sticka och om den är torr så är den klar.
 
Låt de svalna under en handduk.
Ta på ett lager dulce de leche och sedan vispad grädde.
Hyvla över lite mörkt choklad
 
 
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Saftig snickerdoodlekaka med björnbärsglasyr

09 September, 2014 - 11:38 / Mjuka kakor

 
 
Den här sockerkakan smakar helt fantastiskt, den gick åt i ett nafs här hemma.Denna kaka har smak och konsistens av sockerkaka, men med inslag av brunt socker. 
Denna kaka erbjuder det bästa av båda krispigt och mjuka texturer: krispig kanel socker skorpa på utsidan och ett saftigt inslag på insidan, för att inte nämna den himmelska doften som kommer att fylla ditt kök. Det skulle vara lika läckra för frukost (!), brunch eller dessert. Om du också är en Snickerdoodle fan så är den här är kakan för dig! Det är verkligen inte sista gången jag gör denna kaka, o snabbt går det med!
 
 
 En snickerdoodle sockerkaka med ett krispigt kanelcrisp som görs på socker och kanel. På sockerkakan hällde jag på en syrlig björnbärsglasyr som gifter sig med alla härliga smaker.
 
Jag använde mig av en liten form från Maxi men såklart går det lika bra med en vanlig sockerkaksform.
 
 
SNICKERDOODLEKAKA
 
180 g smör
1 1/2 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
2 dl gräddfil
1 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
KANELCRISP OCH BRÖA SOCKERKAKSFORMEN
2 dl strösocker
0,5 dl kanel
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa kraftigt ihop smör och socker. Knäck i äggen, ett i taget sedan gräddfilen, farinsockret och mjölken.
Blanda ner de torra ingredinserna.
Blanda ihop socker och kanel och bröa med socker och kanelblandningen.
Häll i lite smet i sockerkakssmeten. Häll på lite socker och kanelblandning och häll i resterande smet.
Avsluta med mer kanelcrisp
Grädda i ugnen i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
 
Testa att stick ner en sticka när den är klar.
 
Låt den svalna under handduk.
 
Ta fram en kastrull och koka upp 0,5 dl bär med 1 dl socker.
Låt den svalna helt.
Blanda tillsammans med 1,5 dl florsocker och rör om.
Bred ut glasyren på din kaka.
 
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Glass tiramisu

05 September, 2014 - 10:11 / Efterrätter

 
 
Vi är inne i Septembermånad, var tog egentligen Augustimånad vägen? Tiden har gått så sjukt fort och nu får man gå tillbaka till vardagen igen.
 
Sensommar är faktiskt helt underbart. Det är inte för varmt och inte för kallt och man kan ändå gå i tshirt utan att frysa.
Under septembermånad spenderar jag mycket tid i trädgården. Jag städar undan sommaren, plockar äpplen från träden och tar de sista bären.
 
Här har vi en sensommardessert med savoiardokex i botten som dränks i kaffe och ev. konjak som toppas med vaniljglass.
Egentligen har man marscarponefyllning men ibland tycker jag det kan bli lite för tungt. Att ta glass istället blir mer friskt och sen är det ju kul med lite omväxling.
 
Gör din egen glass eller om du är busig kan du köpa färdig glass.
 
Ta fram några glas och tryck i några kex. Häll på starkt kaffe (ev. likör eller konjak) och toppa med lite glass och riv över lite mörkt choklad.
Snabbt, enkelt och gott. Varför krångla till det så mycket?
 
 
 

Inlägget har 5 kommentarer

Gudomlig björnbärsmousse

27 Augusti, 2014 - 18:46 / Efterrätter

 
 
Sensommaren har kommit. Nu gäller det att suga in solens strålar och fylla på med dvitamin för den långa hösten.
 
Nu har björnbären mognat här nere i Skåne och är rena guldgruvan enligt mig. Jag blir som ett litet barn när jag plockar bär i skogen. -Kolla här så mycket bär! Kolla så stora! 
 
Vi passade på att plocka mycket björnbär som ska sedan frysas ner som senare ska användas till bakverk och till smoothies. Men lite bär behöll jag till den här underbara björnbärsmoussen.
 
Jag trodde först att det inte skulle smaka så mycket för björnbär smakar inte så mycket i sig. Men va fel jag hade. Björnbärssmaken kommer fram ännu mer i moussen och det blev så syrligt, sött och fräscht på samma gång.
 
Dessutom går den här desserten på 5 minuter. Ja, 5 minuter.
Du vispar upp vispgrädde med socker och vaniljsocker. 
Du mixar björnbären och häller i grädden. Rör om! Sådär, klart!
Ät den som den är eller gör som jag har gjort. Jag smulade lite digistivekex i ett glas, på med lite björnbärsmousse och lite mer björnbär.
 
 
BJÖRNBÄRSMOUSSE
 (ca 4 pers)
 
3 dl björnbär
4 dl grädde
1 msk vaniljsocker
0,5 dl socker
 
GÖR SÅHÄR
Vispa upp vispgrädden med socker och vaniljsocker.
Mixa björnbären och tillsätt i grädden.
Rör om
 
 
 
 

Inlägget har 3 kommentarer

Polly och daimcheesecake

23 Augusti, 2014 - 12:32 / Cheesecake

 
 
 
Ikväll kommer vi få gäster och jag har länge tänkt att prova en fryst cheesecake med polly i.
Polly och daim är mitt favoritgodis och tillsammans med cheesecake blev resultatet himmelskt. 
Den syrliga färskosten går så bra ihop men den lena gräddsmaken och de krispigt söta daimbitarna.
 
I botten bakade jag en vanlig kladdkaka. Här kan ni hitta receptet på kladdkakan (bara hoppa över nutellakrämen)
 
Cheesecake receptet är lätt att fixa till och går utmärkt att baka den dagen innan. Inga äggvitor som ska vispas o olika bunkar hit och dit. Utan det behövs bara en enda skål.
 
Man vispar upp vispgrädden och tillsätter sedan de övriga ingredinserna sen är det klart. 
 
 
 
 
 
POLLY OCH DAIMCHEESECAKE
 (fyrkantig form sockerkaka eller 20 cm rund form)
 
1 burk kondenserad mjölk
4 dl vispgrädde
100 g rumstemperad philadelphiaost
150 g hackad polly (2 nävar)
3 st hackade dubbeldaim
1,5 tsk vaniljsocker
 
CHOKLADGANACHE
100 g mörkt choklad
2 dl vispgrädde
1 msk smör
 
DEKORATION
Körsbär
hackad daim
 
GÖR SÅHÄR

Börja med att baka en kladdkaka
 Låt den svalna helt.
 
Vispa upp vispgrädde och tillsätt den kondenserade mjölken, philadelphiaosten, vaniljsockert och hackade polly och daim. Vispa till en jämn smet.
 
Häll glassen i formen och låt stå i frysen minst 4 timmar.
Ta ut kladdkakan och cheesecaken från formen. Slå hårt i bordet så den kommer ut (om du använder en sockerkaksform)
 
Ta fram en kastrull och smält choklad, grädde och smör på låg värme.
Låt chokladen svalna helt.
Häll på cheesecaken.
Dekorera med hackad daim och körsbär.
 
 
 

Inlägget har 20 kommentarer

Snickerdoodle with caramel

22 Augusti, 2014 - 15:04 / Små kakor

 
 
 
Snickers doodle kakor är en kanelkaka som är är krispig på utsidan och härligt seg på insidan.
Kakorna är en klassisker i USA och det kommer dem även bli hemma hos mig.
 
Jag ska vara ärlig att det är den godaste kakan jag någonsin har ätit. De är helt magiska.
Det är något med kanelen och den knäckiga smaken. De smakar lite som chocolate chip cookies. Men det är viktigt att smöret är riktigt rumstemperat. Släng smöret in i micron några sekunder så är det klart. En annan sak som är superviktig är
att mäta upp smöret det blir lätt för
mycket smör med de blotta ögat. 
 
Nej, ni måste baka dem här! Mums!
 
 
Dessutom är dem väldigt enkla att göra. Du vispar ihop smör och socker. Sedan vänder du ner dem torra ingredinserna med smörblandningen. Rulla ihop en boll, stick i en vaniljkaramell och doppa i kanelsocker. In i ugnen en stund sen är det bara att njuta.
Om du inte vill ha vaniljfudge så går det utmärkt att hoppa över detta moment. Vaniljfudgen kan man baka själv eller så åker man till handeln och plockar fudgen vid lösgodiset.
 
 
 
 
 
SNICKERS DOODLE COOKIES
(ca 10 kakor)
 
115 g rumstemperatat smör
2 dl socker
1 ägg
en nypa salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
4 dl mjöl
 
10 st vaniljfudge
 
Till rullningen
1 dl socker
1,5 tsk kanel
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.
 
Vispa upp smör och socker med elvisp ca 2minuter. Tillsätt ägget och vispa någon minut till.
 
Ta fram en annan bunke och tillsätt de torra ingredinserna (mjöl, salt, vaniljsocker, kanel och bakpulver)
Vänd ner i smörblandningen. Rör om väl och arbeta till en smidig deg.
 
Rulla bollar och stick ner en vaniljfudge. Rör ihop socker och kanel till rullingen och rulla kakorna där i. (Vaniljfudgen ska vara neråt på bakplåtspappert.) Platta till kakan något.
 
Grädda 8-10 minuter.
Låt kakorna vila 10 minuter på plåten.
 
 
 
 
 

Inlägget har 12 kommentarer

Krämig citronpannacotta med björnbärsspegel

20 Augusti, 2014 - 15:24 / Efterrätter

 
 
 
Ikväll ska vi ha kräftskiva här hemma med min familj så det kommer bli en massa skaldjur, pajer, bröd och massa annat gott. Så jag valde att göra en enkel pannacotta till dessert.
 
Ljuvligt fräsch men ändå lätt söt pannacotta med smak av citron och vanilj med en björnbärsspegel på toppen. Björnbären kompletterar upp det söta och lyfter upp vaniljen och citronen i pannacottan. Pannacottan är mjuk och len, gräddig och lite lagom söt.  Citronen gör så det känns fräscht och friskt.
 
Det är så sött att servera desserten i en liten burk, eller hur? 
 
 
CITRON OCH VANILJPANNACOTTA
 
3 st gelatinblad
1 citron
1 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
 
BJÖRNBÄRSPEGEL
 
3 dl björnbär
2 msk vatten
1 st gelatinblad
2 msk socker eller mer
 
1 dl björnbär till dekoration
 
GÖR SÅHÄR
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll grädden och mjölken i en kastrull och låt bli varmt. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt strösocker, vaniljsocker och riv ner skal från en citron och rör till det löst upp sig. Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen. Häll sedan upp pannacottan i portionsglas och låt stelna i kylen i ca 2 timmar.
 
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp björnbär, vatten och socker. Sila av kärnorna.
Tillsätt gelatinbladet och rör om.
Låt det svalna en aning och häll på din pannacotta. 
Dekorera med björnbär.
 
 
 
 

Inlägget har 20 kommentarer

Saftig björnbärskaka med limeglasyr

18 Augusti, 2014 - 17:16 / Bullar

 
 
Vår familj har sen semester i år, det kanske var en liten nitlott. Regn, regn och lite sol ibland.
Men jag får se det från den ljusa sidan nu har jag mer tid i köket och har möjlighet att baka och laga god middagar.
Det är något speciellt att sätta på sig förklädet, ha mjöl i ansiktet och vänta på att degen ska jäsas.
 
Jag kom ihåg när mamma och jag gjorde bullar när jag var liten. Att vänta en hel timme när degen ska jäsa var ju så jobbigt, jag kollade till degen titt som tätt om den hade höjt sig. Det gör jag även nu men jag försöker hejda mig så det blir varmt och skönt för degen.
'Jag använder aldrig smält smör utan jag använder rumstempererat smör vilket gör att bullarna blir så mycket saftigare. Ett annat tips är att använda vetemjöl special, det är ett mjöl som gör bröd luftigare.
 
Här har vi björnbärsbullar med en söt limeglasyr. Det går utmärkt att byta ut björnbären mot andra bär. 
 
BJÖRNBÄRSBULLAR
 
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 tsk vaniljsocker
125 g rumstemperat smör
2 dl socker
ca 15 dl vetemjöl special
 
 
 
100 g mjukt smör 
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
 ca 2 dl björnbär
 
LIMEGLASYR
3,5 dl florsocker
1 dl saft från lime
 
GÖR SÅHÄR
 

Värm upp mjölken till 37 grader.

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, sockret och vaniljsockret. När jästen har löst sig så klicka i lite smör i taget och rör runt.

Tillsätt lite mjöl i taget (13 dl) och spara 2 dl till utbakningen.  Använd gärna hushållsassistent eller elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter så är den klar. Detta tar ca 10-15 minuter.

Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.

 

När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen. Bre på smör och strö över socker, vaniljsocker och kanel. 

Tillsätt björnbären.

Rulla ihop degen. Skär i 2 cm bitar.

Ta en 20 cm form och lägg i bullarna tätt intill varandra.

Låt jäsa 15 min under bakduk.

Pensla på ägg och strö ev. på lite socker

Grädda i ugnen ca. 10-12 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.

Låt svalna.

 

limeglasyren

Ta fram en bunke och tillsätt florsocker, limeskal och limesaft. Vispa med elvisp någon minut.

Häll på glasyren på din kaka

 


Inlägget har 3 kommentarer

Fräsch fruktpizza

17 Augusti, 2014 - 18:34 / Mat

 
 
Sommaren är på utgång men vad gör det man kan njuta av färska frukter och bär? Varför inte servera en fruktpizza?
Jag skivade lite melon och hällde på ett lass med färsk frukt och bär.
Visste ni förresten att melon och fetaost är helt fantastiska tillsammans? Om inte, ni måste bara testa! 
 
Nyplockade björnbär, hallon och blåbär det är livet det!  Det är sån lyx att hämta sina egna bär i skogen. 
I helgen har jag och familjen varit på en minisemester i Göteborg. Jag träffade min fantastiska vän Malin som driver bloggen sugarcoated och hennes familj. Ni har väl inte missat hennes fina bakblogg? Tillsammans så gick vi på Liseberg, åt god mat och njöt av livet.
 
 
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Nyskördade färsk majs

10 Augusti, 2014 - 17:48 / Mat

 
 
 
 
En bit utanför Kristianstad finns det ett ställe som har självplockning av majs, morötter, solrosor och palsternackor. Att gå där är som en konst i sig, det är så otroligt vackert med alla dessa plantor. 
 
Färsk majs är helt fantastiskt att äta, det går inte att jämföra med djupfryst. Det är krispigt, sött och alldeles fantastiskt. Majs säsongen är en månad typ så gissa om det blir mycket majs här i hemmet. 
 
Majskovlarna är täckta med blad och de är även lätta att öppna. Du kokar dem, grillar dem eller äter som dem är.
Jag tycker att det är godast att koka dem i 5 minuter sen njuta dem med ett gott vitlökssmör.

Mikrovågsugn är också suveränt till majskolvar. Det tar 2-3 minuter på högsta effekt och har du fler kolvar är det bara multiplicera tiden med antalet kolvar.

Det är även gott att grilla majskolvarna. Är kolvarna nyskördade kan de läggas direkt på grillen. I annat fall bör de förvällas någon minut och sedan grillas. 

 

 

 

 
 
 
 
 

Inlägget har 5 kommentarer

Chocolate chip cheesecake

05 Augusti, 2014 - 18:10 / Cheesecake

 
 
 
 
 
Chocolate chip cookies? Cheesecake? Varför inte blanda dessa två tillsammans med en syrlig hallonsås?
Här har vi sen semester i år så nu har jag kickat igång vår semester rejält med den här godingen och fler lär det bli.
 
I botten på formen är det en chocolate chip deg som en vaniljcheesecake vilar på, lite vispad grädde på med hallonsås eller bär, javisst! Om man vill ha mindre mäktig så hoppa grädden och lägg på ett berg med bär istället.
 
Det är en mäktig cheesecake så det behövs något syrligt. Jordgubbar, hallon eller något annat syrligt!
Cheesecaken är bakad och är väldigt krämig i konsistensen. Den smakar nästan som pannacotta kan man säga.
 
 
 
 
CHOCOLATE CHIP COOKIES
 
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
5 dl vetemjöl
150 g smör
2 ägg
2 nävar chokladknappar
en nypa salt
 
CHEESECAKE
 
500 g philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
2 dl strösocker
1 tsk rivet citronskal
 
ev. 2 dl vispgrädde
 
GÖR SÅHÄR
 
Gör chocolate chip smeten först.
Smält smöret.
 
Rör ihop ägg, socker, farinsocker, salt och vaniljsocker.
Tillsätt mjöl, salt och bikarbonat.
Låt smöret vara helt svalt innan du tillsätter det i smeten.
Rör ihop allt. Tillsätt till sist chokladknapparna.
 
Tryck ut smeten i en 15 cm form (om du vill ha den hög) annars funkar det även med en 20 cm form.
Tryck ut massan i formen ca 2 cm hög. Tryck inte ut den för tunt för då kan kakan bli torr.
 
Vispa upp alla ingredinser till cheesecaken och tillsätt i formen. (Behåll lite deg till de små kakorna)
 
Grädda ca. 40 min i 175 grader längst nere i ugnen. När den inte darrar mer så är den klar.
 
Vispa upp ev. grädde om man vill ha det till. 
Grädda små kakor resterande chocolate chip deg. Rulla runda bollar och lägg ut på en plåt. Låt grädda ca. 8 min.
 
 
 
 

Inlägget har 8 kommentarer

Fruit tarts

01 Augusti, 2014 - 11:04 / Pajer

 
 
Jag var inne på den fantastiska bloggen Call me cupcake och såg hennes helt fantastiska fruktstarts. Jag blev helt förälskad i pajerna och fotografierna så jag åkte direkt till affären och köpte smördeg och lite bär.
 
Jag och min son åkte faktiskt till skogen för att plocka våra egna bär men Vincent hann äta upp alla bär under tiden vi plockade haha.
Dessa tårtor är verkligen lätta att göra. Du kan använda vilken sorts frukt du vill plommon, nektariner, jordgubbar, blåbär, hallon, äpple eller varför inte en klick nutella? 
Strö på extra kryddor om du så önskar. Vaniljsocker, kanel, kardemumma eller kanske lite lavendel?
 
Jag äter pajen helst med en rejäl klick vaniljglass eller vaniljvisp. Här snålas det inte! 
 
 
FRUIT TARTS
1 rulle smördeg
1 ägg
10 stycken plommon
en hand hallon
en hand blåbär
0,5 dl socker eller efter smak
1 tsk vaniljsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Rulla ut smördegen. Skär den i fyra delar. Vispa upp ägget lätt och pensla på plattorna.
Lägg på plommon, hallon, blåbär efter behag.
Strö på socker och ev vaniljsocker. 
In i ugnen i 200 grader ca. 20 minuter tills de blir gyllenbruna.

Inlägget har 2 kommentarer

Plommonkompott med kola och flingsalt

30 Juli, 2014 - 19:29 / Dulce de leche och kola

 
 
Vilka fantastiska sommardagar vi har haft de senaste dagarna. Jag har befunnit mig på stranden och badat , igår var det hela 25 grader i havet.
 
Idag är det regn i Skåne och jag kan med gått samvete baka och blogga. Vilket jag tycker är rätt skönt. Lite regn och moln behövs ibland, men man ska ju inte klaga hihi.
 
Grannens plommonträd har blommat och vi fick lyckan att plocka hur mycket plommon vi ville. Jag fyllde en helg korg med plommon och jag ställde mig bland kastrullerna och gjorde en fantastisk plommonkompott. Syrlig, somrig och så frisk i smaken.
 
Ät den som den är eller servera med lite mascarponemousse, dulce de leche och flingsalt. Smakerna blir magiska ihop. Som vanligt har jag använt mig av fantastiska Pampas delis kola.
 
Sötningen till kompotten får ni justera själva det beror på hur söta plommonen är. Man får smaka sig fram helt enkelt.
 
 PLOMMONKOMPOTT
 
350 g plommon
3 msk vatten
ca. 1,5 dl socker eller honung
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
 
MASCARPONEMOUSSE
1 dl mascarpone
2 dl vispgrädde
0,5-1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ts citronsaft
 
0,5 dl dulce de leche
några nypor havssalt
 
GÖR SÅHÄR
 
Börja med kompotten.
Tvätta plommonen och ta bort kärnan. Lägg i dem i en kastrull tillsammans med vatten, socker, vaniljsocker och kanel.
Låt det koka upp och när plommonen är mjuka så är det klart. Mixa till en slät smet.
 
Låt det svalna.
 
Du fortsätter med mascarponemoussen.
Vispa upp vispgrädden med en elvisp. Rör ner mascarpone, florsocker, vaniljsocker och citronsaft. Men rör inte för mycket för då kan moussen bli en aning rinnig.
 
Ta fram fyra glas och häll i plommonkompott och marscarponemousse. Klicka dit lite kola och strö över havssalt.
 

Inlägget har 3 kommentarer

Mums mums med kexchokladbotten

24 Juli, 2014 - 11:50 / Kakor

 
 
Mums-mums består av chokladdoppat äggviteskum med kex i botten och är en stor favorit bland många.

Jag valde att byta ut kexet mot kexchoklad istället, jag spritsade ut gräddbullsfyllningen med en rund tyll på kexchokladet och hällde över smält mörkt choklad, strödde över lite kokosflingor och dekorerade med lite bär.
 
Ojoj.. så gott det här blev!
 
Av receptet blir det ca 10 stycken kakor och det går utmärkt att frysa in dem.
 
 
MUMS MUMS MED KEXCHOKLAD
 
3 paket kexchoklad
 
MUMS MUMS FYLLNING
3 äggvitor
1 dl socker
1,5 msk florsocker
2 msk kallt vatten
1 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
10 stycken rån
ev.kokos
 
200 g mörkt choklad
0,5 tsk olja
 
GÖR SÅHÄR
Dela kexchokladen.
Blötlägg gelatinbladen.
Börja med att vispa upp äggvitorna. Tillsätt lite socker i taget till en maräng. Tillsätt sedan florsockret och vaniljsockret.
Ta fram en kastrull och lägg i de blöta gelatinbladen med 2 msk vatten.
Häll sedan gelatinet i marängen och rör om väl.
 
Spritsa ut fyllningen på kexchokladen. Sätt dem i frysen i 10 minuter så dem sätter sig lite.
Smält chokladen och häll varje kaka.
Strö över kokosflingor och dekorera ev. med bär.
 
 
 

Inlägget har 8 kommentarer

Choco taco icecream

21 Juli, 2014 - 18:42 / Glass och sorbet

 
 
 
 
 
Glass och jag är bästa vänner under sommaren. 
 
Nu är vi ännu närmare vänner hehe.
 
Det här är en krispig chokladtaco med vanilj och chokladglass som doppas i mörkt choklad och hasselnötter.
 
Jag bakade mina egna rån i ugnen som sen är torkade på en grillpinne efter dem var färdiggräddade så de blir vikta precis som en taco.
Det är så himla lätt och smidigt i ugnen! Här behövs inget rånjärn här inte.
 
Men se upp man får vakta ugnen noga, fort går det!
 
 
Fyll sen dina rån med din favoritglass, doppa i choklad och strö på lite nötter. Jajamen!
Lite kladdigt blir det men vad gör det hehe
 
CHOCO TACO ICECREAM
 
GLASSRÅN
 
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 äggvitor
 
Vispa upp dina äggvitor.
Vispa upp smör, vaniljsocker och socker pösigt.
Vänd ner i äggvitorna och tillsätt mjölet.
Rör om.
Rita ut 15 cm cirklar på ett bakplåtspapper.
Klicka på en klick smet och bre ut riktigt tunnt. Grädda 200 grader i mitten av ugnen ca. 5 minuter. (Håll utkik) När rånen har blivit en aning bruna i kanterna är dem klara.
Ta en skål och lägg på en grillpinne och lägg på rånet. Låt dem ligga där i 15 minuter.
 
Fyll din taco med valfri glass. Jag valde en vanilj och chokladglass.
 
Doppa i mörkt choklad (du behöver ca 100 g)
Hacka valfria nötter och strö över (1 näve)
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Iskaffe

17 Juli, 2014 - 17:05 / Lemonad och drycker

 
 
 
I högsommar värmen så kanske man inte är så sugen på en het kopp kaffe. Så då passar det perfekt med iskaffe. Du fryser in riktigt starkt kaffe eller espresso.
Sen fyller du ett glas med kall mjölk och sen är det bara att njuta. Lägg dig ner i solstolen med en bra tidning och njut! Sommaren är för kort så man får ta vara på varje sekund.
 
Jag lyxade till det och hällde även i lite vaniljsirap. Vaniljsirap är väldigt lätt att fixa till själv. Du kokar upp 2,5 dl socker och 2,5 dl vatten sen tillsätter du en vaniljstång (skär ett snitt i vaniljstången) och låt sirapen koka upp till en seg konsistens. Ta upp vaniljstången, klart!
 
 
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Nutella crêpes

16 Juli, 2014 - 09:31 / Efterrätter

 
 
I år blev det dessvärre ingen Italien resa för oss utan vi får njuta här i underbara Sverige. Det finns så mycket fint här, det blir småland och göteborg för oss. 
 
Något jag saknar är det nutellacrêpes. Vid varje hörn så säljer dem nutellacrêpes i Italien. Det smakar som en tunn pannkaka som sedan fylls det med nutella och pudras med florsocker.
Crêpes kan ätas som förrätt, huvudrätt eller efterrätt beroende på vad man fyller dem med. Jag valde de söta såklart!
 
 
Jag använde mig av ett crepésjärn men det går lika bra med ett vanligt järn. Ta hjälp av en stekspade och bred ut smeten så det blir riktigt tunna crêpes.
 Det blir ungefär 10 st crepes av receptet. 
 
NUTELLA CRÊPES
3,5 dl mjöl
en nypa salt
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
6 1/2 dl mjölk
20 g smör
nutella och florsocker efter behag ev. Banan

 

GÖR SÅHÄR
Blanda ihop mjöl, salt, socker och vaniljsocker.
Tillsätt ägg och mjölk lite i taget.
Smält smöret och tillsätt i smeten
Låt svälla i 20-25 minuter i kylen.
Smält lite smör i en stekpanna. Ta hjälp av en stekspade och bred ut smet och grädda tunna crêpes.
Bred på ett lager nutella och ev. lite banan.
Vik crêpesen som en halvmåne sen vik en gång till. Pudra över florsocker.
 

Inlägget har 32 kommentarer

Kokossorbet med citron

11 Juli, 2014 - 11:51 / Glass och sorbet

 
 
Högsommaren värmen är äntligen här! Igår var det hela 30 grader i skuggan! Igår fyllde min son Vincent år så då var det kalas här. Vincent fick göra sin alldeles egna jordgubbstårta. Han var stolt som en tupp när han visade upp sin tårta.
 
Jag har aldrig ätit färsk kokosnöt innan utan jag har alltid köpt på burk. Den färsta kokosnöten var så fantastisk, vilken smak och så friskt! Det gick lättare att öppna kokosnöten än vad jag trodde. Det var bara att slå med en hammare runt om kokosnöten så öppnades den och det kom ut kokossaft. Jag sökte på youtube, öppna en kokosnöt och jag följde klippet där hur jag skulle gå till väga att öppna kokosnöten.
 
Med kokossaften så gjorde jag en svalkande och frisk sorbét. Det passar ypperligt nu i den här värmen. Jag tillsatte lite citronsaft med för att bryta av den söta kokosen. Spara köttet det är minst lika gott. Ett roligt sätt att servera kokosnöten är att ha glassen i kokosnöten.
 
Sorbet är en lättare variant av glass som görs på frukt eller bär, socker, och ibland också äggvita. Sorbet är ljuvligt läskande en varm sommardag eller som uppfriskande dessert efter en god middag.
 
Den smälter tyvärr väldigt fort. Om man vill den ska hålla längre så tillsätt 1 tsk gelatinpulver. Men jag hoppade det. Det går så fort att äta upp sorbeten ändå. Så fantastisk god!
 
KOKOSSORBET
 
400 g färsk kokossaft eller kokosmjölk
1 stycken citronsaft
1 dl vatten
3 dl socker
1 tsk glykos
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram en kastrull och häll i kokossaft, citronsaft, vatten, glykos och socker. Låt det koka upp.
Lägg ev. ner ett blött gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver
 
Häll i en burk med lock och in i frysen. Rör om första 2 timmarna eller kör i glassmaskin.
 

Inlägget har 3 kommentarer

Svalkande röda vinbär och hallon isglass

04 Juli, 2014 - 11:51 / Glass och sorbet

 
 
 
 
Vädret har väl varit lite si sådär i vårt kalla Sverige. Men snart så kommer värmen!
 
Jag längtar efter att sitta ute och grilla och dricka gott sent in på småtimmarna, gå barfota och ha sand mellan tårna.
Men så länge får vi njuta av glass, god mat, dricka en kopp kaffe och vara tillsammans med familjen.
 
Det är hur lätt som helst att göra egen pinnglass. Jag tänker tillbaka när jag och min mamma gjorde egen pinnglass och jag blev mäkta stolt. Då blandade vi bara saft och vatten och den blev lite klen i smaken.
De här glassarna smakar mer och är väldigt svalkande.  De är även friska, fräscha och välsmakande.
 
Du kan byta ut bären om du vill mot melon eller någon annan frukt. Ni får justera honungs/socker mängden själva beroende på hur söta du vill dina glassar ska vara.
 
Förresten, jag är med i en tävling som Ica har, jag tävlar med min grillade kladdkaka.
 
 
Det hade varit supersnällt om ni röstade på mig och man kan rösta varje dag i julimånad. De andra bidragen är himmelska, man vill bara äta upp alltihop!
 
Om  ni vill rösta på mig klicka här
 
 Rösta på mig i årets grillmästare 2014
 
 
RÖDA VINBÄR OCH HALLON ISGLASS
(4 små glassar)
 
4 dl hallon
1 dl röda vinbär
1 dl vatten
3 msk honung eller 1 dl socker
 
GÖR SÅHÄR
Koka upp hallon,vatten, röda vinbär honung/socker
Sila bort kärnorna. 
Fyll upp dina glassar i pinnglassformar.
Frys ca 4 timmar eller mer tills det är klara.
 

Inlägget har 3 kommentarer

Grillad kladdkaka

03 Juli, 2014 - 20:34 / Dulce de leche och kola

 
 
 
 
 Jag tävlar i årets grillmästare 2014
                          
 
Baka en kaka på grillen? Ja, det går faktiskt! 
Passa på att göra en kladdkaka efter ni har grillmiddagen. Gör en kladdkakssmet och häll i en form, sätt kakan på grillen och på med grillocket. Min kaka tog ca 20 minuter men man får ha lite koll.
 
Visst är det härligt att grilla! All mat man grillar, oavsett om det är kött, grönsaker eller desserter, smakar så speciellt och gott. Vår familj grillar även på vintern, det ser nog rätt roligt ut när vi står ute och grillar när det snöar ute.hihi. 
 
En kladdkaka med dulce de leche, äpplen och valnötter. Mums! Den söta kolakrämen tillsammans med de syrliga äpplena blir en klokren kombination, och lite krispiga nötter på! Oh, jag är i himmeln. Jag valde att göra kladdkakan i en bakform och äpplena i aluminumfolie för att få ut maximalt ut av smakerna.
 
Servera gärna med en klick vaniljglass och grillat frukt. Man kan grilla ananas, jordgubbar, melon, kiwi ja bara fantastin sätter gränser.
 
Tänk på att inte ha för varmt på grillen för då bränns det lätt så det bästa är när det bara är lite glöd. 
 
KLADDKAKA
 
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
2 dl socker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
en nypa alt
 
1/2 burk dulce de leche (200 g)
2 äpplen med 1 msk vaniljsocker och 1 tsk kanel
1 näve valnötter
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält smöret. Låt svalna. Knäck i äggen.
Ta fram en annan bunke och lägg i alla torra ingredinserna.
Vispa ihop.
Smöra och bröa en form. (Jag brukar bröa med kakao)
Skala och skär äpplena. Strö på lite socker, vaniljsocker och kanel. Lägg i äppelskivorna i alumniumfolie som ett litet paket.
Lägg kladdkakan på grillgallret och äppelpaket för sig och lägg på locket. Låt det grillas ca 20 min. Den ska vara kladdig i mitten.
Direkt efter gräddningen så bre på ett lager dulce de leche och lägg på äppelskivorna och strö över hackade valnötter.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 10 kommentarer

Supersaftig nutella morotskaka

01 Juli, 2014 - 16:18 / Mjuka kakor

 
 
Det här är ett spännande recept på morotskaka, där nutella har smugit sig in bland ingredienserna. Som fyllning använde jag den klassiska philadelphiaostfrostingen fast jag har tillsätt lite vispad grädde i så den inte blir lika "tung".
 
Den här chokladtårtan är den saftigaste och godaste jag har gjort. Den är både luftig, saftig och otroligt god. Är du en chokladälskare så måste du prova denna.
Jag använde mig av engångspajformar för det går snabbare i ugnen och dessutom smidigare. Morotskaka tar rätt så långt tid i ugnen annars.
 
 
 
MOROTSKAKA 
20 cm form eller en gångsformar 10 cm
 
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl riven morot
2 tsk bakpulver
2 dl mjöl
1,5 dl kakao
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 tsk ingefära
en nypa salt
1 1/2 dl neutral olja
350 g nutella
1 tsk kaffe
 
CREAM CHEESE FROSTING
2 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
CHOKLADÖVERDRAG
200 g mörk choklad
1,5 dl grädde
1 tsk smör
 
DEKORATION
50 g valnötter
bär (körsbär och vinbär)
2 tsk florsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 160 grader.
Vispa ägg och socker i några minuter.
Riv morötterna och vänd ner i smeten.
Vänd ner resten av ingredinserna och rör om. (mjöl, kakao, kaffe, vaniljsocker, olja, kanel, ingefära, salt och nutella)
 
Häll smeten i en bröad form (15 cm) men går även bra med 20 cm. Eller använd engångsformar så går det snabbare.
Låt den graddas ca 50-60 min. Stick ner ett sticka och när den är torr är den klar.
 
Dela ev. kakan i tre delar.
Vispa upp vispgrädde och vispa i philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker.
Fördela för på varje lager.
 
Gör sedan chokladöverdraget.
Smält den mörka chokladen med vispgrädde och smör. Låt de svalna helt innan du häller på chokladen på din kaka.
Dekorera med hackade valnötter och bär. Sila på lite florsocker.
 
 
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Munkmuffins

30 Juni, 2014 - 11:40 / Kakor

 
 
 
 För mig är munkar mycket mer än en kaka, det väcks mycket minnen. När jag var liten åkte vi till nöjesparker varje sommar och där de hade munkar i alla möjliga smaker och formar, chokladdopp, strössel, vaniljkräm, glasyr!
 Härligt nygjorda munkar i kanelsocker doppade i choklad är en smak av himmel.
 
Kom ni ihåg när jag gjorde bombilonis? Bombilonis är som en fluffig munk med vaniljkräm.Oj, oj oj vilka bullar! Som ni kanske har förstått så älskar jag Italien. Varje morgon köper vi en påse bombolonis vid stranden och mumsar i oss.
 
De här munkmuffinsarna är inte så tokiga heller. De är fluffiga men ändå lite kompakta som munkar är. Efter gräddningen penslar man på smält smör med kanelsocker eller alternativt citronglaze på.
Munkmuffinsen smakar allra bäst samma dag som man har bakat dem.
 
 
 
MUNKMUFFINS
 (ca. 12 st)
 
212 g vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver (6 g)
en nypa salt
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
150 g smält smör
150 g socker
1 ägg
1,9 dl mjölk
 
KANELSOCKER
50 g smält smör
1 dl socker
1 tsk kanel
 
GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en bunke och tillsätt alla torra ingredienser (vetemjöl, bakpulver, salt, kanel, ingefära, socker)
Ta fram en annan bunke och tillsätt alla blöta ingredienser. (smör, ägg, mjölk)
Blanda ihop.
Baka 18-22 minuter.
Låt svalna.
 
Smält smör och pensla på bullarna.
Blanda socker och kanel och doppa bullarna i sockret.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 4 kommentarer


Arkiv



Kategorier