slide show

Sök i bloggen

Chokladkakor med färska jordgubbar

06 Juni, 2015 - 17:48 / Kakor

 
 
Idag känns det som sommaren har kommit här i Kristianstad. 25 grader är det i skuggan, utemöblerna är ute och ikväll väntas grillad mat och en frisk fruktsallad.
 
Den efterlängtade röda gubben är tillbaka. Årets första svenska skörd är bärgad och inleder en fyra månader lång säsong av jordgubbar med vispad grädde inmundigade i grönskande bersåer.
 
Idag bjuder jag på sega chokladkakor med färska jordgubbar på.
Jordgubbar och choklad är en smashhit!
Det man ska tänka på att skiva jordgubbarna väldigt tunt så det inte blir för mycket vätska på kakorna.  Jag använder mig av en äggdelare när jag delar mina gubbar, praktiskt och lätt:)
 
Ha en trevlig nationaldag!
 
 
 
CHOKLADKAKOR
 
350 g mörkt choklad
40 g smör
2 ägg
150 g strösocker (1 3/4 dl strösocker)
1 tsk vaniljsocker
35 g vetemjöl (0,6 dl)
1/2 tsk bakpulver
 
+ 10 st färska jodgubbar
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält chokladen i en kastrull på svag värme tillsammans med smöret. Ställ åt sidan
Vispa upp ägg, socker och vaniljsocker i ca.10 min.
Rör ner mjölet och bakpulvret. Häll sist ner chokladen.
 
Låt stå i kylen i 10 min.
 
Klicka ut en matsked på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på skivade jordgubbar.
Grädda i 175 grader i 8-10 min. Det ska vara mjuka när du tar ut dem. Låt dem vila 10 min på plåten.

Inlägget har 9 kommentarer

Mint chokladcheesecake med oreos

31 Maj, 2015 - 10:37 / Cheesecake

 
 
 
Jag älskar våren. Alla fantastiska färger, allt från blommor till växter. Det känns som dagarna blir längre och en
Nu längtar jag efter fläderblommorna, barnasinnet vaknar och likaså längtan efter en god syrlig fläderblomssaft.
 
Cheesecake är så fantastisk god dessert man kan variera i all oändlighet. Den här en klar favorit!
 
En fräsch cheesecake smak av mint med krossad mörkt choklad, som toppas av krispiga oreokex.
 
Den här mintcheesecake bjöd jag mina kollegor på igår. Jag fick kommentaren av min kollega att det var det godaste han någonsin har smakat. Då blir man så glad.
 
 
OREOBOTTEN
2 paket oreos
70 g smör
 
MINTCHEESECAKE
 
5 dl vispgrädde
en burk kondenserad mjölk 400 g
200 g philadephiaost
1 msk vaniljsocker
1 msk pepparmintsarom
200 g hackad mörkt choklad
 
TOPPING
1 paket oreos
 
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Krossa kexen i en matberedare eller förhand.
Smält smöret och blanda tilllsammans med kexen.
Tryck ut kexblandningen i en 24 cm form.
 
Vispa upp grädden till fyllningen.
Tillsätt kondenserad mjölk, vaniljsocker, pepparmintsarom, hackad mörk choklad och philadelphiaost.
Ställ i frys minst 5 timmar.
 
Dekorera med krossade oreos.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 7 kommentarer

Lyxig bröllopstårta smak av choklad

28 Maj, 2015 - 10:58 / Tårtor

 
Jag fick uppdrag av Kristianstadbladet att baka tre festliga avslutningar på tre olika fester.
Något som är lite mer nyttigt, något klassiskt och något extravagant.
 
Till sommaravslutningen blev det en rulltårtstårta med jordgubbsfrosting och till konfirmationen blev det en nyttig chokladpannacotta med färska bär.
 
Vill ni ta en titt på artikeln och recepten så hittar ni den HÄR
 
 
Till bröllopet så blev det en lyxig chokladtårta med chokladmousse, oreos, jordgubbar, bär och frukter.
Det som är gulligt på den här tårtan är att jordgubbarna som har doppats i choklad och är ett brudpar.
Du doppar bruden i vit choklad.
Brudgummen är först doppad i vit choklad, (in i frysen 5 min) sen doppar man jordgubben på sidorna i mörkt choklad så det blir som en kavaj. Sen tar du en liten tyll i en spritspåse och spritar en fluga och tre små knappar.
 

 

CHOKLADTÅRTA ONE BOWL CHOCOLATE CAKE

 

1.5 dl kakao

3.5 dl socker

3.5 dl mjöl

1.5 tsk bikarbonat

3/4 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3/4 tsk salt

2 ägg

1.5 dl hett vatten

1.5 dl mjölk

1/4 tsk vinäger (Vitvins eller äppelcider)

3 msk olja

2 msk starkt kaffe

 

CHOKLADMOUSSE

3 dl vispgrädde

180 g mörk choklad (går även bra med ljus)

 

CHOKLADSMÖRKRÄM

300 g smör

300 g mörkt choklad

1 dl kakao

1 msk vaniljsocker

1 msk starkt kaffe

2 dl florsocker

 

CHOKLADGANACHE

80 g mörkt choklad

1 dl grädde

10 g smör

 

DEKORATION

2 paket oreos (i tårtan)

500 g färska jordgubbar (i tårtan och uppe på tårtan)

björnbär, blåbär, kiwi

 

BRUDPARET

50 g vit choklad med 1 tsk olja

30 g mörkt choklad med 1 tsk olja

 

 

GÖR SÅHÄR

 

CHOKLADTÅRTA (20 cm form)

Sätt ugnen på 175 grader.

Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.

Tillsätt resten av ingredienserna och vispa med handvisp nån minut så att allt blandas. Smöra och bröa en form och häll i smeten. Grädda ca 30-45 min beroende på storlek. Ta ner en sticka och när den är torr är den klar.

 

CHOKLADMOUSSE

ta fram en kastrull och smält choklad och grädde (det får inte koka). Ställ in i kylen och låt den bli riktigt kall (helst över natten)

Vispa sedan upp med elvisp.

 

MONTERING

Dela kakan i tre olika bottnar.

Lägg på chokladmousse, varvat med oreos och hackade jordgubbar.

 

CHOKLADSMÖRKRÄM

Vispa upp rumstempererat smöret tills det blir vitt och pösigt. detta tar en stund ca. 15 minuter.

Tillsätt florsocker, vaniljsocker, kakao och kaffe och vispa 5 minuter till.

Smält mörkt choklad och häll i försiktigt i smeten och vispa lite till.

Täck tårtan med chokladsmörkrämen. Använd en spatel och försök att få det så slätt som möjligt. Låt tårtan stå i kyl 10 minuter.

 

CHOKLADGANACHE

Hacka chokladen och häll i en kastrull tillsammans med grädde och smör. När chokladen är smält är den klar.

Låt den svalna helt innan du häller på den på din tårta.

Häll försiktigt på chokladen. Låt stå minst 20 minuter i kyl.

 

BRUDPAR SOM JORDGUBBAR

Bruden doppas i vit choklad

Brudgummen doppas först helt i vit choklad (in i frysen 5 minuter) sen doppar du jordgubben i mörkt choklad på sidorna så det blir som en kavaj.

Ta fram en liten tyll med spritspåse och spritsa ut en fluga och tre små knappar.

Dekorera tårtan med brudparet, kiwi, jordgubbar, björnbär, blåbär eller vad du önskar.

 

 


Inlägget har 10 kommentarer

Krämiga toffifeebiskvier

26 Maj, 2015 - 16:23 / Kakor

 
 
Jag har faktiskt aldrig bakat biskvier, så det är hög tid att prova dessa kakor.
 
Världens enklaste botten med riven mandelmassa som blandas ihop med äggvita, varför krångla till det liksom.
I min smörkrämsfyllning tillsatte jag smält choklad och grovt hackad toffifee.
Men det går även att variera med ljust eller vitt choklad om man hellre föredrar det.
 
Efter en stund i frysen så doppade jag dessa i smält mörkt choklad och ringlade över vit choklad.
 
Receptet räcker till ungefär 20 st (kakorna är ca 3 cm)
 
MANDELBOTTEN
 
400 gram mandelmassa
2 äggvitor
 
TOFFIFEEFYLLNING
15 st grovt hackade toffifee
100 g mörk choklad
150 g smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
 
 
+
150 g mörkt choklad
50 g vit choklad
 
GÖR SÅHÄR
Riv mandelmassan och blanda ihop med äggvitan.
Spritsa ut 3 cm runda kakor.
Grädda i 175 grader 10 minuter.
 
Smält chokladen i micron eller över vattenbad.
Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker, äggulor, smält choklad och hackade toffifee.
Bred eller spritsa ut smörkrämen på mandelbottnarna.
Låt stå kallt 10 minuter.
 
Smält mörkt choklad och doppa i.
Ringla över vit smält choklad.
 
 

Inlägget har 6 kommentarer

Hemmagjort violsocker

18 Maj, 2015 - 14:02 / violsocker


Våren är här på riktigt!
 
Alla vårblommor har slagit ut från buskar och träden, nu längtar man ännu mer till sommaren.
 
Min trädgård är full av färgglada, ätbara violer som jag gör använder till att göra violsocker.
Du mortlar bara socker och violer så är det klart.
Du förvarar burken i rumstemperatur och den håller sig i flera veckor, man får tänka på att skaka lite då och då bara.
 
Det är viktigt att det är vilda blommor från trädgård eller skog. Tänk på att tvätta blommorna först innan du börjar mortla. Det är även gott att mortla i lite citronskal eller vaniljstång.
 
Vad kan du använda detta till sen då? 
Ja du kan strö sockret på dina bakverk som cupcakes, kakor, eller kan du göra en sirap av det här och använda i glass eller i din milkshake.
Jag tänkte jag skulle testa mitt socker i glass, pannacottakanske o i teet.
 
 
 
VIOLSOCKER
2 dl nyplockade luktviolblommor
1 dl strösocker
Rensa bort det gröna från blommorna. Strö 1/3 av sockret och hälften av luktviolerna i morteln och mal tills violerna finfördelats och nästan helt sugits upp av sockret. Fyll på med resten av blommorna och successivt resten av sockret under fortsatt malande så att violbladen mals ordentligt och fördelas jämnt i sockret. Den färdiga blandningen ger knappt 1,2 deciliter violsocker bör förbrukas inom några veckor.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 12 kommentarer

Livsfarlig morotskladdkaka

13 Maj, 2015 - 12:20 / Kladdkakor


Det börjar bli varmare i luften, igår gick vi faktiskt med bara t-shirt, det märks man har fyllts med mer energi från solens strålar för att jag står väldigt ofta i köket haha. Mer än vanligt alltså.
 
Jag var inne på bloggen Dessertordisaster som drivs av två tjejer. En blogg som jag verkligen gillar.
Mysigt, enkelt och härliga recept.
Jag fastnade för ett recept då de hade bakat en morotskakakladdkaka. Morotskaka och kladdkaka, inget kan gå fel liksom. hehe.
Jag hade rätt! Vilken kladdkaka!
 
Min son frågade om vi kunde äta denna kaka varje dag, hmm.. kan ju diskuteras.
Jag gillar faktiskt denna kladdkaka bättre än morotskakan för det är kladdigt, saftigt och mer smakrikt.
 
 
 
MOROTSKAKAKLADDKAKA
 

150 g normalsaltat smör

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 dl farinsocker eller ljust muscovadosocker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

1 krm malen ingefära

1 krm salt

120 g finrivna morötter, urkramade ca 1,5 dl rivna morötter

 

CREAM CHEESE FROSTING

200 g philadelphiaost

2 msk mjölk

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret

Rör ihop ägg, socker, farinsocker, vaniljsocker, kanel, kardemumma, salt, kardemumma, ingefära, mjöl och rivna morötter . Rör försiktigt, inte för mycket.

Tillsätt de smälta smöret.

Smöra och bröa en 20 cm form. (Går bra med 24 med men ha den mindre i ugnen då)

Häll i smeten.

Grädda ca. 15 minuter. Stick ner en sticka. Den ska vara torr i kanterna och kladdig i mitten.

 

Rör ihop Philadelphia, vaniljsocker, mjölk, vaniljsocker och florsocker med elvisp tills smeten går ihop till din frosting.

Bre på din kladdkaka, njut!

 

 

Inlägget har 23 kommentarer

Pannacottapaj med rabarber

12 Maj, 2015 - 19:07 / Pajer


Visst är det ett vårtecken av den läckrare sorten när rabarberns späda stjälkar skjuter upp ur marken.
Det är  något speciellt att gå ut i sin egen trädgård och
plocka sin egen rabarber och sedan göra något gott av dem.
 
Den här gången blev det en pannacottapaj.
Ljuvligt färsch men ändå lätt söt pannacotta med smak av vit choklad och vit choklad med syrliga rabarber på toppen. Både för att bryta av med något syrligt mot det lena och söta.
 
Jag använde mig av små minipajer men det går lika bra att göra pajen i en stor pajform. Om ni inte vill ha rabarber går det precis lika bra med jordgubbar eller något annat syrligt.
 
PAJSKAL
 
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
en nypa salt
0,5 dl florsocker
 
PANNACOTTA
 
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 blötlagda gelatinblad
200 g hackad vit choklad
 
ROSTADE RABARBER
1st stor rabarber
2 dl strösocker
1 tsk honung
1 tsk vaniljsocker
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Nyp ihop alla ingredinser till pajskalet Låt den vila 30 minuter.
Grädda i ugnen 175 grader ca. 15 minuter. (Jag använde fyra minipajer men receptet är till en stor pajform)
 
Koka upp din pannacotta
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljsocker.
Tillsätt de blöta gelatinbladen och hackad choklad.
När chokladen är smält så är den klar.
Låt pannacottan  svalna helt innan du tillsätter den i de färdig gräddade pajskalet.
Låt stå i kylen minst 4 timmar.
 
Ta fram en stekpanna till de rostade rabarbern. Skär långa remsor och tillsätt i stekpannan tillsammans med sockret, honungen och vaniljsockret.
Låt de bli en aning mjuka (ca 5-10 minuter) Smaka av tillsätt ev. mer socker
Lägg på rabarbern på din pannacotta och ringla på lite mer honung
 
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Himmelska rulltårtstårtor

11 Maj, 2015 - 10:33 / Tårtor

 
Det närmar sig sommar och det är dags för sommaravslutningar. Då tänker jag direkt på rulltårtor! En rulltårtsbit med en klick grädde och en jordgubbe på toppen.
Jag har gjort en annorlunda rulltårta som har rullats på bredden istället för längden, så blev det som en tårta istället. Jag fick inspirationen av fantastiska Linda som har bloggen call me cupcake. Har ni inte kikat in hos henne? Jo tänkte väl hihi
Frostingen har även baka med Frida haft på sin blogg. Den är verkligen himmelsk! Den är smidig, somrig, och frisk i smaken.
 
Jag har gjort två stycken varianter.
 
Den första är en rulltårta som smakar som kanelbullar.
Den smakar som kanelbullar fast lite mer luftigare i konsistensen. Det är så praktiskt att göra rulltårta, man har ju inte alltid tid att göra kanelbullar så då kan man göra denna varianten som går på 10 minuter.
 
Den andra varianten är en jordgubbsrulltårta. Inne i rulltårtan så tog jag på ett lager äppelmos och runt om spacklade jag med en jordgubbsfrosting men det går lika bra med hallonsylt.
 
Receptet på rulltårtan har min mormor använt när hon har gått i skolan, de tycker jag är helt fantastiskt att jag kan sprida det vidare.
 
KANELBULLSRULLTÅRTA

3 ägg

2 dl strösocker

2 msk vatten

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

en nypa vaniljsocker

1 tsk kanel

 

ÄPPLEFYLLNING

0,5 kg äpplen

3 dl strösocker

3 msk vatten

1 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

 

VANILJFROSTING

3 dl vispgrädde

100 g philadelphiaost

1 msk vaniljsocker

2 dl florsocker

1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,5 tsk kanel

 

GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa upp ägg och socker vitt och pösigt.

Vänd ner vatten, bakpulver, vaniljsocker, kanel och mjöl och rör så lite som möjligt.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt (30x40cm)

Baka mitten av ugnen ca 5 minuter. (håll koll det går snabbt)

Ta fram ett bakplåtspapper till och strö ut strösocker.

Dra bort bakplåtspappert som kakan har gräddats på.

Skär ut 10 cm långa remsor och bre genast på äppelmosen (skär längs bredden på tårtan) Skär fyra lika breda remsor på längden. Börja rulla ihop en av remsorna och "lappa" efter med resterande tre.

 

ÄPPELMOS

Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare.

Ta fram en kastrull och tillsätt vatten, kanel, vaniljsocker och socker låt det koka ca. 20 min tills äpplena är mjuka.

Mixa äpplena eller kör i matberedare.

Smaka av. Tillsätt ev. mer socker om det önskas

 

VANILJFROSTING

Vispa upp grädde hårt i en bunke.

Tillsätt philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker, vaniljpulver och kanel och vispa lite till.

Strö på pärlsocker på rulltårtan.

Sedan spackla vaniljfrosting runt om tårtan. Strö på pärlsocker och dekorera med blommor.

 

 
 
RULLTÅRTA MED JORDGUBBSFROSTING
 

RULLTÅRTSTÅRTA

3 ägg

2 dl strösocker

2 msk vatten

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

 

ÄPPLEFYLLNING

0,5 kg äpplen

3 dl strösocker

3 msk vatten

 

JORDGUBBSFROSTING

3 dl vispgrädde

100 g philadelphiaost

1,5 tsk vaniljsocker

1,5 dl florsocker

3 dl färska hackade färska jordgubbar

GÖR SÅHÄR

Rulltårtan

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa upp ägg och socker vitt och pösigt.

Vänd ner vatten,bakpulver och mjöl och rör så lite som möjligt.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt (30x40cm)

Baka mitten av ugnen ca 5 minuter. (håll koll det går snabbt)

Ta fram ett bakplåtspapper till och strö ut strösocker.

Dra bort bakplåtspappert som kakan har gräddats på.

Skär ut 10 cm långa remsor och bre genast på äppelmosen (skär längs bredden på tårtan) Skär fyra lika breda remsor på längden. Börja rulla ihop en av remsorna och "lappa" efter med resterande tre.

 

ÄPPELMOS

Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare.

Ta fram en kastrull och tillsätt vatten och socker låt det koka ca. 20 min tills äpplena är mjuka.

Mixa äpplena eller kör i matberedare.

Smaka av. Tillsätt ev. mer socker om det önskas

 

JORDGUBBSFROSTING

Vispa upp vispgrädde hårt i en bunke.

Vispa i philadelphiaost, vaniljsocker, florsocker och grovt hackade jordgubbar. Täck rulltårts tårtan med frostingen och dekorera med färska jordgubbar och blommor.

 

 

 

 

 


Inlägget har 19 kommentarer

Carrotcake cheesecake

05 Maj, 2015 - 14:29 / Cheesecake

 
 
 
De flesta håller väl med om att cream cheesefrostingen är den bästa delen av morotskakan, det verkar vettigt att ersätta den med ett tjockt lager av krämig cheesecake.
 
Två av mina favorit kakor samlas för att göra den ultimata muffinsen, en saftig morotskaka med en krämig cheesecake kan ju inte bli annat än bra.
Om du gillar morotskaka eller cheesecake, måste du prova det här!
 
Det är en elegant dessert som jag är säker på att den kommer imponera på gästerna.
Jag tillsatte lime i cheesecaken för frisk smak, men självklart går det att utesluta.
Vid serveringen så hällde jag över lite vit choklad som gifte sig samman med morotskakan och cheesecakefyllningen.
 
 
MOROTSKAKA
(ca.10 st muffins beroende på storlek)
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
en nypa salt
0,70 dl neutral olja
2,5 dl rårivna morötter
 
 
CHEESECAKEFYLLNING
 
200 g philadelphiaost
2 dl socker
2 msk mjöl
1 ägg
 1 tsk vaniljsocker
1 tsk pressad lime
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter.
 
Blanda sedan cheesecakefyllningen i en annan bunke.
Blanda ihop philadelphiaost, socker, mjöl, vaniljsocker och pressad lime. Knäck sedan i ett ägg och rör ihop.
Ta fram muffinsformar.
Varva morotskakssmeten och cheesecakefyllningen.
 
In i ugnen ca. 20-30 minuter beroende på muffins storlek.
Stick ner ett sticka i muffinsen och när den är torr är den klar.
Om du önskar vit choklad så smält bara chokladen och ringla över morotskakscheesecaken.
 
 
 

Inlägget har 28 kommentarer

Äppelpaj kladdkaka med krispigt kaneltäcke

21 April, 2015 - 11:59 / Kladdkakor


Jag erkänner. Jag är kladdkaksberoende.
 
Jag tänker ständigt på kladdkakor, hur man kan få fram annurlunda kladdkakor, hur man kan få recepten bättre osv. Jag kan vakna mitt i natten och komma på en grym grej som jag måste prova när jag vaknar.
 
Har jag blivit knäpp, haha, kanske en smula..
 
Den här kladdkakan är som kanelbullskladdkakan fast med äpplen i och ett krispigt kaneltäcke.
Servera med vaniljsås eller grädde så blir det fantastisk gott.
 
Nu ska jag ta en kopp kaffe i det fina vädret och mumsa i mig en bit äppelpajs kladdkaka.
 
Trevlig tisdag!
 
ÄPPELPAJS KLADDKAKA
 
120 g smör
1,3 dl socker
2 ägg
1 msk äkta vaniljsocker
1 msk kanel
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
 
+
3 äpplen
 
+
2 msk kanel, 1 dl socker
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Ta fram en bunke och knäck i äggen, tillsätt socker, vaniljsocker, kanel, mjöl och salt.
Rör sedan tillsammans med de smälta smöret.
 
Häll smeten i en form. Skala äpplena, skär i skivor och lägg i.
Blanda ihop socker och kanel och strö över kladdkakan.
 
Bröa och smöra en form 20 cm. (funkar även med 24 cm, fast ha kakan mindre i ugnen bara ca. 10 min)
 
Grädda ca. 15 minuter
 
 
 
 
 

Inlägget har 36 kommentarer

Len Noggercheesecake

20 April, 2015 - 16:03 / Cheesecake


Vilket väder vi har idag!
 
Vi har hela 18 grader i Kristianstad, helt otroligt i april!
När solen kommer fram blir jag alltid sugen på glass. Glass i alla sorters former! Syrligt, chokladigt, kakigt etc.
 
Förresten jag ska vara med i Sveriges radio nu på onsdag mellan 10.30-11.30. Glöm inte lyssna då. Jag kommer prata om min blogg och om glass.
 
Här har vi en len cheesecake som smakar som glass som är både len och mjuk i konsistensen. Denna cheesecake smakar härlig vanilj och inne i glassen finns en hemlig nougatgömma.
Precis som noggerglassen!
Uppe på glassen så är det smält mörkt choklad och mjölkchoklad.
 
 
NOGGERCHEESECAKE
 
3 äggvitor
2 äggulor
1,5 dl strösocker
200 g philadelphiaost
3 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
 
NOUGATGÖMMA
 
150 g nougat
 
+50 g mörkt choklad och 100 g mjölkchoklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp äggvitorna.
Ta fram en annan bunke och vispa upp äggulor, vaniljsocker och vanligt socker ca 2 minuter.
Vispa upp grädde i en annan bunke.
Vänd ner äggulesmeten i äggvitorna och sedan vänd ner grädden och philadelphiaosten i en och samma skål.
 
Ta fram en önskad form och häll i smeten. Jag använde en brödform.
Avsluta att lägga på nougat på smeten.
 
Frys minst i 5 timmar.
 
Ta ut den från formen
 
Smält mörkt choklad och mjölkchoklad i ett vattenbad.
Häll över på din cheesecake.
 
 
 
 
 

Inlägget har 20 kommentarer

Att bara vara på Gullmarsstrand

18 April, 2015 - 16:56 / Allmänt

 
 
En tidig onsdagsmorgon tog jag och familjen bilen till Gullmarsstrand som ligger i Fiskebäckskil vid Lysekil. Det är ett hotell med en fantastisk utsikt, god mat och tankero.
Deras tanke med hotellet är att bara vara och finna ro. De har en bastu precis vid vattnet som har en stege ut direkt i vattnet.
 
Gullmarsstrand har ljusa, luftiga restauranger som har en slående havsutsikt, inbjuder till både bröllop och fest med stil och elegans. Deras menyer utgår från lokala råvaror och följer årstidernas variationer. Maten kommer ifrån havets delikatesser i fokus på fisk och skaldjur.
 
På kvällen gick vi till hotellets restaurang och vi beställde en fantastisk musselsoppa. Det var helt klart den godaste soppa jag någonsin har smakat!
En helt otroligt rund smak och en lagom smak av skaldjur, otroligt snyggt upplagt, även min 4 åriga son älskade detta
Jag kommer att drömma om den här soppan länge, länge.
Till huvudrätt beställde vi oxfilé med potatis och grönsaker och min man beställde flundra. Lika bra var det! Helt otroliga smaker på en tallrik.
 
Jag måste även berömma serveringspersonalen som var otroligt kunniga och tog väl hand om både vuxna och barn och även till de otroligt proffsiga kockarna.
 
Vill ni boka det här fantastiska hotellet så klicka in er HÄR
Ni kan även hitta deras facebooksida HÄR
och deras instagram HÄR
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Citronpannacotta paj med lakrits sås

09 April, 2015 - 12:18 / Pajer

 
 
 
 
Igår hade vi en fantastisk dag, det var 15 grader ute och solen sken så skönt.
Jag och min son Vincent tog picknickkorgen och mötte upp min syster och hennes pojkvän i Åhus som ligger utanför Kristianstad. 
Min systers pojkväns föräldrar har ett helt fantastiskt sommarhus som ligger precis vid havet. Köket är helt fantastiskt, ett gammalt kök med en fantastisk spis. Som jag har längtat efter att fotografera där och igår blev det äntligen av.
 
Det här är en krämig citronpannacottapaj med en len lakritssås som toppas med violer.
 
Citron och lakrits är mina favoritsmaker tillsammans. De syrliga lyfter upp den salta lakritssåsen. Ja ni måste prova själva!
 
 
 
CITRONPANNACOTTA
 
BOTTEN
 
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 äggulor
0,5 dl florsocker
 
FYLLNING
 
3 st gelatinblad
1 citron
1 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
 
LAKRITS SÅS
 
3 msk lakritspulver
1 dl grädde
1 dl mörk sirap
1 msk socker
40 g mörkt choklad
15 g smör
 
 
GÖR SÅHÄR
Börja med botten till pajen.
Nyp ihop smör och mjöl. Tillsätt äggulor och florsocker. In i kylen 15 minuter.
Kavla ut och sen grädda pajen 15 minuter i 175 grader.
 
Citronpannacotta
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll grädden och mjölken i en kastrull och låt bli varmt. 
 
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt strösocker, vaniljsocker och riv ner skal från en citron och tryck ut saften från 1/2 citron och rör till det löst upp sig.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen.
Låt pannacottan svalna och häll sedan upp i de färdiggräddade pajskalen.
Låt stå i kyl minst 2 timmar.
 
Lakritssås
Tillsätt alla ingredinser i en kastrull. Låt det småkoka. Min tog ca 12 minuter. När den är en aning trögflytande är den klar. Häll på såsen på pannacottapaj.
 

Inlägget har 4 kommentarer

Påskefterätt- chokladskålar med citron pots de creame

01 April, 2015 - 20:10 / Högtider


Påskriset är uppe, tulpanerna blommar och det är fjädrar i träden så nu är påsken välkommen till Kristianstad.
 
Om ni inte har bestämt påskefterätten har jag ett förslag, chokladskålar med en krämig citronkräm och en klick vispgrädde.
Chokladskålarna är lätta att få till. Det du behöver är mörkt choklad och ballonger. Klicka in på den här länken så förklarar den mer: https://www.youtube.com/watch?v=k71g_GojFQ0
 
En annan bra förklaring hittar du på www.bagerskan.se
Chokladskålarna kan du fylla med vad du vill, glass, grädde, kräm, eller färska bär
 
När chokladskålarna hade varit i frysen 15 minuter fyllde jag de med en himmelsk citronkräm.(Receptet kommer ifrån Donna Hay)
Citronkrämen är så fantastisk! Krämig, lagom syrlig och tillsammans med en klick grädde, jamenvisst!
 
CHOKLADSKÅLAR
 
300 g mörk choklad
6 st små ballonger
 
POTS DE CREME CITRON
 
5 dl vispgrädde
110 g socker (1 dl strösocker)
60 ml citronjuice
Rivet skal från 1 citron
 
 
 
GÖR SÅHÄR
 
 

Blås upp 6 ballonger lite grann. Doppa toppen av ballongen i chokladen tills den är täckt av ett jämnt lager choklad. Se till att chokladen inte är för varm så ballongerna smäller.

Ta fram ett bakplåtspapper och gör en rund ring med choklad och tryck till ballongen. In i frysen minst 15 minuter.

Klicka in på den här länken så förklarar den mer: https://www.youtube.com/watch?v=k71g_GojFQ0
 
 
Sedan gör du citronkrämen.
 
Ta fram en kastrull och koka upp socker och grädde i ca 3 minuter.
Tillsätt citronjuice och citronskal. Sänk värmen (kokar lätt över) och låt det småkoka och rör då och då i ca. 20 minuter. När krämen börjar bli tjock så är den klar. Detta tar mellan 20-30 minuter.
 
Låt krämen stå ca. 3 timmar i kylen
Lägg på krämen i dina chokladskålar och lägg på en klick vispgrädde, bär eller chokladägg.
 
 
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Browniekaka med ferrero rocher

27 Mars, 2015 - 11:15 / Kladdkakor

 
 
 
Äntligen är det fredag.
Här på fredagarna brukar vi ha ett lugnt fredagsmys med popcorn, lite godis, plockmat och se på let´s dance.
 
De här fredagsmyset lyxar vi till det lite extra.
En kladdig brownie fylld med ferrero Rocher som toppas med kokos, blommor och bär. Det blir härligt krispigt av pralinen så det blir så krämigt i munnen.
 
Jag bakade mina brownies i vanliga bullformar men sen satte jag i kakan i en lerkruka. Lite roligt serveringsalternativ och passar nu till påsk.
 
BROWNIE
(ca. 8st)
 
100 g smör
2 ägg
100 g mörkt choklad
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
1 msk kaffe
 
+
8 st ferrero Rocher
 
+
Hallon, röda vinbär, tulpaner, kokosflingor
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält smöret.
Rör ihop torra ingredienserna (kakao, vaniljsocker, socker, mjöl)
Häll i smöret och kaffet och knäck i äggen.
Smält den mörka chokladen och häll i smeten och rör om till en smidig smet.
Häll i 2/3 smet i formar.
Tryck ner en ferrero rocher i varje kaka
Grädda ca. 8-10 minuter 175 grader. (Den ska vara kladdig i mitten)
Dekorera valfritt med blommor, kokos, bär eller
kanske lite påskägg till påsk
 

Inlägget har 7 kommentarer

Ljuvlig riesen och chokladpaj

23 Mars, 2015 - 15:20 / Pajer


Riesen är en väldigt använt godis inom min familj, jag har alltid några liggandes hemma i skafferiet.
Dem funkar till en fredagskväll såsom till en kopp kaffe.
 
Den som inte har provat riesenkolorna har verkligen något att se fram emot: mörk choklad utanpå, kraftig chokladkola inuti, så du får tugga och njuta riktigt länge.

Här har vi en chokladmördeg tillsammans med en krämig chokladfyllning med riesenkolor. Till serveringen är det gott med en klick grädde och färska bär.
 
CHOKLADMÖRDEG
 
100 g smör
0,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
 
FYLLNING
 
20 stycken reisen
100 g mörkt choklad
0,5 dl mjölk
 
GÖR SÅHÄR
 
Skär smöret i tärningar.
Blanda hastigt ihop socker, vetemjöl och kakao.
Slå in degen i plastfolie och låt den stå i frysen i 5 minuter. Kavla ut degen och tryck ut massan i valfria formar. Jag använde väldigt små formar 12 cm. Då räckte det till 5 stycken minipajer.
Grädda i ugnen 10 minuter 175 grader.
 
Ta fram en kastrull och lägg på en värmetålig skål och smält riesen, mörkt choklad och mjölk tillsammans. När chokladen har smält så häll fyllningen i pajformarna.
Grädda i ugnen i 10 minuter 175 grader.
Låt det stå kallt minst 1 h innan servering. Om ni gör pajen dagen innan så ta upp pajen 30 minuter innan den ska ätas.

Inlägget har 7 kommentarer

Påskförrätt- Kräftcheesecake i glas

15 Mars, 2015 - 10:04 / Mat

 
Jag bara älskar högtider.
 
Att pynta hemmet efter olika högtider är så mysigt och roligt. Jag har satt upp påskgardinerna, börjat planera för påsken och påskriset är inhandlat .
Vi är väldigt traditionella i vår familj. Det är den traditionella laxen, ägghalvorna och mormors underbara fiskgratäng. Men i år tänkte jag prova något nytt till påskbordet.
 
Röran serverar jag i små glas istället för en hel tårta. Ett lättare alternativ och det går på ett kick. Det man ska vara försiktig med är att vispa för mycket då kan den bli för lös.  
 
Min fyra åriga son och hans vänner smakade på det här och dem älskade det! Så förrätten kan även passa för stora och små.
 
Cheesecakefyllningen är gjord på philadelphiaost, gräddfil, Creame fraiche, lime och citron, löjrom,dill och kräftor. Citronen och limen fräschar upp så bra och bryter av den neutralen philadelphiaosten.
 
Om man vill göra en cheesecakstårta så behöver man tillsätta fem stycken gelatinblad så inte allt säckar ihop.
 
KRÄFTCHEESECAKE
(4-6ers)
 
4 skivor mörkt bröd
 
2 dl fet cream fraiche
1 dl gräddfil
200 g philadelphiaost
1 burk löjrom
3 msk dill
1 dl hackade kräftstjärtar
1/2 citron
1 lime
 
Dekoration
Kräftstjärtar
citron
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram 4-6 stycken glas beroende på hur mycket du vill ha i glasen.
Smula mörkt bröd i botten.
 
Ta fram en bunke och tillsätt cream fraiche, gräddfil, philadelphiaost, löjrom, dill, hackade kräftor, saft från 1 citron och lime. Rör så lite som möjligt.
Placera ut i glasen.
Dekorera med fler kräftstjärtar och en skiva citron.
 

Inlägget har 6 kommentarer

Oreocheesecake

14 Mars, 2015 - 08:51 / Cheesecake

 
 
Jag stod och velade länge innan jag kom fram till vad jag skulle baka men sen när jag hittade ett oreopaket i skafferiet så var det självklart att jag skulle göra en oreocheesecake.
 
Jag har länge suktat efter cheesecake med oreos så nu tog jag tillfället i akt. Så är ni lika galna i oreos som jag så måste ni prova denna cheesecake.
Oreocheesecake är en fryst variant så den smakar nästan som glass fast krämigare.
 
Resultat blev en krämig och len cheesecake med oreocrunch med jordgubbar på toppen. Det är ett enkelt recept så det är bara att vispa ihop lite ingredienser och vända ner kaksmulor.
Jag valde att inte göra någon kakbotten men det går utmärkt att ha en botten på oreos eller digestivekex.

OREO CHEESECAKE
 
300 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 äggulor
1 paket oreos (150 gram)
 
GANERING
Jordgubbar
ett paket oreos
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp vispgrädden. Vänd ner philadelphiaosten och vispa lite till.
Ta fram en annan bunke och vispa upp äggulor och strösocker och vänd ner i grädden.
Krossa oreos och vänd ner.
 
Ta fram en 24 cm form och häll i smeten. Låt stå i frys minst 4 timmar.
Pynta med oreos, jordgubbar, o blommor.
 

Inlägget har 9 kommentarer

Dumlefondant

10 Mars, 2015 - 19:24 / Choklad

 
 
Här har vi något för chokladälskaren!
En chokladfondant med rinnig choklad och dumle som du serverar med en klick vispgrädde eller vanlijglass.
 
Det är svårt att ge exakt tid tid hur länge den ska vara i ugnen för alla ugnar är olika. Men jag brukar ta ut min när man ser att den dallrar i mitten. Sedan låter man den vila två minuter i formen sen trycker man ut den. I mitten ska de vara en rinnig och krämig och inte genomgräddad.
 
Den kan stå i 2 dygn i kyl innan du gräddar dem. Det blir 6 stycken normalstora fondanter av receptet.
Fondanten är godast helt nygräddad men den funkar som kall med.
 
 
 
CHOKLADFONDANT
 
 100 g smör
100 g mörk choklad
1 dl socker
1 dl mjöl
2 ägg
3 äggulor
1 msk kaffe
1 msk neutral olja
2 msk kakao
 
6 dumle
uppvisad vispgrädde till servering
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp rumstemperat smör med socker.
Smält chokladen och rör ner i smörblandningen.
Vispa upp äggen och äggulorna i en annan bunken lite lätt och häll i smörblandningen.
Tillsätt silat mjöl, kakao, kaffe och olja.
Rör ihop till en jämn smet.
Smöra och bröa små formar. Häll smeten i formarna och stick i en dumle.
  
Grädda 200 grader ca. 8 minuter.
 
 
 
 
 

Inlägget har 39 kommentarer

Hemmagjord chailatte

06 Mars, 2015 - 14:32 / Lemonad och drycker

 
 
 I veckan har jag varit och bakat i ett café som heter Café Haack som ligger i Broby i Skåne. Där bakade jag mina tofffifee cupcakes med nutella och rocky road cookies.
Det var otroligt roligt att baka på ett café och det kändes som jag levde i en dröm.
 
Caféet var dansk inspirerat som serverade smörrebröd, weinerbröd, petit choux, starka ostar etc. Jag fick smaka smörrebröden med räkor och en med rödspätta, otroligt gott!
 
De serverade även supergott kaffe och chai te. Chai är ett te som är smaksatt med kanel, ingefära, kardemumma, muskot, och stjärnanis. Jag fick genast inspiration att testa göra en hemmagjord chailatte sirap. Jag lät sirapen småkoka i en halvtimme så smakerna blir mer tydligare och starkare.
 
Sen är det bara att vispa upp mjölk som blir skum och häll upp i ett glas med chailattesirap och pudra på lite kanel eller kardemumma.
 
Av sirapen gjorde jag en chailatte pannacotta. Jag gjorde en vanlig pannacotta och sen tillsatte jag min sirap. Efter pannacottan hade stelnat så tog jag även lite till sirap på toppen. Mums!
 
 
 
CHAILATTE
 
1 liter vatten
3 msk svart te (eller 5 påsar svart te eller earl gray)
en liten bit ingefära
1 msk hela kardemummakärnor
6 stycken kanelstänger (15 cm långa)
6 stycken stjärnanis
1 tsk torkad muskotnöt
2 msk honung
1,5 dl farinsocker eller rörsocker
1/2 vaniljstång
4 stycken kryddpepparkorn
 
GÖR SÅHÄR
Mät upp vattnet och häll i en kastrull
Häll alla ingredinser i en kastrull och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det småkoka minst 30 minuter.
Sila av alla kryddor.
Sirapen blir något lösare än vanlig sirap.
 
Vid servering så vispa upp mjölk med elvisp och blanda tillsammans med chaisirapen. Jag använde ca. 25 procent av sirapen och sedan resten med skummad mjölk. Strö över lite malen kanel.
 
CHAI LATTE PANNACOTTA
 
3 gelatinblad
2 msk chai latte sirap
1,5 tsk vaniljsocker eller en vaniljstång
0,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
 
GÖR SÅHÄR
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll grädden och mjölken i en kastrull och låt bli varmt. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt strösocker, vaniljsocker/vaniljstång och låt koka upp. Låt dra i någon minut.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen. Låt pannacottan svalna.Häll sedan upp pannacottan i portionsglas och låt stelna i kylen i ca 3 timmar.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 5 kommentarer

Fototips

02 Mars, 2015 - 10:36 / Fototips

 
 
Jag får många mail om fotografering. Hur man får till bra bilder, vad jag har för kamera, och om ljussättning etc.
Så jag tänkte jag gör ett inlägg om lite tips om fotografering och styling.
 
Jag har en Canon eos 700 d med ett 18-15 mm objektiv. Jag är så nöjd med Canon, det blir fina skarpa bilder, den är lätt att förstå och ger bra kontraster i bilden.
 
Det finns inga genvägar utan det gäller bara att öva och öva och öva lite till. Lek med bländaren, iso och slutartiden tills du är nöjd.
Bilden ovan är det 3 år emellan. Bilden till vänster är ifrån bloggen april 2012 och bilden till höger är från i år.
 
Det man ska akta sig för är att inte ha för hög iso för då blir bilderna lätt brusiga. Ju högre ISO desto ljusare blir det men bilden blir även mer brusig så mitt tips är att: Fota i dagsljus
 
Jag fotar alltid när det är halvmolnigt och lite ljus ute. För starkt ljus blir inga bra kontraster och om det är för mörkt ute så blir det brusiga foton.
Fota inte med blixt. Det blir fula bilder och inte så snygga skuggor, så det hoppar vi!
 
Det är bra att ha ett stativ så kameran är stilla. Jag fotar alltid manuellt så då kan kameran vara känslig om inte kameran är helt stilla.
 
Det behövs inte så mycket redigering utan det man behöver är att öka kontrasten, öka skärpan och ev. minska eller höja färgen. Jag använder ett gratis rederingsprogram som heter photoshape.
 
Sen har vi ju instagram där finns olika filter man kan använda. Ni vet väl ni kan hitta mig där? Klicka här
 
Åk till olika secondhandbutiker, loppis eller hem till mormor där finns oftast härlig rekvisita. Ibland gör rekvisitan hela bilden.
 
Hoppas jag har kunnat göra det lite mer klart för er, annars får ni fråga
 
Trevlig vecka!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Kolabakelser

27 Februari, 2015 - 16:15 / Kakor

 
 
Nu i veckan har vi laddat upp med D-vitamin, det har varit solsken och hela 8 grader ute, känns helt sjukt när det bara är Februari. Men jag klagar inte hehe.
 
Jag älskar smörkolasåsen tll bakelsen dessutom är den väldigt enkel. Inget kulprov behövs och dessutom tar den bara 10 minuter att göra.
 
Bakelsen är en krispig småkaka som smakar kanel och vanilj och tillsammans med smörkolan och en klick grädde blir det en fantastisk kombination. Jag tycker kakan påminner om twix.
 
KANELKAKA
 
120 g smält smör
2 msk ljus sirap
2 dl socker
1 ägg
en nypa salt
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
1 tsk bakpulver
3,5 dl mjöl
 
SMÖRKOLA
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
 
+
3 dl grädde
valfri frukt
 
GÖR SÅHÄR
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa dina formar.
 
Smält smöret och låt svalna.
 
Ta fram en bunke och tillsätt de torra ingredinserna (mjöl, salt, vaniljsocker, kanel och bakpulver)
Vänd ner ägget och de smälta smöret. Knåda till en smidig deg.
  
Tryck i degen i formarna väldigt tunt. Stick hål i mitten av kakan hjälp av en gaffel.
 
Grädda 8-10 minuter eller tills de blir en aning bruna.
Låt svalna och slå ut från formarna.
 
 Ta fram en kastrull till din kola.
Tillsätt socker, vispgrädde, sirap och vaniljsocker.
Låt det koka upp och sänk värmen en aning. Koka i 5 min.
Tillsätt smöret.
När såsen börjar bli tjock och det blir ränder i kolan så är den klar.
Låt svalna.
 
Lägg på en sked med kola på kakorna.
Vispa upp vispgrädde och spritsa ut.
Lägg på valfri frukt.
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Hemmagjord mandelmassa

16 Februari, 2015 - 17:58 / Godis och Praliner

 
 
Fettisdagen är imorgon!
 
Jag har laddat upp med en massa semmelbullar här hemma tillsammans med en hemmagjord mandelmassa och fluffig grädde.
 
Det är superlätt att göra sin egen mandelmassa. Du skållar mandeln och tar bort skalen, mixar ihop tillsammans med socker, florsocker och äggvita. Done!
 
Det bästa med att göra saker själv är att man vet vad som finns i och dessutom så är det så mycket godare. Om du vill ha recept på mina klassiska semmelbullar så hittar du den här
 
 
MANDELMASSA
 
200 g sötmandel
1/2 dl strösocker
1 dl florsocker
1 äggvita
 
 
GÖR SÅHÄR
Skålla mandeln och ta bort skalen. Mixa ihop tillsammans med socker, florsocker och äggvita tills det blir en slät smet.

Inlägget har 1 kommentarer

Kanelbullskladdkaka

13 Februari, 2015 - 16:20 / Kladdkakor

 
 
 Jag är på hugget idag, det blir ytterligare ett inlägg idag.
Egentligen skulle jag publicera denna imorgon men jag är så ivrig att visa den här för er.
 
Den är verkligen supergod, och smakar som kanelbullar fast kladdigare då.
Kladdkakan är som semmelkladdkakan fast utan mandelmassa och kardemumma.
Ett enkelt recept och underbart gott!
 
Kladdkakan blir ganska mäktig så det räcker med en liten bit för min del. Sen på med lite grädde och lite varma hallon.
Nu kan fredagsmyset börja!
 
KANELBULLSKLADDKAKA
 
120 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk äkta vaniljsocker
1 msk kanel
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
 
+
1 tsk kanel
0,5 dl pärlsocker
 
+
Grädde vid servering
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Ta fram en bunke och knäck i äggen, tillsätt socker, vaniljsocker, kanel, mjöl och salt.
Rör sedan tillsammans med de smälta smöret.
 
Bröa och smöra en form 20 cm. (funkar även med 24 cm, fast ha kakan mindre i ugnen bara ca. 10 min)
Häll smeten i formen och strö på lite extra kanel och häll på lite pärlsocker.
Grädda ca. 15 minuter
 
Servera med grädde.
 
 
 

Inlägget har 7 kommentarer

Alla hjärtans dag dessert

13 Februari, 2015 - 11:58 / Efterrätter

 

Har ni inte bestämt ännu vad ni ska hitta på för alla hjärtansdag dessert? Då har jag ett förslag!
 
En krämig och blåbärspannacotta med fluffig vitchokladgrädde, blåbärskompott och färska bär.
 
Ser ni det lilla hjärtat i spettet? Jag var inne och surfade inne hos Fräulein Klein och såg hennes fantastiska tårta med små hjärtan på spett.
Du skär ut ett hjärta eller med en utstickare på en jordgubbe så får du en perfekt kärleksförklaring. Det är så gulligt och kärleksfullt.
 
Hoppas ni får en bra alla hjärtans dag! Trevlig helg!
 
 
BLÅBÄRSPANNACOTTA
 
1,5 gelatinblad
1 tsk äkta vaniljsocker eller 1/2 vaniljstång
3 dl grädde
1,5 dl blåbär
2 msk strösocker
 
VIT CHOKLADGRÄDDE
3 dl grädde
100 g vit choklad
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna eller använd vaniljsocker(tillsätt den i grädden isåfall). Lägg blåbären i en kastrull med socker, vaniljfröna och vaniljstången. Koka upp i en kastrull, mosa blåbären med en slev, plocka ur vaniljstången och låt alltsammans stå och svalna tills vätskan är ljummen.
Ev. sila bort lite av bären.
 
Krama ur gelatinbladen och rör i.
Häll upp i glas och låt stå i kyl minst 4 timmar.
 
Vispa upp vispgrädde och tillsätt smält choklad.
Spritsa ut på din pannacotta.
 
Häll på lite blåbärssylt. Gör din egen eller köp en god marmelad.
Dekorera med utskurna hjärtan från jordgubbar och blåbär på spett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 6 kommentarer


Arkiv



Kategorier