slide show

Sök i bloggen

Browniekaka med ferrero rocher

27 Mars, 2015 - 11:15 / Kladdkakor

 
 
 
Äntligen är det fredag.
Här på fredagarna brukar vi ha ett lugnt fredagsmys med popcorn, lite godis, plockmat och se på let´s dance.
 
De här fredagsmyset lyxar vi till det lite extra.
En kladdig brownie fylld med ferrero Rocher som toppas med kokos, blommor och bär. Det blir härligt krispigt av pralinen så det blir så krämigt i munnen.
 
Jag bakade mina brownies i vanliga bullformar men sen satte jag i kakan i en lerkruka. Lite roligt serveringsalternativ och passar nu till påsk.
 
BROWNIE
(ca. 8st)
 
100 g smör
2 ägg
100 g mörkt choklad
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
1 msk kaffe
 
+
8 st ferrero Rocher
 
+
Hallon, röda vinbär, tulpaner, kokosflingor
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält smöret.
Rör ihop torra ingredienserna (kakao, vaniljsocker, socker, mjöl)
Häll i smöret och kaffet och knäck i äggen.
Smält den mörka chokladen och häll i smeten och rör om till en smidig smet.
Häll i 2/3 smet i formar.
Tryck ner en ferrero rocher i varje kaka
Grädda ca. 8-10 minuter 175 grader. (Den ska vara kladdig i mitten)
Dekorera valfritt med blommor, kokos, bär eller
kanske lite påskägg till påsk
 

Inlägget har 5 kommentarer

Ljuvlig riesen och chokladpaj

23 Mars, 2015 - 15:20 / Pajer


Riesen är en väldigt använt godis inom min familj, jag har alltid några liggandes hemma i skafferiet.
Dem funkar till en fredagskväll såsom till en kopp kaffe.
 
Den som inte har provat riesenkolorna har verkligen något att se fram emot: mörk choklad utanpå, kraftig chokladkola inuti, så du får tugga och njuta riktigt länge.

Här har vi en chokladmördeg tillsammans med en krämig chokladfyllning med riesenkolor. Till serveringen är det gott med en klick grädde och färska bär.
 
CHOKLADMÖRDEG
 
100 g smör
0,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
 
FYLLNING
 
20 stycken reisen
100 g mörkt choklad
0,5 dl mjölk
 
GÖR SÅHÄR
 
Skär smöret i tärningar.
Blanda hastigt ihop socker, vetemjöl och kakao.
Slå in degen i plastfolie och låt den stå i frysen i 5 minuter. Kavla ut degen och tryck ut massan i valfria formar. Jag använde väldigt små formar 12 cm. Då räckte det till 5 stycken minipajer.
Grädda i ugnen 10 minuter 175 grader.
 
Ta fram en kastrull och lägg på en värmetålig skål och smält riesen, mörkt choklad och mjölk tillsammans. När chokladen har smält så häll fyllningen i pajformarna.
Grädda i ugnen i 10 minuter 175 grader.
Låt det stå kallt minst 1 h innan servering. Om ni gör pajen dagen innan så ta upp pajen 30 minuter innan den ska ätas.

Inlägget har 4 kommentarer

Påskförrätt- Kräftcheesecake i glas

15 Mars, 2015 - 10:04 / Mat

 
Jag bara älskar högtider.
 
Att pynta hemmet efter olika högtider är så mysigt och roligt. Jag har satt upp påskgardinerna, börjat planera för påsken och påskriset är inhandlat .
Vi är väldigt traditionella i vår familj. Det är den traditionella laxen, ägghalvorna och mormors underbara fiskgratäng. Men i år tänkte jag prova något nytt till påskbordet.
 
Röran serverar jag i små glas istället för en hel tårta. Ett lättare alternativ och det går på ett kick. Det man ska vara försiktig med är att vispa för mycket då kan den bli för lös.  
 
Min fyra åriga son och hans vänner smakade på det här och dem älskade det! Så förrätten kan även passa för stora och små.
 
Cheesecakefyllningen är gjord på philadelphiaost, gräddfil, Creame fraiche, lime och citron, löjrom,dill och kräftor. Citronen och limen fräschar upp så bra och bryter av den neutralen philadelphiaosten.
 
Om man vill göra en cheesecakstårta så behöver man tillsätta fem stycken gelatinblad så inte allt säckar ihop.
 
KRÄFTCHEESECAKE
(4-6ers)
 
4 skivor mörkt bröd
 
2 dl fet cream fraiche
1 dl gräddfil
200 g philadelphiaost
1 burk löjrom
3 msk dill
1 dl hackade kräftstjärtar
1/2 citron
1 lime
 
Dekoration
Kräftstjärtar
citron
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram 4-6 stycken glas beroende på hur mycket du vill ha i glasen.
Smula mörkt bröd i botten.
 
Ta fram en bunke och tillsätt cream fraiche, gräddfil, philadelphiaost, löjrom, dill, hackade kräftor, saft från 1 citron och lime. Rör så lite som möjligt.
Placera ut i glasen.
Dekorera med fler kräftstjärtar och en skiva citron.
 

Inlägget har 6 kommentarer

Oreocheesecake

14 Mars, 2015 - 08:51 / Cheesecake

 
 
Jag stod och velade länge innan jag kom fram till vad jag skulle baka men sen när jag hittade ett oreopaket i skafferiet så var det självklart att jag skulle göra en oreocheesecake.
 
Jag har länge suktat efter cheesecake med oreos så nu tog jag tillfället i akt. Så är ni lika galna i oreos som jag så måste ni prova denna cheesecake.
Oreocheesecake är en fryst variant så den smakar nästan som glass fast krämigare.
 
Resultat blev en krämig och len cheesecake med oreocrunch med jordgubbar på toppen. Det är ett enkelt recept så det är bara att vispa ihop lite ingredienser och vända ner kaksmulor.
Jag valde att inte göra någon kakbotten men det går utmärkt att ha en botten på oreos eller digestivekex.

OREO CHEESECAKE
 
300 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 äggulor
1 paket oreos (150 gram)
 
GANERING
Jordgubbar
ett paket oreos
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp vispgrädden. Vänd ner philadelphiaosten och vispa lite till.
Ta fram en annan bunke och vispa upp äggulor och strösocker och vänd ner i grädden.
Krossa oreos och vänd ner.
 
Ta fram en 24 cm form och häll i smeten. Låt stå i frys minst 4 timmar.
Pynta med oreos, jordgubbar, o blommor.
 

Inlägget har 9 kommentarer

Dumlefondant

10 Mars, 2015 - 19:24 / Choklad

 
 
Här har vi något för chokladälskaren!
En chokladfondant med rinnig choklad och dumle som du serverar med en klick vispgrädde eller vanlijglass.
 
Det är svårt att ge exakt tid tid hur länge den ska vara i ugnen för alla ugnar är olika. Men jag brukar ta ut min när man ser att den dallrar i mitten. Sedan låter man den vila två minuter i formen sen trycker man ut den. I mitten ska de vara en rinnig och krämig och inte genomgräddad.
 
Den kan stå i 2 dygn i kyl innan du gräddar dem. Det blir 6 stycken normalstora fondanter av receptet.
Fondanten är godast helt nygräddad men den funkar som kall med.
 
 
 
CHOKLADFONDANT
 
 100 g smör
100 g mörk choklad
1 dl socker
1 dl mjöl
2 ägg
3 äggulor
1 msk kaffe
1 msk neutral olja
2 msk kakao
 
6 dumle
uppvisad vispgrädde till servering
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp rumstemperat smör med socker.
Smält chokladen och rör ner i smörblandningen.
Vispa upp äggen och äggulorna i en annan bunken lite lätt och häll i smörblandningen.
Tillsätt silat mjöl, kakao, kaffe och olja.
Rör ihop till en jämn smet.
Smöra och bröa små formar. Häll smeten i formarna och stick i en dumle.
  
Grädda 200 grader ca. 8 minuter.
 
 
 
 
 

Inlägget har 33 kommentarer

Hemmagjord chailatte

06 Mars, 2015 - 14:32 / Lemonad och drycker

 
 
 I veckan har jag varit och bakat i ett café som heter Café Haack som ligger i Broby i Skåne. Där bakade jag mina tofffifee cupcakes med nutella och rocky road cookies.
Det var otroligt roligt att baka på ett café och det kändes som jag levde i en dröm.
 
Caféet var dansk inspirerat som serverade smörrebröd, weinerbröd, petit choux, starka ostar etc. Jag fick smaka smörrebröden med räkor och en med rödspätta, otroligt gott!
 
De serverade även supergott kaffe och chai te. Chai är ett te som är smaksatt med kanel, ingefära, kardemumma, muskot, och stjärnanis. Jag fick genast inspiration att testa göra en hemmagjord chailatte sirap. Jag lät sirapen småkoka i en halvtimme så smakerna blir mer tydligare och starkare.
 
Sen är det bara att vispa upp mjölk som blir skum och häll upp i ett glas med chailattesirap och pudra på lite kanel eller kardemumma.
 
Av sirapen gjorde jag en chailatte pannacotta. Jag gjorde en vanlig pannacotta och sen tillsatte jag min sirap. Efter pannacottan hade stelnat så tog jag även lite till sirap på toppen. Mums!
 
 
 
CHAILATTE
 
1 liter vatten
3 msk svart te (eller 5 påsar svart te eller earl gray)
en liten bit ingefära
1 msk hela kardemummakärnor
6 stycken kanelstänger (15 cm långa)
6 stycken stjärnanis
1 tsk torkad muskotnöt
2 msk honung
1,5 dl farinsocker eller rörsocker
1/2 vaniljstång
4 stycken kryddpepparkorn
 
GÖR SÅHÄR
Mät upp vattnet och häll i en kastrull
Häll alla ingredinser i en kastrull och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det småkoka minst 30 minuter.
Sila av alla kryddor.
Sirapen blir något lösare än vanlig sirap.
 
Vid servering så vispa upp mjölk med elvisp och blanda tillsammans med chaisirapen. Jag använde ca. 25 procent av sirapen och sedan resten med skummad mjölk. Strö över lite malen kanel.
 
CHAI LATTE PANNACOTTA
 
3 gelatinblad
2 msk chai latte sirap
1,5 tsk vaniljsocker eller en vaniljstång
0,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
 
GÖR SÅHÄR
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll grädden och mjölken i en kastrull och låt bli varmt. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt strösocker, vaniljsocker/vaniljstång och låt koka upp. Låt dra i någon minut.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen. Låt pannacottan svalna.Häll sedan upp pannacottan i portionsglas och låt stelna i kylen i ca 3 timmar.
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 5 kommentarer

Fototips

02 Mars, 2015 - 10:36 / Fototips

 
 
Jag får många mail om fotografering. Hur man får till bra bilder, vad jag har för kamera, och om ljussättning etc.
Så jag tänkte jag gör ett inlägg om lite tips om fotografering och styling.
 
Jag har en Canon eos 700 d med ett 18-15 mm objektiv. Jag är så nöjd med Canon, det blir fina skarpa bilder, den är lätt att förstå och ger bra kontraster i bilden.
 
Det finns inga genvägar utan det gäller bara att öva och öva och öva lite till. Lek med bländaren, iso och slutartiden tills du är nöjd.
Bilden ovan är det 3 år emellan. Bilden till vänster är ifrån bloggen april 2012 och bilden till höger är från i år.
 
Det man ska akta sig för är att inte ha för hög iso för då blir bilderna lätt brusiga. Ju högre ISO desto ljusare blir det men bilden blir även mer brusig så mitt tips är att: Fota i dagsljus
 
Jag fotar alltid när det är halvmolnigt och lite ljus ute. För starkt ljus blir inga bra kontraster och om det är för mörkt ute så blir det brusiga foton.
Fota inte med blixt. Det blir fula bilder och inte så snygga skuggor, så det hoppar vi!
 
Det är bra att ha ett stativ så kameran är stilla. Jag fotar alltid manuellt så då kan kameran vara känslig om inte kameran är helt stilla.
 
Det behövs inte så mycket redigering utan det man behöver är att öka kontrasten, öka skärpan och ev. minska eller höja färgen. Jag använder ett gratis rederingsprogram som heter photoshape.
 
Sen har vi ju instagram där finns olika filter man kan använda. Ni vet väl ni kan hitta mig där? Klicka här
 
Åk till olika secondhandbutiker, loppis eller hem till mormor där finns oftast härlig rekvisita. Ibland gör rekvisitan hela bilden.
 
Hoppas jag har kunnat göra det lite mer klart för er, annars får ni fråga
 
Trevlig vecka!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Kolabakelser

27 Februari, 2015 - 16:15 / Kakor

 
 
Nu i veckan har vi laddat upp med D-vitamin, det har varit solsken och hela 8 grader ute, känns helt sjukt när det bara är Februari. Men jag klagar inte hehe.
 
Jag älskar smörkolasåsen tll bakelsen dessutom är den väldigt enkel. Inget kulprov behövs och dessutom tar den bara 10 minuter att göra.
 
Bakelsen är en krispig småkaka som smakar kanel och vanilj och tillsammans med smörkolan och en klick grädde blir det en fantastisk kombination. Jag tycker kakan påminner om twix.
 
KANELKAKA
 
120 g smält smör
2 msk ljus sirap
2 dl socker
1 ägg
en nypa salt
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
1 tsk bakpulver
3,5 dl mjöl
 
SMÖRKOLA
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
 
+
3 dl grädde
valfri frukt
 
GÖR SÅHÄR
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa dina formar.
 
Smält smöret och låt svalna.
 
Ta fram en bunke och tillsätt de torra ingredinserna (mjöl, salt, vaniljsocker, kanel och bakpulver)
Vänd ner ägget och de smälta smöret. Knåda till en smidig deg.
  
Tryck i degen i formarna väldigt tunt. Stick hål i mitten av kakan hjälp av en gaffel.
 
Grädda 8-10 minuter eller tills de blir en aning bruna.
Låt svalna och slå ut från formarna.
 
 Ta fram en kastrull till din kola.
Tillsätt socker, vispgrädde, sirap och vaniljsocker.
Låt det koka upp och sänk värmen en aning. Koka i 5 min.
Tillsätt smöret.
När såsen börjar bli tjock och det blir ränder i kolan så är den klar.
Låt svalna.
 
Lägg på en sked med kola på kakorna.
Vispa upp vispgrädde och spritsa ut.
Lägg på valfri frukt.
 
 
 
 

Inlägget har 0 kommentarer

Hemmagjord mandelmassa

16 Februari, 2015 - 17:58 / Godis och Praliner

 
 
Fettisdagen är imorgon!
 
Jag har laddat upp med en massa semmelbullar här hemma tillsammans med en hemmagjord mandelmassa och fluffig grädde.
 
Det är superlätt att göra sin egen mandelmassa. Du skållar mandeln och tar bort skalen, mixar ihop tillsammans med socker, florsocker och äggvita. Done!
 
Det bästa med att göra saker själv är att man vet vad som finns i och dessutom så är det så mycket godare. Om du vill ha recept på mina klassiska semmelbullar så hittar du den här
 
 
MANDELMASSA
 
200 g sötmandel
1/2 dl strösocker
1 dl florsocker
1 äggvita
 
 
GÖR SÅHÄR
Skålla mandeln och ta bort skalen. Mixa ihop tillsammans med socker, florsocker och äggvita tills det blir en slät smet.

Inlägget har 1 kommentarer

Kanelbullskladdkaka

13 Februari, 2015 - 16:20 / Kladdkakor

 
 
 Jag är på hugget idag, det blir ytterligare ett inlägg idag.
Egentligen skulle jag publicera denna imorgon men jag är så ivrig att visa den här för er.
 
Den är verkligen supergod, och smakar som kanelbullar fast kladdigare då.
Kladdkakan är som semmelkladdkakan fast utan mandelmassa och kardemumma.
Ett enkelt recept och underbart gott!
 
Kladdkakan blir ganska mäktig så det räcker med en liten bit för min del. Sen på med lite grädde och lite varma hallon.
Nu kan fredagsmyset börja!
 
KANELBULLSKLADDKAKA
 
120 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk äkta vaniljsocker
1 msk kanel
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
 
+
1 tsk kanel
0,5 dl pärlsocker
 
+
Grädde vid servering
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Ta fram en bunke och knäck i äggen, tillsätt socker, vaniljsocker, kanel, mjöl och salt.
Rör sedan tillsammans med de smälta smöret.
 
Bröa och smöra en form 20 cm. (funkar även med 24 cm, fast ha kakan mindre i ugnen bara ca. 10 min)
Häll smeten i formen och strö på lite extra kanel och häll på lite pärlsocker.
Grädda ca. 15 minuter
 
Servera med grädde.
 
 
 

Inlägget har 7 kommentarer

Alla hjärtans dag dessert

13 Februari, 2015 - 11:58 / Efterrätter

 

Har ni inte bestämt ännu vad ni ska hitta på för alla hjärtansdag dessert? Då har jag ett förslag!
 
En krämig och blåbärspannacotta med fluffig vitchokladgrädde, blåbärskompott och färska bär.
 
Ser ni det lilla hjärtat i spettet? Jag var inne och surfade inne hos Fräulein Klein och såg hennes fantastiska tårta med små hjärtan på spett.
Du skär ut ett hjärta eller med en utstickare på en jordgubbe så får du en perfekt kärleksförklaring. Det är så gulligt och kärleksfullt.
 
Hoppas ni får en bra alla hjärtans dag! Trevlig helg!
 
 
BLÅBÄRSPANNACOTTA
 
1,5 gelatinblad
1 tsk äkta vaniljsocker eller 1/2 vaniljstång
3 dl grädde
1,5 dl blåbär
2 msk strösocker
 
VIT CHOKLADGRÄDDE
3 dl grädde
100 g vit choklad
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna eller använd vaniljsocker(tillsätt den i grädden isåfall). Lägg blåbären i en kastrull med socker, vaniljfröna och vaniljstången. Koka upp i en kastrull, mosa blåbären med en slev, plocka ur vaniljstången och låt alltsammans stå och svalna tills vätskan är ljummen.
Ev. sila bort lite av bären.
 
Krama ur gelatinbladen och rör i.
Häll upp i glas och låt stå i kyl minst 4 timmar.
 
Vispa upp vispgrädde och tillsätt smält choklad.
Spritsa ut på din pannacotta.
 
Häll på lite blåbärssylt. Gör din egen eller köp en god marmelad.
Dekorera med utskurna hjärtan från jordgubbar och blåbär på spett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlägget har 6 kommentarer

The big semmelpost!

11 Februari, 2015 - 17:07 / Allmänt

 
 
 

Semmeldagen närmar sig och jag har förberett här hemma med klassiska semlor, semmelpaj och en semmel triflé! Jag kör på stort i år med olika sorters bakverk med semmelsmak.
Jag kände att jag ville prova något nytt i år, sen är det ju fantastiskt att jobba kardemumma, mandelmassa och vispgrädde. De här smakerna tillsammans blir ju magiskt.
 
Semmelpajen har en mördeg i botten och pryds med mandelmassa. Efter gräddningen så toppas pajen med uppvispad grädde och en spräd mandelcrunch.
Det är supergott med något syrligt till som bakade äpplen, hallon eller blåbär.
 
Semmeltriflen är en efterätt som är lager på lager. Jag tog bullarna ifrån semlorna och satte i glaset tillsammans med mandelcrunch och grädde. Det känns lite festligare att äta ifrån ett glas istället för en stor bulle.
 
 
Ha en trevlig dag!
 
KLASSISKA SEMLOR
 
50 g jäst
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
100 g smör
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
ca. 8 dl vetemjöl special
1 ägg
 
ägg till pensling
florsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull . Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
 
Tillsätt resten av degvätskan, ägg, vaniljsocker, kardemumma socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. 
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min 200 grader. Låt bullarna kallna på galler.
Skär ett snitt i bullen och lägg på mandelmassa.
Vispa upp grädde och spritsa på. Lägg på locket och pudra över florsocker.
 
 
SEMMELPAJ
(4 små former eller en stor 20 cm)
 
En sats mördeg.
200 g mandelmassa (köpt eller hemmagjord)
 
Till servering
uppvispad grädde
 
MANDELCRUNCH
100 g hackade mandlar
1,5 dl socker
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
 
GÖR SÅHÄR
Gör mördegen. Se recept länken ovan.
In i ugnen 5 minuter 175 grader.
Ta ut den och tillsätt skivad mandelmassa och placera ut i formen. In i ugnen 5 minuter till.
Låt svalna.
Spritsa ut uppvispad grädde.
 
Ta fram en torr stekpanna till mandelcrunchen.
Tillsätt socker, kardemumma och kanel. När sockret har löst sig så är det klart. Häll ut på bakplåtspapper och svalna.
Toppa crunchen på pajen.
 
SEMMELTRIFLÈ
  
Semmelbullar
mandelcrunch
Uppvisad grädde
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram valfria glas och varva semmelbullar, mandelcrunch och uppvispad grädde.
Om du vill ha lite mer syra så lägg på valfria frukter eller bär.
 
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Hemmagjorda bagels med räkröra

04 Februari, 2015 - 17:36 / Mat

 
 
 
Bagels skållas i hett vatten innan det gräddas för att få ett segt och krispigt bröd som avnjuts med färskost.
Jag har aldrig innan testat att göra bagels själv.
Det var lätt att få till, jag har kanske inte världens snyggaste bagel men vad gör det, gott är det i alla fall!
 
Efter gräddningen så fick brödet svalna sen bredde jag på ett tjockt lager philadelphiaost på med krispig sallad och gurka, lite lax och sist men inte minst en underbar räkröra.
 
 
 
 
BAGELS
 
25 g jäst
1 msk honung
5 dl vatten
2 tsk salt
13 dl vetemjöl special
 
2 liter vatten
2 msk socker
 
Till servering
100 g philadelphiaost
gurka, tomat, sallad,
gravad lax
 
 
RÄKRÖRA
räkor
3 dl fet Cream fraiche
0,5 dl majonnäs
1 tsk dill
1 tsk citronsaft
 
GÖR SÅHÄR
 
Värm vattnet till 37 grader.
Smula jästen o tillsätt vattnet och rör om tills jästen är löst.
Tillsätt honung och salt.
Arbeta in 10 dl vetemjöl men behåll 3 dl till utbakningen.
Arbeta degen 5 min.
Jäs 1 timme.
Gör 15 st bollar. Sen rulla längder, ta ihop längderna och fäst änderna om varandra.
Lägg de på ett mjölat bakplåtspapper och låt jäsa 20 min till.
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp vatten med socker i en kastrull. Lägg bagelsen där i ca. 3 min, vänd en gång
Ta upp kransarna och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitten av ugnen 20 minuter.
Låt svalna.
 
Blanda sedan ihop räkröran
Skala räkor.
Blanda ihop creame fraiche, dill, citronsaft och majonäs och tillsist de handskalade räkorna.
 
Dela bagelsen på mitten,
Bre på ett tjockt lager philadelphiaost.
Lägg på sallad, gurka, tomat, räkröra och gravad lax.
 
 
 

Inlägget har 4 kommentarer

Semmel marängbakelse

02 Februari, 2015 - 14:43 / Efterrätter


 
Vi har kommit in i Februari redan, jag har haft en fantastisk månad med underbara bakverk. Jag summerade Januari på instagram med att ta fram alla mina bilder som har dykt upp på bloggen. Trevligt avslut på månaden tycker jag.
 
I alla fall här är en variant på semlan nämligen en semmelmaräng bakelse.
Krispiga kardemummamaränger med en hemmagjord mandelmassa och en fluffig grädde och sen lite mer mandel o smält choklad.
 
Marängen blev jättegoda när man tillsatte kardemumman, mer smak och det blev inte lika sött som vanlig maräng kan bli.
Hemmagjord mandelmassa blev så mycket godare än köpt! Prova vettja! Lätt är det med! Det enda du behöver är en mixer eller matberedare.
 
 
 
SEMMELMARÄNG
(ca. 15 små bottnar 7 cm)
 
3 äggvitor
2 dl socker
1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk kardemumma
1 msk vaniljsocker
 
 
MANDELMASSA
 
200 gram skållad mandel
  3 dl florsocker
1 äggvita
1 tsk vatten
 
 
DEKORATION
4 dl grädde
1 dl hackad mandel
50 g mörkt choklad
 
 
 
GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 130 grader. (Sätt en extra plåt längst uppe i ugnen för att undvika bruna maränger)
 
Vispa upp äggvitorna till en fast smet. Tillsätt lite socker och vinäger i taget. Inte för snabbt så smeten blir grynig o tråkig!
 
Rita 15-20 st runda ringar på ett bakplåtspapper
Spritsa ut marängbottnar eller gör stjärnor av en tyll.
Ställ plåten längst nere i ugnen.
Grädda 30-45 minuter beroende på storlek.
När du kan lyfta upp marängerna är de klara.
Låt svalna på plåten
 
 
 Skålla mandel och torka av i en handduk. Mal fint i mixer. Blanda med florsocker. Tillsätt vatten.
 
Vispa upp vispgrädden, hacka mandel och smält chokladen.
 
Lägg på en klick mandelmassa på marängen och sedan en klick grädde. Strö på hackad mandel och ringla över choklad.
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Semmelkladdkaka

29 Januari, 2015 - 12:29 / Kladdkakor

 
I år kände jag mig lite småtrött på de vanliga semlorna o jag ville skapa något nytt.
Min man är galen i semlor så det blir väl ett gäng vanliga semlor, jag är inte direkt förtjust i semlor men den här kladdkakan som smakar semlor, ja men tack! 
 
Jag smaksatte min kladdkaka med kardemumma, vaniljsocker och mandelmassa.
En lagom smak med kardemumma och tillsammans med vaniljen så blev det en perfekt kladdkaka.
 
Jag såg även en annan bloggare hade fått idén att göra en semmelkladdkaka, otroligt roligt. Bloggen heter dessertordisaster. 
 
Man kan bestämma själv om man vill ha extra mandelmassa på efter gräddningen. Men massa grädde måste man ha på!
 
 
 
 
SEMMELKLADDKAKA
 
150 g smält smör
100 g mandelmassa
3 dl socker
2,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
1 krm salt
2 ägg
 
+
Efter gräddningen 100 g mandelmassa
Grädde efter behag
florsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Blanda ihop socker, mjöl, vaniljsocker, kardemumma och salt.
Knäck i äggen. Riv ner mandelmassa.
Tillsätt salt.
Smält smöret och rör om till en jämn smet.
 
Smöra och bröa en form (20-22 cm)
Häll i smeten och grädda ca.
15-20 minuter i 200 grader.
Kakan ska vara kladdig i mitten.
Låt kakan svalna.
Lägg ev. på mer mandelmassa och vispad grädde. Pudra över lite florsocker.

Inlägget har 50 kommentarer

Hemmagjord geisha

27 Januari, 2015 - 13:35 / Godis och Praliner

 
 
 
Geisha är en chokladkaka som innehåller en härligt krämig hasselnötsnougat. Jag tog saken i egna händer och provade ett eget recept.
Nougaten är lätt att få till. Rosta hasselnötter i en stekpanna och ta av skalen, sen smälter du choklad och blandar tillsammans med nötterna, mixa ihop och rör i lite florsocker, done!
På nougaten vilar ännu mer choklad, hälften mörk och ljus.
Tänk på att använda bra kvalite när du jobbar med choklad så man slipper att temperera chokladen, sen är det så mycket godare med en härligt god choklad med kärlek.
 
Mina geisha blev mer tjocka än dem man köper så om man tunnare så går det alldeles utmärkt. Det är bara att använda en större form.
 
 
 
 
GEISHA
 
NOUGAT
1 dl hasselnötter
0,7 dl florsocker
130 g ljust choklad
 
CHOKLADÖVERDRAG
 
70 g mörkt choklad
30 g ljust choklad
 
GÖR SÅHÄR
 
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Akta så du inte bränner dem.
När skalen börjar lossna så är de färdiga.
Häll nötterna i en kökshandduk och gnugga bort skalen.
Smält ljust choklad i ett vattenbad eller i micron. Häll i nötterna och mixa ihop.
Tillsätt florsocker.
Ta fram en form. Jag använde en avlång form 20*15 cm. Om ni vill ha en tunnare geisha så ta en större form.
Lägg i bakplåtspapper.
Tryck i nougaten.
 
Smält sedan chokladöverdraget.
Ta fram en värmetålig skål och smält den ljusa och den mörka chokladen.
Häll på nougaten.
Låt stå minst 20 minuter i frys.
När du trycker fingret på chokladen så ska den vara hård.
Skär i önskade bitar.
 

Inlägget har 28 kommentarer

Granola med hallonkvarg

26 Januari, 2015 - 09:49 / Nyttigt

 
 
Granola är en sorts müsli som bakas i ugn.
Du gör den med nötter, havregryn, kokosolja, honung, kanel och pumpakärnor. Dessutom är den nyttig! För att söta granolan använde jag kallpressad kokosolja och honung.
Men du kan smaksätta din granola hur du vill. Kanske lite torkad frukt i, pumpakärnor eller kanske lite kardeumma?
 
Min man gillar inte nötter men han gillade det här! Det måste vara ett bra betyg va?
 
Havregrynen gör så det blir krispigt och även de saltade jordnötterna lyfter upp. Servera med hallonkvarg och en frisk hallonsås.
 
Hallonsåsen gör du på minuten. Koka upp hallon med lite vatten sen sila bort kärnorna.
 
GRANOLA
 
4 dl havregryn
1 dl hasselnötter
1 dl saltade jordnötter
1 dl mandel
1 dl honung
0,5 dl pumpakärnor
1 msk kokosolja
1 msk vatten
1 tsk kanel
 
HALLONKVARG
2 dl kvarg
1 dl frysta hallon
 
HALLONSÅS
2 dl frysta hallon
2 msk vatten
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka nötterna grovt.
Blanda havregryn, pumpakärnor, kanel med nötterna.
Tillsätt honung, kokosolja och vatten.
Rör om.
Fördela detta på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga 15-20 min Rör om efter halva tiden.
Förvara i en burk med slutet lock.
 
Mixa kvarg och hallon så har du en krämig vaniljkvarg.
 
Koka upp hallon med vatten sen sila bort kärnorna till din hallonsås. Låt svalna.
 
 
 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Hemmagjorda toblerone och lite cheesecake!

19 Januari, 2015 - 16:20 / Allmänt

 
 Det har inte blivit så många inlägg nu i Januari men jag har tagit en lite paus i bakandet, rederingsprogram och bloggande. 
Jag har fyllts med en massa energi och nu är jag på hugget!
 
Jag har tänkt länge att göra hemmagjorda toblerone men det har liksom aldrig blivit av.
Man kan välja själv att temperera choklden om man vill att tobleronen ska hålla längre utan att "svettas" men om man ska äta chokladen direkt så behövs det inte.
 
Dessutom är receptet enkelt.
Du smälter mjölkchoklad sen rör i nougaten sen rör i rostade mandlar.
 
Jag valde att göra en Toblerone cheesecake.
I botten vilar en spröd tobleronebotten gjord på digistivekex, hackade chokladbitar och rostade mandlar.
Sen toppas det med en krämig vaniljcheesecake och ett Tobleronetäcke och sen ytterligare hemmagjorda tobleronebitar på toppen.
 
 
 
TOBLERONE
 
400 g mjölkchoklad
30 g nougat
2 dl rostade mandlar
 
GÖR SÅHÄR
Lägg i hackade mandlar i en torr stekpanna. När mandlarna börjar bli bruna är dem klara.
Smält mjölkchoklad i ett vattenbad eller i i micro.
Tillsätt nougat och rör om tills nougaten är smält. Rör i grovt hackade mandelbitar.
Häll upp chokladen i isbitarform och låt vara i frysen minst 30 minuter.
 
TOBLERONECHEESECAKE
(24 cm form)
 
20 st digestivekex
80 g smör
hackad mjölkchoklad ca 20 g
1 dl rostad mandel
 
VANILJFYLLNING
4 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
100 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker eller 1/2 vaniljstång
 
GÖR SÅHÄR
 
Krossa digestivekexen så det blir smulor.
Smält smöret och häll i digestivekexen.
Tillsätt hackad choklad och rostade mandlar.
 
Gör sedan vaniljfyllningen.
Vispa upp grädden.
Tillsätt kondenserad mjölk, vaniljsocker och philadelphiaost.
Rör till en jämn smet.
Häll upp i formen.
 
Låt stå i frys minst 4 timmar.
 
Häll på ett lager tobleronecrisp. (receptet på Toblerone ovan)
(Häll ut lite av tobleronesmeten på ett bakplåtspapper tunt och skär ut önskade bitar och strö på cheesecaken)
 
 
 

Inlägget har 24 kommentarer

Fyra stycken energifyllda smoothies

12 Januari, 2015 - 12:22 / Allmänt


Efter all god julmat och onyttigheter är det skönt att kickstarta året med lite goda friska smoothies och rena kroppen.
 
Hela min kyl har fyllts med härliga och frächa nyttigheter! Frukter, nötter, grönsaker, kvarg och massa annat smarrigt.
 
Jag tycker det är så gott att börja dagen med en smoothie fylld med energi och vitaminer.
Dessutom är det så enkelt. Smoothie mixas på några sekunder så är det klart. Är man ingen direkt frukostmänniska så passar smoothie perfekt.
 
 
Jag bjuder på fyra stycken olika smoothies recept på ananas, hallon, kiwi och citrus.
 (Recepten är till ett stort glas smoothie)
 
Hallonsmoothie blir som en len sorbet och smakar lite som glass. Min 4åriga son älskade den! Det går att byta ut hallonen mot andra bär om man hellre vill ha det. Men bären måste vara kalla så det blir som glass.
 
Tänk bara på att välja en vaniljyoghurt med mindre socker. Det bästa är att köpa en naturellyoghurt och tillsätta vaniljstång för att utesluta socker.
 
 
ANANAS SMOOTHIE
 
1 tsk ekologisk kokosolja
2 dl ananas
några isbitar
1/2 lime
1 dl vaniljyoghurt
 
Skär upp ananasen och skär i bitar. Mixa ananas tillsammans med isbitar, limesaft och yoghurt.
 
HALLONSMOOTHIE/GLASS
 
250 g hallon
2,5 dl vaniljkesella
 
Mixa frysta hallon och vaniljkesella. Mixa till en krämig konsistens. Servera med hallon och blåbär
 
KRYDDIG CITRUSSMOOTHE
 
2 st saft från apelsin
1/2 saft från sweetie
1 st saft från lime
en liten klyfta ingefära
en nypa kanel
1 1/2 dl yoghurt
1 banan (går att utesluta)
 
Pressa ut saften ifrån citrusfrukterna och pressa i en bunke. Tillsätt riven ingefära, kanel, banan och yoghurt
 
KIWISMOOTHIE
 
2 st kiwi
1 1/2 dl vaniljyoghurt
1/2 banan
1 mango
 
Skala kiwi och bananen. Mixa till en slät smoothie
 
 
 

Inlägget har 1 kommentarer

Chokladkakor med nutella och havssalt

09 Januari, 2015 - 17:33 / Små kakor

 
 
De här kakorna är helt livsfarliga!
 
En seg och chokladig cookie som smakar kladdkkaka, i kakan gömms en härlig nutella och dessutom på toppen så finner du havssalt som förhöjer alla smaker.
 
Den mörka chokladen går att bytas ut mot ljust choklad om du hellre föredrar det.
Receptet kommer ifrån talangfulla Top with cinnamon. En härlig bakblogg med härliga recept, bilder och videos.
 
Nu ska jag krypa ner i soffan med en kopp kaffe och en kaka. Trevlig helg!
 
CHOKLADKAKOR
(ca 15 st)
 
110 g smör
350 g brunt socker(jag använde farinsocker)
2 ägg
55 g kakao
1/2 tsk salt
3/4 tsk bakpulver
260 g mjöl
100 g mörkt choklad
 
0,5 dl nutella
några nypor havssalt
 
GÖR SÅHÄR
 
Smält smöret.
Vispa i sockret och äggen.
Tillsätt sedan kakao,bakpulver och salt.
Knåda i mjölet.
Tillsätt hackad choklad sen rör runt.
Rulla en boll och gör en grop. Lägg på en klick nutella
Gör en liten till boll och lägg på så nutellan täcks.
Strö på havssalt.
Grädda 175 grader i 8-12 min.

Inlägget har 12 kommentarer

Starta en surdeg

08 Januari, 2015 - 15:57 / Allmänt


Jag hoppas ni har haft en härlig jul och en trevlig nyårsafton.
 
Nu är vardagen tillbaka och jag ser fram emot ett nytt spännande år.
 
Igår träffade jag talangfulla Sébastien Boudet här i Kristianstad. Han har utbildningar här för framtida bagare så vi bokade in ett litet möte. Han var med i juryn för matbloggspriset då jag vann bästa bak och dessertblogg . Det var verkligen en ära att träffa honom.
Det blev en del bakningssnack såklart och vi diskuterade även hur viktigt det är att använda ekologiska och bra råvaror.
 
Sébastien är surdegsbagare som ni säkert vet och han berättade kring det ämnet. Jag blev så inspirerad så direkt när jag kom hem från vårt möte satte jag en surdeg på jäsning.
 
Det är väldigt lätt att göra en egen surdeg. Det kanske låter krångligt med alla steg men det är det inte.
Sen kan du baka fantastiska bröd, bullar eller kanske krispig pizza?
 
En surdegsstart kan förvaras i rumstemperatur men behöver matas 1-2 ggr i veckan. Använd gärna flera olika mjöl i din surdeg så bakteriekulturen bubblar upp.
 
Använd ekologiskt mjöl i din surdeg. Det bästa är att köpa ett mjöl från en kvarn nära dig. Sébastien har en kvarnkarta på sin blogg.
 
Receptet är ifrån självaste Sébastien
 
 
Dag 1
Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk.

Tillsätt 0.5 dl vetemjöl och 0.5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tills du får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet.

Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochner vänd plastbunke ovanpå burken.

 

Dag 2

Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen ännu inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du har använt.

Mata surdegen med 1 dl vatten, 0.5 dl rågmjöl och ½ dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnervänd bunke ovanpå.

 

Dag 3

Mata surdegen med 1 dl vatten, 0.5 dl rågmjöl och 0.5 dl vetemjöl.

Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.

Dag 4

Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen.

 
 

Inlägget har 2 kommentarer

Lion bar pannacotta

29 December, 2014 - 14:16 / Efterrätter

 
 
 
Jag hoppas ni har haft en lugn och härlig jul.
Tyvärr blev det ingen vit snö i Skåne men julstämningen befanns sig ändå.
 
När jag tänker på nyårsafton så tänker jag lyx och glamour.
Den här desserten är lite over the top som just nyår också är. Här snålas det inte med choklad, socker och kola. I desserten finns det ingredinser som är just i lion bars. Ni vet dem goda candy barsen? Med kolafylltrån med rispuffar och mjölkchoklad?
 
En mjölkchokladpannacotta med rispuffar, kola, rån och mörkt choklad. Desserten är maffig så en klick grädde till med lite bär är inte fel.
 
Receptet är till 4-5 pers
 
GOTT NYTT ÅR!
 
 
MJÖLKCHOKLADPANNACOTTA
 
2,5 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
en nypa salt
2 gelatinblad
1 msk socker
 
+
1 dl dulce de leche
3 rån
3 dl rispuffar Rice krispie 
30 g mörkt choklad
 
GÖR SÅ HÄR
 
Blötlägg gelantinbladet i en skål med vatten i cirka 5 minuter. Koka under tiden upp grädde,salt och socker. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa i hackad mjölkchoklad. Låt chokladen smälta helt.
Ställ tillbaka smeten på kastrullen och rör ner gelatinbladen.
Låt stå i kylen minst 2 timmar.
Tillsätt rispuffar, rivna rån, rivet mörkt choklad. Lägg på en klick dulce de leche.
Servera med vispad grädde och bär.
 
 
 

Inlägget har 14 kommentarer

Pepparkakspannacotta

21 December, 2014 - 13:38 / Efterrätter

 
 
 
 
Nu är det snart jul igen i stugorna.
 
Granen står så grön och grann i stugan, knäcken är gjord, julklapparna ligger under granen och jag bara njuter.
Jag är som ett barn innan jul, det pirrar fortfarande i magen dagarna innan julafton. Att alla i familjen samlas, dricker glögg och äter god julmat är underbart.
 
Efter all julmat så är man ju så mätt och kanske inte är så sugen på gröt. Så varför inte göra något lättare som pepparkakspannacotta? 
 
Jag använde mig av små formar som jag handlade på ica maxi. Visst är den söta? Det funkar även att baka sockerkaka i dem. 
 
PEPPARKAKSPANNACOTTA
 
5 dl vispgrädde
3 stycken gelatinblad
0,5 dl strösocker
1 st vaniljstång
0,5 tsk kanel
1 krm nejlika
1 krm mald ingefära
 
GÖR SÅ HÄR
 
Lägg gelatinen i blöt.
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna.
Koka upp grädde, vaniljstång, kanel, ingefära och socker.
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i grädden.
Plocka ur vaniljstången och blanda i gelatinblad.
 Ta av kastrullen från värmen och låt svalna något. Häll upp i formarna.

 


Inlägget har 0 kommentarer

Smarriga julrecept

17 December, 2014 - 10:07 / Högtider

 
 
 
 
 Jag tänkte tipsa er om ytterligare bakverk som kan passa till julbaket. Vad sägs om en tårta som smakar mozartkulor, hemmagjorda ferrero rocher och saffransgräddbullar?
Nedan så hittar du länkar till alla inlägg.
 
Kom ni ihåg jag tipsade er om den fantastiska bakmattan på pufz.se?
 
Just nu får ni 20 % rabatt om ni anger sabinasweetandsimple vid beställning. Om ni känner en baktokig så är den här vakmattan perfekt, eller varför inte ge den till dig själv?
Du slipper allt kladd, inget fastnar och du kan även ta in mattan i ugnen (230 grader)
Klicka in dig hos www.pufz.se
 
 
 
 
 
 
 
 
Här hittar du julrecepten 
 
 
 
Snickerdoodles med fudge
Pepparkakscookies
Lussebullar
Tårta smak av mozartkulor
Knäckpaj
Hemmagjorda ferrero rocher
Pepparkakscupcakes med brända mandlar
Söta knäckbräck
Rocky road tårta
Vaniljcheesecake på pepparkaksbotten
Saffransgräddbullar
Rocky roadfudge
Mint och chokladfudge
Kladdkaka med polkamaräng

Inlägget har 0 kommentarer

APELSINKAKA

13 December, 2014 - 09:17 / Godis och Praliner

 
 
Mitt i julbaket så är det gott att äta något fräscht och nyttigt. Jag doppar mina apelsiner i riktigt mörkt choklad och strö över lite flingsalt.
Kombinationen ihop blir väldigt gott och saltet förhöjer alla smaker.
 
Om ni vill lyxa till det till helgen så varför inte göra en apelsinkaka med en frisk apelsinfrosting? Jag ramlade över det här receptet på arlas hemsida.
 
Förresten ni har inte glömt att vara med att vinna en Nokia lumia 930??
 
Klicka in här för att vara med i tävlingen.
 
 
 
APELSINKAKA
 
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
175 g rumstemperat smör
3 dl socker
4 ägg
rivet skal från 1 apelsin
1 1/4 dl apelsinsaft

APELSINFROSTING

200 g Philadelphia ost

2 dl florsocker

rivet skal från 1 apelsin + 0,5 dl apelsinsaft

1 dl grädde

 

DEKORATION

Apelsiner, choklad och flingsalt

 

 

GÖR SÅHÄR

 

Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla en rund bakform 20-22 cm i diameter och lägg bakplåtspapper i botten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och socker fluffigt, vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda ner de torra ingredienserna och apelsinskalet i smeten. Rör ner apelsinsaften lite i taget och blanda ordentligt. Fördela smeten jämt i formen och grädda i ugnen i 30-40, (stick ner en sticka) ta ut och låt den svalna helt.

Till frostingen vispar du grädde. Rör ner philadelphiaost, rivet apelsinskal, apelsinsaft och florsocker. Rör om till en jämn smet.

 

Dekorera med apelsiner, eller doppa dem i mörkt choklad med flingsalt.

 

 

 

Inlägget har 2 kommentarer


Arkiv



Kategorier